Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Лютий » 14 » Кліматолог дала "екстремальний" прогноз в Україні
19:20
Кліматолог дала "екстремальний" прогноз в Україні

 

В УКРАЇНІ ВЛІТКУ - БУДЕ ЦАРСТВО СПЕКИ

 

 

 

 

 

 

Українцям у 2020 році варто готуватися до холодного

березня, аномально спекотного літа і тривалої осені.

 

 

В Україні ставатиме все спекотніше, а також кількість екстремальних погодних явищ тільки збільшиться.

 

Про це повідомила учений-кліматолог, науковий співробітник Українського гідрометеорологічного інституту Світлана Краківська в інтерв'ю Текстам у відповідь на питання, яка погода нас чекає в 2020 році.

 

Зокрема, Краківська сказала: "...Звичайно, у нас ставатиме все спекотніше. Осінь має всі шанси продовжитися до Нового року, а, можливо, й далі. У той же час, березень у нас може бути холоднішим від норми. Як не крути, але взимку у нас короткий день, ми охолоджуємося. Цей максимум охолодження тепер, переважно, припадає на березень".

 

При цьому науковець зазначила, що "наші методи прогнозування побудовані на статистичних методах минулого. Тоді система перебувала в постійному стані, і ми могли розраховувати з більшою ймовірністю. Зараз ми маємо систему, яка змінюється дуже швидко. Буквально, кожного року ми маємо щось нове".

 

На уточнююче запитання журналіста "Що ж може чекати надалі?" Краківська відповіла: "Один варіант, якщо ми нічого не змінюємо. Тоді на середину цього століття на півночі України ми маємо підвищення температури на 3 градуси. До кінця століття у нас буде підвищення температури на 5-6 градусів. Але боюся, що відчути на собі подібні температурні аномалії зможе не так вже й багато людей. Бо коли ми говоримо, що температура зросте, в середньому, то йдеться за який середній показник протягом усього року. У той час як в реальності ми матимемо справу зі значними температурними коливаннями, коли в окремі літні дні у нас буде перевищення температури на 10 і більше градусів. Такі температурні аномалії витримає точно не кожен".

 

За словами Краківської, в Україні "більше 40 градусів вже було. Вже зафіксовано рекорд по Україні - 42 градуси в Луганській області. До середини століття ми будемо мати більше 40 градусів по всій території України. При цьому у нас буде менше опадів у південній Україні, що призведе до опустелювання".

 

Як зазначила науковець-кліматолог, науковий співробітник Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, "вже зараз в Україні спостерігається відразу кілька видів засух. У нас спостерігається атмосферна посуха, ґрунтова посуха, гідрологічна посуха, коли пересихають водойми. І ось зараз вже говорять про геологічну посуху, коли вологи не вистачає у верхніх горизонтах грунтів. Тобто, зникає вода в колодязях".

 

За словами Краківської, "На півдні ми будемо мати проблеми з підвищенням рівня моря. З огляду на те, що на березі моря знаходиться значна кількість промислових підприємств, це може призвести до потрапляння шкідливих речовин у навколишнє середовище".

 

За її даними, "буде також погіршуватися якість повітря. Ми вже мали проблеми із задимленістю і викидами в містах. У нас ростиме так звана антициклональна погода з великою кількістю тихих днів. Відповідно, в повітрі накопичуватиметься велика кількість забруднюючих і шкідливих речовин. Погіршає також якість води. Буде продовжувати зменшуватися водність річок. У північній частині країни збільшиться інтенсивність опадів. У той же час відбуватиметься зміна рослинності. відбуватиметься також зростання кількості лісових пожеж. В цілому, кількість екстремальних погодних явищ тільки зросте".

 

Раніше повідомлялося, що минулий рік виявився найтеплішим за всю історію спостережень.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://ua.korrespondent.net/ukraine/4192183-klimatoloh-dala-ekstremalnyi-prohnoz-v-ukraini

 

Переглядів: 341 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 23:16
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024