Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Лютий » 22 » Коронавірус та інші вірусні інфекції: історія, профілактика, лікування
11:19
Коронавірус та інші вірусні інфекції: історія, профілактика, лікування

 

СЕЗОННІ ІНФЕКЦІЇ – ГОРЕ НАШОГО ЧАСУ

 

 

 

 

 

 

 

Людмила Іванівна Чернишова, Заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор

кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П. Л. Шупика.

 

 

– Людмило Іванівно, розкажіть, будь ласка, взагалі про особливості вірусних захворювань. Напевно, вони виникають найчастіше взимку?

– Так. Зараз найактуальніше питання – це коронавірус із Китаю, але треба пам’ятати і про інші вірусні респіраторні інфекції, які називаються «сезонними». Коли починається прохолодна погода, то, в основному, люди намагаються знаходитися у приміщені, де відбувається інфікування одне одного. І в цей час активізується вірус грипу. Станом на першу половину лютого хворіють багато дорослих і дітей, але спалаху грипу у нас поки що немає. В Україні спалах грипу з’являється частіше десь в кінці лютого, в березні, іноді буває і в грудні. Світові дані, а також дані, отримані із Сполучених Штатів, свідчать про те, що в США на початок лютого близько 2000 осіб померли від звичайного сезонного грипу. Зазвичай це дорослі люди, люди похилого віку, які мають й інші захворювання, на які вірус «нашаровується», а організм не справляється. До речі, в Україні від грипу щороку помирають приблизно 20-30 осіб.

У нас статистика щодо грипу і, особливо, його літальних наслідків, не відповідає дійсності: якщо, наприклад, людина захворіла – це люди похилого віку, котрі мають хронічну серцеву недостатність, патологію органів дихання чи діабет – вірус визиває загострення цих патологій, і безпосередньою причиною смерті, стає інфаркт міокарду, або пневмонія як ускладнення. Це і буде зафіксовано причиною смерті, і відображено у статистичних даних. По США враховують саме те, що призвело до летального наслідку.

– Розкажіть, будь ласка, про коронавірус. Чи варто його боятися?

– Коронавірус у нас завжди був і є. Є такий, який характерний тільки для людини, таких вірусів чотири типи. Вони давно відомі, найчастіше вони викликають легку вірусну інфекцію. Може проявитися нежить, але дуже рідко виникають серйозні симптоми. Таким чином на цю «простуду» майже не звертають уваги. Можна часто хворіти цим вірусом, тому що він дає короткотривалий імунітет, і можна хворіти декілька разів за рік. Крім того, ці чотири типи вірусу не мають перехресного імунітету, тобто захворів одним, а потім за рік можна ще три рази перехворіти іншими типами цього вірусу.

Коронавірус почав серйозно тривожити людство у 2002 році. Його виявили у південному Китаї, де виник спалах атипової пневмонії, важкого респіраторного синдрому. Виявилось, що це коронавірус, але зовсім новий. Тоді також думали, що цей вірус був, можливо, переданий кажанами, котами та ще якимись тваринами – він мутував, змінювався, і став для людини патогенним, тому і викликав серйозний спалах. Той вірус назвали «SARS» (перекл.: Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus), тобто окутий респіраторний синдром коронавірус. Тоді китайці з ним дуже вдало впоралися, хоча вірус розповсюдився по інших країнах, але десь за рік-півтори епідемію вдалося зупинити, і досі «SARS» не зустрічався. Можна сказати, що його перемогли, і він зник.

Але через 10 років, у 2012 році, на Близькому Сході з’являється атипова пневмонія, яка також спровокувала багато смертей. Коли вірус почав розповсюджуватися, фахівці виявили, що це теж коронавірус, але з іншими особливостями. Його назвали «MERS» (перекл.: Middle East respiratory syndrome). Вважали, що причиною його походження були верблюди, яким, можливо, вірус «передали» кажани. Коронавіруси від тварин і птахів можуть бути різного типу, а не такими, якими вже були у людей. Верблюди передали вірус людині, бо на Близькому Сході звично їсти верблюже м’ясо, пити молоко… Вірус зупинили, хоча епідемія дуже розповсюдилась, була зафіксована велика смертність. На даний час цей вірус не зник. Наприклад, у Саудівській Аравії зафіксовано менше 20 випадків захворювання.

У Китаї, в місті Ухань, виявили, що це знову коронавірус: він на 70% схожий на той, який завжди мають люди, але має власні відмінності. Ця диференціація і дає таку сильну вірулентність, заразність й серйозні прояви атипової пневмонії. В основному, вірус уражає людей більш похилого віку, а якщо і молодих, то тих, хто має ще якесь захворювання. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом, як грип та інші вірусні респіраторні інфекції. Іноді буває, окрім респіраторних синдромів, і кишкові розлади, тому заразитися вірусом також можна і через контакт з фекаліями. Не можна сказати, що вірус добре «живе» у навколишньому середовищі.

Китайці скористалися минулим досвідом: закрили інфіковане місто, потім ще 14 міст. Зараз вірус також розповсюджується, тому і далі міста закривають. До того ж, вони ретельно захищають медичний персонал: респіратори, спеціальні комбінезони. Можливо, не вистачає масок для людей, щоб захиститися.

– Які заходи вжиті в Україні?

– В Україні таку перевірку запроваджено в аеропорту Бориспіль для пасажирів, які прибули до країни з Китаю. Таку перевірку спочатку ввели в Китаї, потім в Америці. Ця практика переймається по всьому світу. Перевірку роблять вимірюванням температури електронними або інфрачервоними пристроями, ведеться опитування, чи не хворіла людина. Але, треба зазначити, що це не є досить дієвим інструментом для виявлення вірусу – людина, інфікована коронавірусом, заразна вже в інкубаційний період, тобто, коли вона сама ще про це не знає. Особа може себе добре почувати, температура бути в нормі, але вона вже є носієм та розповсюджувачем вірусу. Тому цей коронавірус і має таку надзвичайну швидкість зараження.

– А як лікувати захворювання?

– У нас є препарати для лікування грипу групи «А» і «Б», а щодо інших вірусів, зокрема коронавірусу, поки що лікування немає. Намагаються застосовувати такі препарати, які мають широкий спектр дії, але не доведено, що вони добре допомагають. Тут, в основному, застосовується «підтримуюча» терапія. Спостерігається дихальна недостатність, тому пацієнти лікуються і мають лікуватися в палатах інтенсивної терапії, реанімації, де можна штучно давати кисень, слідкувати за насиченням ним крові. Можуть бути застосовані екстракорпоральні методи, які допомагають при дихальній недостатності, котра може призвести до летального наслідку. Апаратура, що дозволяє проводити оксигенацію, досить недешева і в Україні вона є, але не в усіх лікарнях.

– Назвіть, будь ласка, основні правила профілактики.

– Це обов’язкова ізоляція хворого, щоб зупинити масштабне поширення хвороби. Це виявлення осіб, з якими контактував хворий – їх також ізолюють. Дані процедури регулярно робляться в Китаї. Ми також маємо бути готовими до такого сценарію. Нашим лікарям постійно нагадують, що кожний з пацієнтів може бути потенційним носієм якоїсь інфекції, не виключаючи той самий коронавірус, тому медперсоналу потрібно мати маски, респіратори, захисний одяг, рукавички, захисні окуляри. Для безпеки звичайних громадян, якщо говорити про неспецифічну профілактику, потрібно притримуватись основних правил: уникати натовпу; якщо особа побачила, що хтось чихає або кашляє, то вона повинна тримати певну дистанцію або взагалі залишити те місце; і особливо те, що допомагає не тільки від грипу, а й від інших інфекцій – мити регулярно руки. Ми їздимо у громадському транспорті, де за ручку дверей може взятися до нас інфікована особа, а після цього нам захочеться, наприклад, торкнутися носа, потерти очі, а це може бути причиною передачі вірусу.

Якщо говорити про специфічну профілактику, то вона існує тільки проти грипу. Але, зважаючи на те, що грип є не менше небезпечним, і вже є наявним, хоча ще не набрав значного поширення, необхідно вже зараз робити щеплення. Це підтверджує досвід американців, які під час розпалу свинячого грипу робили щеплення. У нас є дієві і перевірені часом вакцини проти грипу «А» і «Б». Вони також ефективні проти штамів грипу, які з’явилися у цьому році: грип має особливість міняти свою антигенну структуру кожний рік, а тому імунітет, який з’явився проти «минулорічного» грипу, може не справлятися з «оновленим» вірусом. Про це треба пам’ятати. Особливо це стосується дітей з групи ризику, які мають хронічні хвороби, дефіцити та інше – їм потрібно робити щеплення у першу чергу. Взагалі, в Америці, наприклад, це є обов’язковою щорічною вакцинацією, яка проводиться з шестимісячного віку. У нас це рекомендована вакцинація, тому всі лікарі повинні нагадувати про те, що це потрібно робити. Такі вакцинації можна і потрібно робити навіть під час спалаху вірусу грипу.

На жаль, щеплення проти коронавірусу немає. Але виявлення геному цього вірусу, що вже зроблено, – це перший крок до її створення в різних країнах. Вже є попередні результати, але вакцина стане доступною для широкого застосування через півроку або рік. Ми сподіваємося, що китайці зможуть справитися з цим спалахом, а на майбутнє вакцина буде саме проти цього типу коронавірусу.

– А що робити, якщо людина захворіла? Варто одразу звертатися до лікаря і не чекати?

– Так, потрібно звертатися до лікаря, а лікар вже повинен пам’ятати, що це все ж таки ситуація важка і підозрілого або хворого відразу госпіталізувати та ізолювати. Також медики мають слідувати міжнародним санітарним правилам, вживати епідеміологічні заходи, знати, як, наприклад, транспортувати хворого тощо.

 

– Розкажіть, будь ласка, як правильно і кому треба носити маски?

– Коли людина захворіла, то краще її ізолювати, щоб вона не розповсюджувала вірус – маска буде затримкою інфекції. Взагалі вважається, що звичайні маски не дуже ефективні. Їх потрібно або часто міняти, або прати хоча б декілька разів на день, бо інакше вони не будуть захищати від інфекцій. Респіратори – це для більш серйозних вірусів, як цей коронавірус.

Якщо людина чхає, то необхідно чхати чи кашляти в ліктьовий згин, а не в долоні, так як руками ми торкаємося різних речей і вірус поширюється. Хворого треба ізолювати.

Важливо робити всім щеплення від звичайного грипу. Наприклад, у Київській міській дитячій клінічній лікарні №1 є імунологічний центр і вакцинальний кабінет. Його розробили для тих дітей, яким потрібна рекомендована медицина, але поки це робиться за кошти батьків. Щеплення можна зробити і в деяких поліклініках. Майже всі комерційні клініки мають можливість зробити таку вакцинацію.

Автор: Ivan Stepura

 

Фото – з сайту НК ТЧХУ

За джерелом:

https://redcross.org.ua/2020/02/covid19-interview/

 

Переглядів: 327 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 15:55
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 2
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024