Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Січень » 27 » Львів'яни взяли участь у відзначенні 75-х роковин звільнення концентраційного табору «Освенцім»
14:44
Львів'яни взяли участь у відзначенні 75-х роковин звільнення концентраційного табору «Освенцім»

 

ЮВІЛЕЙ, СПОВИТИЙ СУМОМ

 

 

 

 

 

 

Зі Львова до Польщі для участі у траурній церемонії в «Освенцімі» виїхали Онуфрій Дудок та Зінаїда Гриневич.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Про це повідомила директор медико-соціального центру Львівської ОО ТЧХУ Ніна Добренька

 

 

 

 

 

 

 

 

Меморіальний комплекс-музей «Освенцім» запросив колишніх в'язнів концтабору, що дожили до наших днів, приїхати на скорботну річницю в Польщу, щоб пом'янути всіх жертв цієї жахливої трагедії. Нині туди з'їхалися делегації з різних країн. Поїздку колишнім малолітнім в'язням цього концтабору Онуфрію Дудку та Зинаїді Гриневич оплатив Фонд Максиміліан Кольбе Верк, котрий багато років співпрацює з ЛОО ТЧХУ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На знімку: Онуфрій Дудко

 

 

Медико-соціальний центр Товариства для потерпілих у роки диктаторських режимів, який опікується жертвами фашистських гетто і концтаборів - єдиний офіційний орган у Львові, який у міру можливості намагається допомогти колишнім в'язням "Освенціму".

 

«Близько 25 років тому Червоний Хрест Німеччини і наш, львівський, вирішили реалізувати спільний проект зі створення у столиці Галичини організації, яка би допомагала жертвам диктаторських режимів», - розповідає директор центру Ніна Добренька.

 

 

 

 

 

 

На знімку: Зінаїда Гриневич

 

 

 

 

«Раніше, - пояснює Ніна Іванівна, - ми опікувалися кількома тисячами колишніх в'язнів німецьких концтаборів і гетто, - стареньких і хворих, багато з яких не мали сімей. Зараз в живих залишилося близько 20-ти. Допомагаємо їм ліками і всім, чим можемо. Ми створили в МСЦ клуб, куди можна прийти, щоб поспілкуватися. Жінки в'яжуть, співають у хорі. Влаштовуємо чаювання, відзначаємо разом дні народження і свята. Суспільство не повинно забувати про цих людей, які дивом вижили в таборах смерті - як німецьких, так і радянських».

 

 

До цього додамо, що у  меморіальних заходах взяв участь о 8.30 Президент Польщі Анджей Дуда, котрий поклав вінок квітів до підніжжя Стіни смерті.

 

Концтабір "Освенцім" німецьке керівництво називало не інакше, як "Аушвіц-Біркенау". Вечором в ньому відбулося урочисте вшанування його бранців, в якому взяв участь Президент України Володимир Зеленський.

 

 

 

Фото – ЛОО ТЧХУ

Прес-служба Львівської ОО ТЧХУ

 

 

 

Переглядів: 314 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 15:05
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024