Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Жовтень » 15 » Сьогодні - Міжнародний день білої тростини
19:59
Сьогодні - Міжнародний день білої тростини

 

РІВНОПРАВНІСТЬ – ВИМОГА ЧАСУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Щороку, 15 жовтня, у всьому світі відзначається Міжнародний день білої тростини.

 

 

 

Цей День був затверджений у 1970 році з ініціативи Міжнародної федерації сліпих, який має на меті привернути увагу громадськості, владних структур та меценатів до проблем людей з вадами зору.

 

У цьому році головні гасла Міжнародного дня білої тростини – толерантність, рівноправність та інтеграція.

 

Історія білої тростини, як символу сліпоти, бере початок у 1921 році. В м. Бристоль (Велика Британія) молодий фотограф Джеймс Біггс через нещасний випадок втратив зір. Порада осліплого солдата розвивати свою самостійність допомогла йому розпочати нове життя. З часом він зазначив, що звичайна тростина не гарантує безпеки, а також може стати джерелом небезпеки для інших перехожих. Джеймс пофарбував тростинку в білий колір, щоб вона більше привертала до себе увагу, навіть за похмурої погоди. Це нововедення підхопили всі незрячі не тільки Англії, але й всієї Європи, Америки.

 

Головна мета цього Дня – ще раз привернути увагу громадськості до проблем незрячих людей, які часом подовгу залишаючись непоміченими, живуть поруч з нами і не бачать всіх фарб навколишнього світу, щоб зрозуміти і прийняти один одного такими, які всі ми є: з усіма перевагами, негативними і позитивними сторонами характеру, складнощами і специфікою.

 

До цього додамо, що у офіційному календарі Всесвітньої організації охорони здоров’я також є «Міжнародний день сліпих», який проводиться 13 листопада і зв’язується з днем народження Валентина Гаюї - засновника тифлопедагогіки, першого творця навчальних закладів для сліпих у Франції.

 

У 1992 році Світовий союз сліпих виступив з ініціативою відзначати 15 жовтня як День білої тростини об’єднаних націй, але позитивного рішення досі немає. Зараз Міжнародний день білої тростини відзначається в багатьох країнах світу.

 

Союзи сліпих намагаються в цей день спільно зі зрячими проводити відповідні акції, спрямовані на посилення інтеграції незрячих в суспільство. Вони прагнуть у першу чергу зацікавити громадськість та засоби масової інформації звернути увагу влади на проблеми людей з обмеженим або втраченим зором.

 

Міжнародний день білої тростини - це спроба зрівняти права осіб з інвалідністю з правами здорових осіб, дозволивши їм відчути себе повноцінними, а іншим перейнятися долею людини з фізичною вадою.

 

Цього дня закликаємо замислитись про проблеми, з якими щодня стикаються особи з інвалідністю по зору і як ми можемо надати їм підтримку.

Варто зазначити, що у Львівській області проживає понад 2000 осіб з інвалідністю з вадами зору.

 

Додатково повідомляємо, що 16 жовтня 2019 року о 14:00 год. в приміщенні будинку культури ПОГ «ЛУВП УТОС» (м. Львів, вул. Замарстинівська, 130) відбудеться відзначення Міжнародного дня білої тростини та 80-річчя створення першого осередку УТОСу на теренах Львівщини.

 

 

Фото – прес-служби ЛОДА

За джерелами:

https://loda.gov.ua/news?id=47865

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=444&year=2019

 

 

Переглядів: 356 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 09:50
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024