Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Лютий » 27 » В Україні епідемія грипу. Це небезпечніше за Covid
21:16
В Україні епідемія грипу. Це небезпечніше за Covid

ЦЕЙ  ГРИП НЕ ТОЙ, ЩО РАНІШЕ

 

 

 

 

 

 

Вакцинація - найнадійніший метод профілактики грипу. Через ускладнення

від грипу померло вже 48 українців. Ніхто з них, на жаль, не вакцинувався.

 

Незважаючи на весь ажіотаж і паніку навколо китайського коронавірусу, "звичайний" грип залишається більшою загрозою. В Україні, яка готується до приходу Covid-19, саме спостерігається епідемія небезпечного H1N1, який отримав назву свинячий грип. Корреспондент.net розповідає подробиці.

 

 

На грип хворіють мільйони щорічно

 

В Україні в лютому кожного тижня від ускладнень, викликаних грипом А, вмирали не менше десяти осіб. Всього на грип цього епідемічного сезону перехворіли понад три мільйони осіб. Варто відзначити, що багато переносять грип дуже легко, тому не звертаються за допомогою і не потрапляють у статистику.

 

Глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Аданом Гебреєсус каже, що загроза пандемії грипу існує постійно, оскільки вірус постійно мутує, щоб пробиватися через імунну систему людини.

 

Гіпотези про те, що збудники смертельно небезпечних хвороб створюються штучно в надсекретних лабораторіях, стабільно з'являються після виявлення кожного такого збудника. Однак, сучасні молекулярно-біологічні та вірусологічні дослідження однозначно показують, що зовнішнього втручання не потрібно: віруси і бактерії самі перемішують свій геном.

 

Летальність від грипу становить 0,1 відсотка. Це удвічі менше, ніж від Covid-19, але грип повертається щороку по всій планеті в холодну пору року. Епідемія завершується навесні з появою сонячних днів.

 

Фахівці щорічно напередодні епідемії нагадують, що найкращим захистом від грипу є вакцинація. Імунізація зменшує ймовірність захворювання і ризики серйозних ускладнень, госпіталізації і летальних випадків. Ніхто із загиблих від грипу українців не проходив вакцинацію.

 

Минулоріч ВООЗ додала відмову від щеплень у десятку глобальних загроз здоров'ю. Недовіра українців до вакцинації (кожен другий) сумно позначилася як на самій Україні, так і на всій Європі, викликавши серйозну епідемію кору.

 

Сезонні епідемії щороку викликаються різними штамами вірусу, і для того, щоб випускати ефективні вакцини, понад сто національних центрів з грипу при ВООЗ відстежують, які штами циркулюють у популяції між епідемічними піками.

 

Лабораторії відсилають отримані дані в п'ять центрів, які після тривалих досліджень визначають, який штам, з найбільшою ймовірністю, викличе епідемію в наступному році. Завдяки цьому ефективність протигрипозних вакцин становить 50-60 відсотків.

 

В Україну, як і в інші країни північної півкулі, в цьому сезоні повернувся H1N1, який під час своєї першої епідемії в 2009 році вбив 1125 українських громадян. Він уже не може стати причиною такої глобальної епідемії, але все ще залишається одним з найбільш небезпечних вірусів в Україні.

 

За даними Центру громадського здоров'я, грип 2019/20 викликав більше ускладнень, які можуть закінчитися смертю, ніж у попередніх роках. На початку року Корреспонден.net розповідав про спалах вірусної пневмонії, яка розвивалася на тлі грипу.

 

У цьому сезоні на грип та ГРВІ перехворіють майже п'ять мільйонів жителів України, відзначили в організації.

 

Зробити щеплення ніколи не пізно, навіть під час епідемії, кажуть інфекціоністи. У ВООЗ відзначають: навіть якщо ви і захворієте на грип, перебіг хвороби пройде набагато легше і без наслідків.

 

В Україні імунізуються від грипу менше одного відсотка осіб. Тому важливо дотримуватися банальних правил особистої гігієни, які захищають від багатьох інфекцій, що передаються повітряно-крапельним шляхом, в тому числі, від ГРВІ, ліків від якої не існує. Ці ж правила годяться для коронавірусу:

 

  • Регулярно мити руки з милом не менше 20 секунд.
  • Перебувати на відстані не менше метра від людини, яка має характерні ознаки хвороби: кашель, нежить і високу температуру.
  • Уникати обіймів і рукостискань.
  • Натискати на кнопки ліфта кісточкою пальця або одноразовим предметом.
  • Уникайте місць масового скупчення людей.
  • Рідше торкайтеся до власного обличчя.
  • Уникайте дотиків до слизової оболонки рота, очей і носа.
  • У разі необхідності надягайте рукавички. Міняйте або стирайте їх щодня.
  • Чхати не в руку, а в згин ліктя.
  • Негайно викидайте використані одноразові носовички.
  • Одноразові медичні маски необхідні тільки тим, хто вже заразився, щоб не поширювати інфекцію далі. Здоровим людям уникнути зараження вони не допоможуть.

 

 

Як відрізнити грип від застуди

 

 

Застуда

Грип

Починається поступово


Починається різко


Слабкість і температура


Ломота, озноб, головний і м'язовий біль


Температура 37,5


Температура вище за 38


Біль у горлі


Біль у грудях під час кашлю


Відчуття "піску" в очах


Сльозоточивість і світлобоязнь


Задишка через закладеність носа

Задишка, пов'язана з дихальною недостатністю

 

Фото: Getty

За джерелом:

https://ua.korrespondent.net/ukraine/events/4198332-v-ukraini-epidemiia-hrypu-tse-nebezpechnishe-za-Covid

 

Читайте також: Світ не готовий. ВООЗ говорить про пандемію коронавірусу

 

Переглядів: 345 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 14:19
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024