Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Січень » 2 » Медики виявили, як поліпшити ефект щеплення від туберкульозу
19:27
Медики виявили, як поліпшити ефект щеплення від туберкульозу

 

 

ОБНАДІЙЛИВІ РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДІВ

 

 

 

 

 

 

 

Внутрішньовенне введення вакцини від туберкульозу підвищило її ефективність.

 

 

 

Дослідження на тваринах показало, що внутрішньовенне введення вакцини проти туберкульозу значно підвищує її ефективність. Досліди на мавпах довели, що після внутрішньовенного введення класичної вакцини від туберкульозу примати стали майже невразливими до цієї хвороби, пише НВ.

 

У всьому світі від туберкульозу вмирає більше людей, ніж від будь-яких інших інфекційних захворювань, хоча більшість їх було вакциновано. Просто вакцина виявилася не настільки надійна.

 

Дослідники з Медичного факультету Університету Піттсбурга і Національного інституту алергії та інфекційних захворювань (NIAID) виявили, що внутрішньовенна вакцинація проти туберкульозу краще захищає від інфекції у мавп в порівнянні зі стандартною ін'єкцією безпосередньо в шкіру, яка забезпечує мінімальний захист.

 

«Ефект приголомшливий. Коли ми порівнювали легені тварин, яким вводили вакцину внутрішньовенно, зі стандартним шляхом, ми побачили зменшення бактеріального навантаження в 100 000 разів. У дев’яти з 10 тварин не було запалення в легенях», — відзначає старший автор Джоанн Флінн, професор мікробіології й молекулярної генетики в Центрі досліджень вакцин Пітта.

 

Команда Флінн перевірила кілька шляхів і доз єдиною комерційно доступною вакциною проти туберкульозу людини, Bacille Calmette-Guérin (БЦЖ), яка виготовлена із живої, ослабленої форми бактерій туберкульозу у великої рогатої худоби. Вакцина БЦЖ існує вже близько 100 років і є однією з найбільш широко використовуваних вакцин у світі, але її ефективність

варіюється в широких межах.

 

Ідея внутрішньовенної вакцинації проти туберкульозу виникла з більш ранніх експериментів іншого автора дослідження, Роберта Седера.

 

Седер довів як на тваринах, так і на людях, що вакцина проти малярії більш ефективна при внутрішньовенному введенні. Щоб перевірити, чи має значення метод введення при туберкульозі, Флінн та її колеги розділили колонію мавп на шість груп: не вакцинованих, стандартна ін'єкція людині, сильніша доза, але той же шлях введення, інгаляція, ін'єкція плюс інгаляція і, нарешті, сильніша доза БЦЖ у вену.

 

Через шість місяців дослідники піддали тварин впливу туберкульозу і спостерігали за їх ознаками інфекції. У всіх тварин, які отримували стандартну дозу для людини, було постійне запалення легенів, і середня кількість бактерій туберкульозу в їх легенях була лише трохи меншою, ніж у мавп, які взагалі не отримували вакцини.

 

Інші вакцини забезпечували настільки ж скромний захист від туберкульозу. Внутрішньовенна вакцина, з іншого боку, забезпечувала майже повний захист. У легенях цих тварин практично не було бактерій туберкульозу, і тільки в однієї мавпи в цій групі розвинулося запалення легенів.

 

«Причина, з якої внутрішньовенний шлях настільки ефективний, в тому, що вакцина швидко проходить через кровотік в легені, лімфатичні вузли й селезінку, і вона заповнює Т-клітини до того, як її уб’ють», — пояснила Флінн.

 

Але перш ніж цей метод може бути випробуваний на людях, дослідники повинні знати, що він не тільки безпечний, але і практичний. Внутрішньовенна вакцина вимагає великих навичок для введення і несе вищий ризик зараження.

 

Ілюстрація / REUTERS

За джерелом:

https://www.unian.ua/health/worldnews/10817126-mediki-viyavili-yak-polipshiti-efekt-shcheplennya-vid-tuberkulozu.html

 

 

Переглядів: 378 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 10:18
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024