Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Вересень » 10 » До 125-річчя Дня народження Олександра Довженка: яким запам'ятала Україна великого класика
15:35
До 125-річчя Дня народження Олександра Довженка: яким запам'ятала Україна великого класика

 

ТИТАН УКРАЇНСЬКОГО КІНО

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 10 вересня, виповнюється 125 років з дня народження видатного

українського письменника, кінорежисера, художника і кінодраматурга.

 

 

 

Митець вніс значний вклад в розвиток кінематографа не тільки в Україні, але й у світі.Серед найбільш відомих фільмів Олександра Довженка «Земля», «Арсенал», «Звенигора», а нереалізовані сценарії стали великими літературними творами: «Зачарована Десна», «Україна в огні» та інші.

 

 

Олександр Довженко народився на Чернігівщині в родині, яка мешкала у звичайному українському селі, котре повністю зображало реальний стан всієї України. З самого дитинства Довженко розділяв свою любов до природи, річки Десни й тієї місцевості, у якій жив.

 

 

 

 

 

 

 

Ріс Олександр мрійливим хлопчиком, а творчу кар'єру почав як художник. У 23-26-х роках минулого століття Олександр Довженко малював політичні карикатури для преси, однак про них дізналися вже після смерті творця.

 

У 1930-му році Олександр Довженко представляв в Європі фільм «Земля», за який його незабаром звинувачували в буржуазному націоналізмі. На той момент Довженко вже знайшов великий успіх після виходу попереднього фільму-легенди «Звенигора», після якої у нього почався нелегкий період. Фільм незабаром був заборонений, і, як вважають кінокритики, наступний фільм «Арсенал» Довженка зняв як поступку перед владою.

 

Фільм «Земля» став одним з найвеличніших в кар'єрі режисера, проте також зазнав великої критики і суперечок. Зокрема, Довженка звинуватили в нехтуванні висвітлення класової боротьби, у той час як сам фільм став справжньою одою роботи селян, землеробству і світогляду, який показує, що людина та її середовище - нероздільні.

 

У київських кінотеатрах фільм «Земля» йшов лише 9 днів, після чого його зняли з прокату. Офіційні причини свідчать - натуралізм і замах на народні звичаї. Фільм реабілітовано на батьківщині творця лише з 1958 року.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кадр з фільму «Земля»

 

 

 

Однак фільм став дуже популярним в Європі. При всій любові до України, Олександр Довженко не міг в ній творити й жити. Довженко хотів на деякий час вирушити до Голлівуду, про що він писав Сергію Ейзенштейну.

«Я не знаю мови, але я все побачу, Сергію Михайловичу. Мені дуже хотілося б запропонувати Чапліну один мій сценарій. Якби він йому і не підійшов, він міг би знайти в ньому для себе кілька цікавих речей. У нас в цей час ставити його не можна», – писав Довженко.

 

Чарльз Чаплін високо оцінював творчість Олександра Довженка, про що розповідав в одній зі своїх промов.

 

Режисер був одружений двічі. Його першою дружиною стала Варвара Крилова, яка була на шість років його молодшою. Вони познайомилися в 1914 році, і одружилися через три роки. Їхній шлюб був непростим, але Довженко пережив навіть зраду дружини.

 

Однак почавши знімати кіно, він познайомився з акторкою Юлією Сонцевою, яка незабаром кинула кар'єру і зайнялася режисурою. У багатьох роботах режисера вона була його асистенткою, а незабаром після його смерті зняла кілька фільмів за його сценаріями. Багато хто підозрював, що Юлія Сонцева була найнятою шпигункою, аби стежити за діями Олександра Довженка. Однак, до цього часу цей міф не є ні підтверджений, ні розвіяний.

 

Частину свого життя Довженко жив у Москві, сумуючи за Україну, в 50-х роках йому вдалося приїхати в Україну, але лише в Каховку. Не маючи можливості повернутися в Україну самостійно, Олександр Довженко писав до президії Спілки письменників України.

 

«Вже не потрібно нічого – ні кіностудії, ні роботи, допоможіть тільки переїхати в Україну. Велика квартира мені не потрібна. Тільки потрібно, щоб з одного хоча б вікна можна було дивитися вдалину. Щоб було видно Дніпро, і Десна десь під обрієм, і рідні чернігівські землі, що так наполегливо почали з'являтися мені уві сні», – просив у листі Олександр Довженко.

 

Фото – із сайту www.kanalukraina.tv

За джерелом:

https://kanalukraina.tv/ua/news/k-125-letiyu-dnya-rozhdeniya-aleksandra-dovzhenko-kakim-zapomnila-ukraina-velikogo-klassika

 

Переглядів: 389 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 14:31
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024