Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Жовтень » 29 » Медик розповіла про ознаки та першу допомогу при інсульті
12:55
Медик розповіла про ознаки та першу допомогу при інсульті

 

ДОПОМОГТИ – НЕЛЕГКО, АЛЕ ЦІЛКОМ МОЖЛИВО

 

 

 

 

 

 

 

 

Щороку 29 жовтня в Україні і світі відзначається Всесвітній день боротьби з інсультом.

 

 

 

У цей день про те, як розпізнати інсульт і попередити його появу, у коментарі УНН розповіла заступник директора Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Києва з організаційно-методичної роботи Уляна Божко.

 

"За 9 місяців 2019 року у нас 7588 випадків у Києві гострого порушення мозкового кровообігу – інсультів. Це актуальна проблема, тому що мозковий інсульт – це одна з основних причин смертності та інвалідизації, не тільки у нас, але і в усьому світі. Крім того, третина усіх інсультів виникає у людей працездатного віку", - сказала Божко. З її слів, згідно зі статистикою, близько 40 тис. жителів України помирає щорічно від інсультів.

 

Ознаки інсульту

 

"Інсульти – це проблема не тільки дорослих, а і дітей. Як правило, кілька випадків за рік трапляється. У дітей причиною є патологія судин головного мозку", - розповіла вона.

Як пояснила лікар, розрізняють два види інсульту: геморагічний та ішемічний.

"Геморагічний інсульт виникає рідше, ніж ішемічний, проявляється вираженим головним болем, нудотою, блюванням, які можуть передувати втраті свідомості. Нерідко спостерігаються при геморагічному інсульті також і судоми. А от ішемічний інсульт – найбільш поширений. Його ознаки – це порушення мови, погіршується вимова, може бути слабкість в руці і нозі з одного боку. Може бути значне запаморочення або слабкість. Людина навіть не в змозі ходити. Може бути порушення зору, короткочасна сліпота на одне око або двоїння в очах і асиметрія обличчя. Це основні ознаки ішемічного інсульту", - роз’яснила медик.

Важливе значення мають не лише симптоми, а і причини інсульту. Існує значна поширеність таких факторів ризику, як артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, ожиріння і куріння. У групі ризику перебувають люди старшого віку. Важливим, наголошує Божко, є вчасне звернення за медичною допомогою.

"Звертатись за медичною допомогою в разі виявлення таких симптомів інсульту важливо в перші хвилини, адже терапевтичне вікно – період, у який необхідно звертатись за допомогою – це 3-6 годин. Це час, протягом якого людині надається допомога і можна уникнути не тільки інвалідизації, а і смерті. Тобто, відновити прохідність мозкової судини, відновити кровотік і попередити подальші тяжкі наслідки. Чому необхідно протягом кількох хвилин після виявлення ознак інсульту звернутись? Тому що, коли виникає ішемічний інсульт, тромбом закупорюється судина, виникає некротична смерть клітини, і навколо цієї зони утворюється ішемія, в якій нейрони ще не загинули", - зазначила Божко.

Вона пояснила, що, якщо відновити кровотік, тоді можна запобігти подальшим ускладненням.

"Таким лікуванням є проведення тромболітичної терапії. Тобто при виникненні інсульту для відновлення кровообігу судинам головного мозку у вену вводяться ліки, які розчиняють кров’яні згустки", - зауважила експерт, додавши, що така терапія матиме результат, якщо спеціалісти провели її у перші 3-6 годин.

 

Перша допомога у разі інсульту

 

Заступник директора ЦЕМД та МК розповіла також, що треба зробити до прибуття лікарів.

"По-перше, треба створити умови спокою, покласти людину, зібрати ліки, які людина приймає, щоб передати лікарю, або історію хвороби, або кардіограму – тобто документацію, яка є на руках. Розстібнути комір, щоб був доступ повітря, і очікувати швидку допомогу. Як правило, дуже частою причиною (інсультів – ред.) є підвищений артеріальний тиск. Але у період інсульту його не можна різко знижувати. Навіть бригади швидкої допомоги його, при дуже високих цифрах, можуть знизити на 10-20 мм, не більше, тому що це якраз у критичний період може погіршити стан пацієнта. Головне вчасно викликати, зібратись і підготуватись до госпіталізації", - пояснила Божко.

 

Профілактика інсульту

 

"Фактори ризику – це артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, ожиріння і куріння. Звідси випливає і профілактика. Тобто люди, які мають підвищений артеріальний тиск, повинні контролювати його – не тільки вимірювати, але і медикаментозно. Артеріальна гіпертензія має лікуватись пожиттєво. Не така страшна гіпертонія, як її ускладнення, а одним з ускладнень і є інсульт. Цукровий діабет – контроль глюкози крові. Тут і харчування, і медикаментозне лікування. Взагалі, повинен бути спосіб життя і філософія життя – рух, здорове харчування, необхідно відмовитись від шкідливих звичок, як куріння, вживання алкоголю, сидіння за комп’ютером, і більше рухатись, займатись фізичними вправами, спортом. Це профілактика не тільки інсульту, але і багатьох хвороб і проблем у житті", - додала вона.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://www.unn.com.ua/uk/exclusive/1832611-medik-rozpoviv-pro-oznaki-ta-pershu-dopomogu-pri-insulti

 

Переглядів: 373 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 09:04
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024