Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Серпень » 28 » Громадськість світу готується відзначити Міжнародний день зниклих безвісти 30 серпня
13:11
Громадськість світу готується відзначити Міжнародний день зниклих безвісти 30 серпня

 

ДЕНЬ ЗНИКЛИХ БЕЗВІСТИ - АНОНС

 

 

 

 

 

 

Щороку в передостанній день серпня у світі відзначається

Міжнародний день жертв насильницького зникнення або День зниклих безвісти.

 

 

У 80-х роках ХХ сторіччя з ідеєю присвятити цей день зниклим людям виступила латиноамериканська федерація родичів зниклих людей. Тож у 2010 році Генеральною Асамблеєю ООН проголошено 30 серпня Міжнародним днем зниклих безвісти.

 

У цей день у багатьох країнах проводяться заходи, які покликані зберігати пам’ять про тих, чия доля досі невідома – адже пошук зниклих безвісти не має терміну давнини.

 

Червоний Хрест 30 серпня нагадує про те, що право членів родин зниклих безвісти знати про долю близьких – це одне з головних положень міжнародного гуманітарного права і прав людини. Воно діє незалежно від того, коли та за яких обставин людина зникла безвісти: під час війни, збройного конфлікту, стихійного лиха чи під час міграції.

 

Зникнення близької людини – це трагедія для членів родини, які страждають через відсутність новин та переживають муки очікування. Родини безвісти зниклих роками, та, навіть, десятиріччями живуть у «невизначеності» – вони балансують між надією побачити, почути чи доторкнутись до рідної людини та відчаєм від думки, що ніколи не дізнаються про її долю.

 

Один з членів родини безвісти зниклого під час війни на Балканах, а пізніше ідентифікованого, розповідав: «На щастя, ми впізнали його останки у 2003 р. Тяжко пояснити сторонній людині, яке це щастя. Але я так говорю. Тому що, коли ми його знайшли, впізнали й похоронили, невідомість закінчилась і додатковий біль пішов… Вам це може здаватись дивним, проте тисячі родин щодня живуть лише одним питанням: чи дочекаюсь я, коли його знайдуть, чи дочекаюсь, коли буде могила з його іменем? Це велике полегшення для всіх нас, коли більше немає невідомості. Хоча біль у серці втамувати неможливо, ми навчились жити з пораненим серцем. На жаль, є багато батьків, хто від цього болю знесилів та помер, не дочекавшись звістки про своїх дітей»

 

Служба розшуку Товариства Червоного Хреста України проводить пошук зниклих безвісти від початку своєї роботи у 1992р. – це й встановлення долі військовослужбовців та цивільних осіб, чия доля не була відома родинам ще з часів Другої світової війни (ДСВ); пошук інформації про близьких людей, які зникли під час сучасних збройних конфліктах чи під час міграційних процесів.

 

З початком збройного конфлікту на сході України Служба розшуку ТЧХУ здійснює пошук зниклих безвісти у Донецькій та Луганській областях. Станом на серпень 2019 р. у зв’язку з ситуацією збройного конфлікту на сході України до Служби розшуку звернулося 884 громадян, за заявами яких було відкрито 839 розшукових справ; станом на сьогодні по 184 справах робота продовжується.

 

Наслідки збройного конфлікту: відсутність поштового та телефонного зв’язку, порушення в роботі мобільних операторів, обмеженість доступу, мінна небезпека, збройні протистояння – призводять до відсутності новин про долю рідних, спричиняють втрату зв’язку між ними.

 

Родини зниклих безвісти, як в Україні, так і в усьому світі, мають право на отримання відповіді на запитання: де поділись їхні родичі?

 

В Службі розшуку Товариства Червоного Хреста України є готовність до тривалої роботі в цьому напрямку, хоча на пошук може знадобитися час, рівний життю цілого покоління. Чим вищий в суспільстві рівень розуміння проблеми, тим коротші списки зниклих безвісти, тим менша кількість безіменних могил і зруйнованих родин…

 

Міжнародний день зниклих безвісти покликаний привернути увагу суспільства та влади до існування такої категорії, як зниклі безвісти, необхідності вживати більш активні дії для встановлення їх долі, повернути погляд спільноти до родин зниклих безвісти та їх проблем.

 

Львівська обласна організація Товариства Червоного Хреста України у Міжнародний день зниклих безвісти 30 серпня 2019 року на пл. Ринок,1 , - з 12 до 15 годин, - проводитиме інформаційну акцію, присвячену цій сумній даті.

 

Бажаючих дізнатись про роботу Служби розшуку Українського Червоного Хреста та одержати інформаційні матеріали, стати волонтером Служби розшуку на теренах області, запрошуємо до інформаційного пункту, який буде діяти на пл. Ринок,1 у Міжнародний день зниклих безвісти 30 серпня.

 

 

Фото – з відкритих джерел

Служба Розшуку НК ТЧХУ

 

Переглядів: 351 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 16:06
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024