Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Жовтень » 14 » 14 жовтня – свято Покрови Пресвятої Богородиці, День захисника України, День козацтва і День заснування УПА
10:59
14 жовтня – свято Покрови Пресвятої Богородиці, День захисника України, День козацтва і День заснування УПА

 

НИНІ «БУКЕТ» СВЯТ: СВІТСЬКИХ І РЕЛІГІЙНИХ

 

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, в християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують

День захисника України, День козацтва та День створення Української Повстанської Армії.

 

 

День захисника України офіційно встановлений 14 жовтня 2014 року Указом Президента «…З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи української громадськості».

 

Нагальна потреба у такому загальнодержавному святі особливо гостро постала після анексії Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. Безпрецедентні зразки мужності та відваги, явлені нашими солдатами на передовій новітньої війни, сотні відданих життів за Батьківщину потребували гідного вшанування з боку суспільства й держави.

 

Дата 14 жовтня вибрана не випадково: цього дня відзначається християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, а у 1999 році встановлений і День українського козацтва.

 

Як відомо, з давніх - давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Саме на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі. Образ козака як українського лицаря і захисника рідної землі близький кожному українцю.

 

Вже у ХХ столітті козацькі традиції боротьби за незалежність України наслідували вояки Армії Української Народної Республіки та Української повстанської армії. І не випадково днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови. Таким чином, цілком логічно, що цього дня давнє героїчне минуле України поєдналося з героїчним теперішнім.

 

І саме тому цьогоріч Інститут національної пам'яті запропонував гасло для сьогоднішнього дня: «День захисника України. 1000 років нашому війську».

 

Варто зауважити, що на території нашої країни споконвіку відбувалася величезна кількість воєн і збройних конфліктів. За всю історію не було ще жодного покоління українців, на чию б долю не кинула своєї зловісної тіні війна.

 

Нині маємо новий тип збройного конфлікту на сході України, який військові стратеги назвали «гібридною» війною. Втім, як не називай збройне протистояння, одвічно справжніми і непідробними залишаються військова честь і гідність воїнів-захисників України.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2797382-14-zovtna-pamatni-dati.html

 

Переглядів: 455 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 12:48
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024