Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Січень » 27 » Ірина Зленко, голова Лиманської МРО ТЧХУ, що на Донеччині, дала інтерв'ю місцевим журналістам
16:57
Ірина Зленко, голова Лиманської МРО ТЧХУ, що на Донеччині, дала інтерв'ю місцевим журналістам

 

ДОБРОТа - ВРЯТУЄ СВІТ

 

 

 

 

 

 

Три місяці тому мер м. Лиман став діючим членом ТЧХУ, отримавши

номерний квиток. У цьому заслуга голови Червоного Хреста Ірини Зленко.

Про цю подію див. за посиланням - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2019-11-16-17933

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Загальновідомо, що робити добро — то є одна з найвищих людських чеснот. І, за влучним афоризмом англійського письменника, лауреата Нобелівської премії Джона Голсуорсі, доброта — це та риса людини, надлишок якої ніколи не шкодить.

 

А організація, про яку піде мова у цій публікації, користується заслуженою повагою в усьому світі. Мається на увазі товариство Червоного Хреста зі своїми осередками у багатьох країнах — від Сполучених Штатів до Австралії. Що ж стосується України, то в нашій державі вищезазначена благодійна організація існує вже понад століття, і у 2018 році було відсвятковано її славний ювілей.

 

До урочистостей з цієї знакової нагоди, ясна річ, долучилась і Лиманська міськрайонна організація Товариства Червоного Хреста України. А сьогодні голова цього товариства Ірина Зленко, яка очолює його з грудня 2012 року — наша співрозмовниця.

 

Шановна Ірино Андріївно, що особисто для вас значить поняття «доброта»?

 

— Дякую вам за гарне та актуальне запитання. Знаєте, це, передусім, дії як духовного, так і матеріального характеру. І що найважливіше, ці дії повинні бути не декларативними, не якимось пустопорожніми обіцянками — їх треба наповнювати конкретним змістом, чим, власне, ми й займаємось. Наша головна мета — покращення долі нужденних людей, які зазнали у цьому житті чимало бід і страждань. Хоча, безумовно, допомогти можна не лише фінансово чи, скажімо, продуктовими наборами або необхідними промисловими товарами. Не менш важлива і моральна підтримка, яку ми називаємо психосоціальною — і це теж один з ключових напрямків нашої роботи.

 

А коли ми ведемо мову про доброчинність, то які нещодавні конкретні справи одразу ж спадають на думку? Наведіть, будь ласка, декілька прикладів.

 

— О, їх дуже багато, адже у нас працюють люди за велінням душі, за покликом серця. Для них повсякденно творити добро так само природньо, як і дихати. Наприклад, хотіла б звернути увагу на проект під назвою «Підтримка домогосподарств», який фінансувався Міжнародною Федерацією товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

 

Причому в орбіту зазначеного проекту була залучена не лише Лиманська об’єднана територіальна громада, але й Костянтинівка, Бахмут. Його метою є створення для людей джерела прибутку, особливо враховуючи той чинник, що та ж Лиманська ОТГ переважно являє собою сільську місцевість, є проблема наявності робочих місць — тим більше у невеликих населених пунктах.

 

Тож проект, про який я сказала, дає можливість тим, хто може й бажає працювати, відкрити власну справу, або якщо вона була раніше розпочата, надати їй друге дихання. Варіанти є. Приміром, спробувати себе у перукарському бізнесі чи зайнятись птахівництвом, розведенням кролів, вирощуванням свиней, бджолярством тощо. Таким чином, ми даємо тим, хто цього потребує, можливість заробляти. Зокрема, по Лиманській ОТГ за нещодавній період підтримка була надана 72 домогосподарствам.

 

Інший, паралельний проект стосується психосоціальної підтримки найбільш вразливих категорій населення — учасників бойових дій, внутрішньо переміщених осіб, дітей, що постраждали від війни, осіб похилого віку. Аби подати руку допомоги цим людям, за нашою участю відбуваються різноманітні заходи — демонструються життєдайні фільми та мультфільми, проводяться індивідуальні бесіди, організуються спільні чаювання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Окрім цього, періодично запрошуємо для ведення консультативного прийому психолога та психіатра. Ці кваліфіковані фахівці надають необхідну підтримку, коли людина відчуває душевний дискомфорт, скаржиться на нервовий розлад, від чого важко адаптуватись у непростому сьогоденні, пристосуватись до нових умов життя. Головне — не залишатись сам на сам зі своїми внутрішніми проблемами. Краще звернутись до компетентного спеціаліста.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

До речі, користуючись нагодою, хотіла б акцентувати увагу й на такому ключовому аспекті нашої діяльності, як навчання населення навичкам першої медичної допомоги. Заняття проводять досвідчені інструктори, які мають відповідні сертифікати та постійно підвищують свою кваліфікацію. За минулий рік ми провели 346 майстер-класів, також відбувались 12-годинні та 6-годинні тренінги. Шкода лише, що чимало звичайних людей не мають особливого бажання опановувати методи швидкого реагування у надзвичайній ситуації. В Європі зовсім протилежна картина, там активно розвиваються та засвоюються пересічними громадянами навички надання екстреної допомоги постраждалим до приїзду медиків. А у нас, на жаль, доводиться стикатись з інертністю населення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Скільки наразі нараховує членів організація, котру ви очолюєте? Який середній вік учасників Лиманської міськрайонної організації товариства Червоного Хреста України?

 

— Перш ніж відповісти на це запитання, бажано нагадати наступне. Люди старшого покоління, очевидно й досі пам’ятають, як за часів колишнього Союзу стати членом товариства можна було, купивши поштову марку Червоного Хреста. В останні роки відбулись певні зміни і тепер людина долучається до нашої спільноти, якщо придбала благодійний квиток. На сьогоднішній день Лиманська ОТГ нараховує 92 члена міськрайонної організації товариства Червоного Хреста. Але з них є ті, хто виявляє невеличку активність за місцем проживання і ті, хто бере активну участь у нашій діяльності — тобто, волонтери. З ними укладаються відповідні угоди та проводиться необхідне навчання. На сьогоднішній день у нашій організації працює 19 волонтерів і 42 відсотки з них у віці до 35 років.

 

Лиман, як відомо, місто залізничників. Напевне ж, ви підтримуєте певні стосунки з регіональною філією «Донецька залізниця» АТ «Укрзалізниця» та транспортними структурними підрозділами.

 

— Взаємини між Лиманською міжрайонною організацією товариства Червоного Хреста і структурними підрозділами регіональної філії «Донецька залізниця» АТ «Укрзалізниця» мають конструктивний характер. Пригадаймо, наприклад, важку зиму 2014 року, коли під час складних кліматичних умов одна за одною до нас прямували фури з гуманітарною допомогою для знедолених людей. Продуктові набори, теплий одяг, ковдри, гігієнічні засоби та інші речі надходили у великій кількості — тож усе це потрібно було швидко розвантажувати.

 

До цієї благородної справи долучились небайдужі залізничники — працівники локомотивного депо Лиману, слухачі Лиманського Центру професійного розвитку персоналу, а також учні нашого професійно-технічного училища, яке готує кваліфіковані кадри для залізниці. Адже разом, як відомо, труднощі легше подолати. Хотіла б також підкреслити, що наша співпраця з залізницею не припиняється й у теперішній час.

 

А от що стосується взаємин з місцевою владою, на якій основі вони вибудовуються? Наскільки вагома підтримка з боку керівництва Лиманської ОТГ і, зокрема, мера Лиману Петра Цимідана?

 

— Дозвольте зосередитись на основних аспектах поставленого вами запитання. Одним з важливих кроків місцевої влади по відношенню до Лиманської міськрайонної організації товариства Червоного Хреста України є нещодавнє надання нам приміщення. Рішення про це було прийняте депутатами на сесії міської Ради.

 

Ще один показовий факт: і мер Лиману Петро Федорович Цимідан, і переважна більшість його заступників є членами нашого Товариства. Наші стосунки з місцевою владою мають злагоджений характер, ми підтримуємо тісний зв’язок з установами та організаціями Лиманської ОТГ задля досягнення ефективних результатів. От, скажімо, встановлено дієвий контакт з Пенсійним фондом, і нам сприяють, ідуть назустріч, коли є потреба координації зусиль. Так, час від часу доводиться звертатись і до голови Лиманської ОТГ. І Петро Федорович завжди уважно вислухає та, за наявності можливості, наддасть відповідну підтримку.

 

Ми ж, організуючи, ті чи інші благодійні заходи для мешканців Лиманської об’єднаної територіальної громади, ставимо про це до відома місцеву владу.

 

Також зазначу, що й з нашого боку робиться вагомий внесок задля покращення життя громади. Зокрема, протягом минулого року по лінії Червоного Хреста була надана благодійна допомога на загальну суму понад 2 мільйони гривень. А це значить, що близько трьох тисяч мешканців Лиманської ОТГ одержали всебічну підтримку. Ми, у свою чергу, також очікуємо на більш активний зворотний зв’язок — тобто на грошові пожертви Червоному Хресту. Уявіть собі, якщо людина раз на рік зробить внесок у розмірі 10-20 гривень, то це вже значний плюс. Здавалося б, гроші невеликі, але коли помножити ті ж 10-20 гривень на кілька тисяч жертводавців Лиманської ОТГ, вийде чималенька сума.

 

Так, з цим важко не погодитись. А скажіть, будь ласка, Ірино Андріївно, чи існують програми Червоного Хреста України, розраховані спеціально для жінок?

 

— Стосовно програм для жінок відповім так: зазначений аспект діяльності має безпосереднє відношення до гендерної політики, але для Лиманської міськрайонної організації товариства Червоного Хреста це не є актуальним — у нас працює переважно жіноче товариство.

 

 

 

 

 

 

 

 

Як ви оцінюєте рівень розвитку волонтерської діяльності на базі вашої організації?

 

— Вже згадувалось про те, що нині у нас працює 19 волонтерів, але ця чисельність має тенденцію до зростання. Утім, говорячи про сьогоднішні реалії, не можна не враховувати той факт, що більшість волонтерів — люди, яким понад 35 років. Утім краще, коли до цієї діяльності долучається більше молоді — енергійної, готової безкорисливо служити ближнім. Знаєте, як кажуть: «Має бути налаштованість на добро». Отже я переконана, що є ще невикористаний потенціал, а відтак нашу організацію Червоного Хреста поповнять молоді активісти.

 

За якими основними напрямами працюєте ви і ваші волонтери? Давайте також акцентуємо увагу на допомозі внутрішньо переміщеним особам.

 

— Серед головних аспектів нашої діяльності я б назвала підготовку населення до надзвичайних ситуацій, сприяння установам охорони здоров’я у наданні допомоги як цивільному населенню, так і військовим, які постраждали під час збройного конфлікту, навчання населення основам першої медичної допомоги, психосоціальна підтримка вразливих категорій людей, популяризація здорового способу життя, пропаганда донорства та інші важливі напрямки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Що ж стосується внутрішньо переміщених осіб, яких дуже багато приїхало на Лиманщину, то зараз треба відрізняти тих, хто дійсно, потребує додаткової допомоги — як, зрештою, й місцеве малозабезпечене населення, і тих переселенців, які вже інтегрувались в Лиманську ОТГ, мають постійну роботу, стабільну заробітну плату. Тому тепер наша гуманітарна підтримка спрямована на найбільш нужденних людей — як переселенців, так місцевих жителів. А у 2014-2015 роки, безумовно, для нас була дуже важка пора. Тоді до нас звертались тисячі людей, що втратили усе унаслідок збройного конфлікту. І ми намагались допомогти усім, чим тільки можливо — продуктовими наборами, теплим одягом та іншими предметами першої необхідності.

 

Що ж, щиро дякую вам за змістовне інтерв’ю.

 

 

Фотоwww.liman.in.ua

За джерелом:

https://liman.in.ua/sluzhinnya-blizhnim-dobro-vryatuye-svit/?fbclid=IwAR0LDNwmfN8NKiHjTFJsCxgLAKCEy-Q0vJIkKk4AXxr8GnAyi6krcfTDLTA

 

 

Переглядів: 375 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 03:36
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024