Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Лютий » 24 » Червоний Хрест - учасник інформаційної кампанії протидії коронавірусу
22:53
Червоний Хрест - учасник інформаційної кампанії протидії коронавірусу

 

ОСНОВНІ ПИТАННЯ І ВІДПОВІДІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На сторінці голови Одеської ОО ТЧХУ Євгена Жарікова опубліковано у Facebook

у вигляді інтерв'ю поради, як себе та оточуючих вберегти від корона вірусу.

 

 

 

 

- Чи вже є в Україні випадки інфікування коронавірусом?

 

Станом на 23 лютого жодного випадку хвороби, спричиненої новим типом коронавірусу COVID-19, в Україні не зареєстровано.

 

- Люди, які прибули в Україну з Китаю раніше, регулярними рейсами, можуть бути небезпечними?

 

Минуло 19 днів відтоді, як останній прямий регулярний авіарейс із Китаю приземлився в Україні.

Інкубаційний період для появи COVID-19 у людей, які були на усіх бортах попередніх прямих рейсів, завершено. Під час медико-санітарного спостереження у жодного пасажира та члена екіпажу не виявлено симптомів хвороби. Після виходу із літака всі пасажири та екіпаж проходили температурний скринінг. Епідеміологи МОЗ впродовж інкубаційного періоду двічі зв’язувалися із пасажирами (на 5 та 14 день) та тримали ситуацію на постійному контролі. Всі пасажири - здорові.

 

- Чи небезпечні люди, евакуйовані з Ухані (Китай)? Вони можуть бути носіями хвороби, навіть якщо в них немає симптомів!

 

- 45 українців та 27 іноземних громадян, екіпаж літака та супроводжуючі особи жодних симптомів гострих респіраторних інфекцій не мають.

Перед вильотом із Китаю всіх пасажири пройшли обов’язковий огляд китайськими медиками. Перед заходом на борт всіх вдруге перевірили українські лікарі, які перебували з ними під час польоту.

Всі можливі заходи з безпеки пасажирів, членів екіпажу та працівників аеропорту вжито. Борт стояв на окремій ізольованій стоянці. Всі процедури (паспортний контроль, митні формальності) виконані біля трапу літака.

Люди доставлені спеціальним транспортом ДСНС України у супроводі та під охороною поліції на територію медичного центру Національної гвардії України «Нові Санжари» у Полтавській області

.

- Що сталося з 4 людьми, яких не пропустили на літак в Україну? У них виявили симптоми, тому вони, напевно, вже заразили всіх інших пасажирів літака?

 

-Трьох українців та одну іноземку не пропустили на літак на етапі огляду китайськими медиками через температуру 37,4−37,5 градуса. Їх розмістили в спеціальному готелі з дотриманням карантинних норм під наглядом лікарів. Станом на ранок 20 січня їхня температура знизилася до нормальної.

 

- Що тепер буде з людьми, які розміщені в санаторії «Нові Санжари»?

 

- Евакуйовані українці, а також члени екіпажу літака, медики, рятувальники, митники та прикордонники, які їх супроводжували і обслуговували, ізольовані на 14 днів – інкубаційний період інфекції. За словами міністра охорони здоров’я Зоряни Скалецької, мова йде не про карантин, а про обсервацію (карантин — більш сувора форма ізоляції). Міністр охорони здоров’я пані Скалецька проводить ці 14 днів в одному приміщенні з евакуйованими. За її словами, МОЗ ретельно готувалося до евакуації та підготувало безпечні умови перебування в обсервації, врахувавши всі стандарти ВООЗ та практику інших країн, які здійснили евакуацію своїх громадян з Китаю. З людьми цілодобово перебувають лікарі, забезпечені усім необхідним та готові надати необхідну допомогу.

 

- Страхи виникли не на порожньому місці. Немає диму без вогню.

 

- Під час спалахів хвороб, чи коли люди бояться будь-яких інфекцій, навіть, якщо їх немає в країні, завжди навколо шириться багато чуток і фейків. Це притаманно усім країнам і національностям, Україна не є винятком (це підтверджує досвід Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця в різних країнах світу). Важливо залишатися спокійним та не довіряти недостовірній інформації. І завжди є прості правила, як захистити себе та інших і що робити, якщо ви погано почуваєтеся.

 

- Що поганого в тому, що люди бояться? Кому це може зашкодити?

 

- Страх не дає людям звертатися до медичних працівників чи медичних установ, якщо в неї є симптоми, наприклад, ГРВІ, грипу чи, скажімо, підвищена температура з будь-яких причин.

Людина може боятися, що її ізолюють чи будуть дискримінувати. А вчасно надана медична допомога – це запорука швидкого одужання.

Медичні працівники, задіяні в допомозі, теж можуть відчувати недовіру та стигматизацію оточуючих, хоча вони роблять все можливе, аби убезпечити людей.

 

- Коли треба носити медичну маску?

 

- Маску треба надягати, якщо ви хворі – це допоможе убезпечити оточуючих людей. Також доцільно одягати маску, якщо ви доглядаєте за хворою людиною. Якщо ви здорові і не маєте симптомів респіраторної інфекції, маску носити не доцільно.

 

- Як убезпечити себе від вірусних захворювань?

 

- Мийте руки з милом (мінімум 20 сек) або знезаражуйте їх антисептиками на основі спирту. Коли чхаєте чи кашляєте, прикривайте рот і ніс серветкою чи згином ліктя, серветку одразу ж викидайте і мийте руки. Тримайтеся на відстані від людей, у яких кашель та підвищена температура.

 

 

Фото – Є.Жаріков / Facedook

За джерелом:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=764439224080373&set=a.337083716815928&type=3&theater

 

Переглядів: 387 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 07:07
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024