Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Вересень » 29 » В останню неділю вересня відзначається Міжнародний день глухих
12:25
В останню неділю вересня відзначається Міжнародний день глухих

 

ГЛУХІСТЬ – НЕ ЗАВАДА ПОВНОЦІННОМУ ЖИТТЮ

 

 

 

 

 

 

Свято, - Міжнародний день глухих, - відзначається щорічно в останню неділю вересня.

 

 

Міжнародний день глухих заснований в 1951 році, на честь створення Міжнародної федерації глухих. За статистикою, порушеннями слуху страждає кожна дев’ята людина. Його втрачають в результаті травми, хвороби чи вроджених пороків.

 

На планеті 2500 мов. Але є й ще одна форма спілкування, останнім часом все більше і більше цікавить вчених, - мова погляду й жестів. Всесвітня Федерація глухих в 50-і роки для обслуговування міжнародних заходів глухих, тобто конгресів, симпозіумів, конференцій, у тому числі і спортивних, розробила Жестуно - систему жестів.

 

Нагадаємо: щорічно в останній повний тиждень вересня в світі відзначається Міжнародний тиждень глухих, який в останню неділю вересня і завершується Міжнародним днем глухих.

 

Абат де Л’Епе заснував першу школу - Паризький інститут глухонімих (1760 рік) у Франції. Він був основоположником мімічної методу, великим прихильником мови жестів.

 

Не вірте в той міф, що глухі замкнуті й нетовариські. Десятки чудових особистостей були глухими. П’єр де Ронсар - поет епохи Відродження, якого називали «принцом французьких поетів», був прекрасним фехтувальником і танцівником. В історію ввійшла його чудова фраза «З поганим слухом у палаці робити нічого».

 

Гюго - автор «Собору Паризької Богоматері». Бетховен - видатний композитор. Антоніо Станьолі - один з італійських художників. Ясен - французький скульптор. Жан Жак Руссо - письменник.

 

Всесвітня федерація глухих має статус асоційованого члена в ООН, ЮНЕСКО, Міжнародній організації праці та Всесвітній організації охорони здоров’я. Федерація також тісно співпрацює з Верховним комісаром ООН з прав людини і має своїх представників у Групі експертів ООН із визначення стандартних правил забезпечення рівних можливостей для інвалідів.

 

За оцінками спеціалістів, різними порушеннями слуху страждає майже 650 мільйонів людей – кожний дев’ятий житель Землі. Українське товариство глухих було створене у 1933 році й на сьогодні воно об’єднує майже 50 тисяч громадян України з порушеннями слуху. З 1959 року УТОГ є членом Всесвітньої федерації глухих. У Міжнародний день глухих ВФГ рекомендує і закликає всі асоціації глухих до проведення кампаній з привернення уваги політиків, влади, ЗМІ та громадськості до проблем людей з вадами слуху.

 

В 2019 році Міжнародний день глухих припадає на 29 вересня.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=226

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2789616-sogodni-vidznacaetsa-miznarodnij-den-gluhih-a-u-udeiv-ros-gasana.html

 

 

Переглядів: 354 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 11:39
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024