Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Березень » 6 » 6 березня – Всесвітній день боротьби з глаукомою
20:06
6 березня – Всесвітній день боротьби з глаукомою

 

ПІДСТУПНА ХВОРОБА

 

 

 

 

 

 

 

Глаукома – це група захворювань, яка має хронічно - прогресуючий перебіг, призводить

до атрофії зорового нерва, обмеження поля зору і потім - незворотньої втрати зору.

 

 

 

Як повідомили у департаменті охорони здоров’я Львівської ОДА, чим раніше буде призначено правильне лікування, тим швидше воно допоможе призупинити прогресування глаукоми, збереже пацієнту працездатність, покращить якість життя. Таке стане можливим тільки при виконанні всіх рекомендацій лікаря і відсутності перерви в лікуванні.

 

"Глаукому називають «безшумним крадієм зору», оскільки її найбільш поширений тип – первинна відкрито кутова глаукома – має безсимптомний перебіг, доки не досягає пізньої стадії, коли втрата зору стає явною. Всі люди з факторами ризику розвиненої глаукоми повинні регулярно проходити комплексне обстеження у офтальмолога.Ознаками, які повинні насторожити людину є: поява райдужних тіл при погляді на джерело світла, біль в оці та відповідній частині голови, почервоніння раніше спокійного ока зі збільшенням його щільності, раптове погіршення гостроти зору", - зазначає експерт департаменту охорони здоров'я Олександра Павлів.

 

Точна причина розвитку глаукоми невідома. Однак існують фактори ризику:

 

а) підвищений ВОТ – лише офтальмолог може визначити його в ході комплексного обстеження ока;

б) спадковість та сімейний анамнез;

в) вік (старше 40років);

г) наявність супутньої судинної патології (гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, схильність до вазоспазмів, мігрені);

д) тютюнопаління;

е) хронічний стрес;

є) особливості будови ока;

ж) короткозорість;

з) прийом стероїдних препаратів.

 

За словами Олександри Павлів, з метою збереження зору і якості життя, кожна людина повинна проходити комплексний огляд у офтальмолога після 40 років, при відсутності факторів ризику. Якщо такі фактори наявні, то обстеження повинно проводитися після 35 років.

 

Спадковість є фактором ризику розвитку виникнення глаукоми. Якщо ваші близькі родичі страждають на глаукому, ризик її розвитку у вас набагато вищий, ніж у загальної популяції.

 

Лікування, розпочате на початкових стадіях, дозволяє уповільнити прогресування глаукоми та зберегти зір. Ось чому надзвичайно важливе раннє виявлення захворювання.

 

Існують такі методи лікування глаукоми: медикаментозна терапія, лазерна та хірургічна.

 

Глаукома потребує постійного спостереження, чіткого дотримання рекомендацій лікаря. Зміни в лікуванні можливі лише після консультації зі спеціалістом.

 

Оскільки захворювання протікає безсимптомно, деякі люди припиняють застосування крапель або забувають їх застосовувати. Застосуванню крапель згідно з рекомендаціями лікаря є надзвичайно важливим фактором для контролю ВОТ та допомагає попередити втрату зору.

 

За даними ВООЗ 80 млн. осіб у світі хворі на глаукому. В найближчі 10 років їх кількість збільшується ще на 10 млн. У Європі на глаукому припадає 12% усіх випадків сліпоти.

 

До 2040 очікується 111,8 млн. людей хворих на глаукому.

 

Довідково:

 

За минулорічну акцію у Львівській області проведено тонометрій: - 22007, підозра на глаукому –539, вперше виявлена глаукома – 131, скеравоно в обласний глаукомний кабінет КНП ЛОР «ЛОКЛ» - 169. У м.Львові проведено тонометрій: - 6960, підозра на глаукому –180, вперше виявлена глаукома – 58, скеравоно в обласний глаукомний кабінет КНП ЛОР «ЛОКЛ» - 72.

 

 

Фото – прес-служби ЛОДА

За джерелом:

https://loda.gov.ua/news?id=50244

 

Переглядів: 314 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 20:34
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024