Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Січень » 22 » Як уберегтися від пташиного грипу: поради експерта
14:51
Як уберегтися від пташиного грипу: поради експерта

 

ПТАШИНИЙ ГРИП

 

 

 

 

 

 

Днями в Україні було зафіксовано спалах пташиного грипу. Це - інфекційне захворювання, яке вражає, в першу чергу,

птахів. Однак не виключено, що вірус грипу внаслідок мутації може становити небезпеку для здоров'я людини.

 

Як розповсюджується вірус, хто є найбільш уразливим до хвороби та як уберегтися від захворювання УНН розповів лікар ветеринарної медицини Андрій Биченко.

 

За його словами, основними переносниками пташиного грипу є перелітні водоплавні птахи. І якщо спалах офіційно підтвердили контролери - бити на сполох треба власникам домашніх подвір'їв та дрібним сільськогосподарським виробникам.

 

"Річ у тім, що у них птиця утримується вигульним методом. І хоча вони цим дуже пишаються, мовляв, наші кури бігають по вулиці, однак, саме у таких умовах шанси зараження курей пташиним грипом від перелітних птахів зростають в рази. Так як перелітні і мігруючі птахи долають дуже великі відстані - від 2 до 10 тис. км, вони можуть занести в Україну пташиний грип як з Європи, так і з Африки, наприклад. Є птахи, які у вирій літають в Азію - і звідти також можуть принести хворобу", - розповів фахівець.

 

Промислові виробники тримають курей в ізоляції і такий метод вирощування курей максимально обмежує їх зв'язок із зовнішнім світом і убезпечує від хвороб, розповів він.

 

Пташиний грип не несе яскраво вираженої небезпеки для здоров'я людей, але вірус хвороби постійно мутує, і пошук вакцини вимагає чимало часу, продовжив фахівець. Ускладнення хвороби може зачіпати дихальну, зорову, слухову систему. І аби уберегти себе від захворювання, достатньо пам'ятати кілька простих правил, каже Биченко.

 

Перше правило: купувати курятину лише у місцях санкціонованої торгівлі і надавати перевагу промисловому виробництву.

 

"Намагайтеся купувати продукт у тих торговельних мережах, які мають ім'я. Вони слідкують за своєю репутацією, за сертифікацією продуктів, бо у протилежному випадку до них прийдуть контролери. У магазини постачають свій продукт, як правило, великі виробники. І коли вони знаходять у себе на підприємстві небезпеку - вони знищують усі курники.

 

Натомість, власники підсобних домашніх господарств, які збувають свою продукцію на ринках, навряд чи знищать усе поголів'я у випадку хвороби однієї курки. Ви не зможете пояснити бабусі, чому вона має позбутися всіх своїх курей, коли заражена лише одна птаха", - пояснив він.

 

Купувати курятину на ринку можна, продовжив він. Однак такий продукт повинен бути брендованим, а точка продажу повинна надати документ про те, що курятина пройшла лабораторну перевірку.

 

"Вимагайте це у продавця", - наголошує Биченко.

 

Перед приготуванням курятини продукт треба гарно промити, радить фахівець.

"А під час приготування - дотриматися усіх температурних режимів, бо віруси грипу не витримують довгої термічної обробки", - пояснює фахівець.

 

Будь-яке м'ясо: курятину, свинину, телятину не можна вживати сирим, говорить Биченко.

 

"Якщо вам закортіло з'їсти стейк із кров'ю - краще замовте його у закладі харчування, який дотримується технології приготування стейку, працює із перевіреними виробниками м'яса і дбає про здоров'я своїх клієнтів", - резюмував фахівець.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://www.unn.com.ua/uk/news/1847700-yak-uberegtisya-vid-ptashinogo-gripu-poradi-eksperta

 

Переглядів: 342 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 08:01
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024