Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Березень » 8 » 8 Березня – Міжнародний жіночий день
12:46
8 Березня – Міжнародний жіночий день

 

СВЯТО ПРЕКРАСНОЇ ПОЛОВИНИ ЛЮДСТВА

 

 

 

 

 

 

В Україні та світі 8 березня відзначається Міжнародний жіночий день.

 

 

Про це повідомляє Укрінформ.
 

У 1977 році Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції закликала всі держави проголосити відповідно до їхніх історичних і національних традицій будь-який день року Міжнародним днем прав жінок і миру, створювати сприятливі умови для викорінення дискримінації жінок і для їхнього повного й рівноправного залучення до соціального розвитку. Це рішення ухвалили після закінчення Міжнародного року жінки (1975) і Десятиріччя жінок ООН (1976–1985), які раніше були проголошені Генеральною Асамблеєю. Історія цього Дня бере початок ще з кінця ХІХ століття.

 

Хотів би того хто, чи не хотів, але його підвалини – політичні, а засновницями його були активні небайдужі жінки, котрі виборювали власні права і свободи в абсолютно чоловічому світі. Історично так сталося, що на початок новітнього часу, становище жінок було критичним - у переважній більшості країн світу жінки вважалися нижчими за чоловіків, неспроможними ухвалювати рішення, тим більш брати участь у політичному, державотворчому процесі. Що б ми не взяли: освіту, медицину, науку, політику – всюди панували чоловіки. Перші жінки-лікарки, освітянки, науковці, політики, бізневумен – всі вони були схожі на тих відчайдухів, котрі, набравшись надзвичайної мужності та волі, наважились вирватися за межі гендерної сегрегації.

 

Вже майже півтора століття жінки відстоюють свої права, ведуть боротьбу за рівноправ’я з чоловіками. І навіть сьогодні це не втратило своєї актуальності. Як зазначають в ООН, Міжнародний жіночий день - це час поміркувати про досягнутий прогрес, закликати до змін і відзначити належним чином прояви мужності і рішучості з боку звичайних жінок, які грали виняткову роль в історії своїх країн і громад.

 

Тема Міжнародного жіночого дня 2020 року "Я - покоління рівноправ'я: реалізація прав жінок".

 

З нагоди 8 березня Президент Володимир Зеленський запевнив українських жінок у готовності допомагати їм у всьому, щоб вони могли втілити свої мрії і самореалізуватися. Глава держави написав у Facebook, що у часи його дитинства 8 Березня чоловіки дарували жінкам квіти й говорили про те, як своєю любов'ю, красою та турботою вони надихають «сильну стать» на подвиги.

"Але насправді жінки і самі здійснюють подвиги. Щодня. Вони боронять Батьківщину, навчають дітей, лікують і рятують життя, керують компаніями, роблять наукові відкриття і створюють мистецтво. Примудряються поєднувати роботу, сім'ю, друзів, відпочинок, спорт, саморозвиток, благодійність та ще й пам'ятають, де ми, чоловіки, поклали свої речі. Ми готові допомагати вам у всьому, щоб ви могли стати тими, ким бажає ваша душа. Адже ми вас любимо", - написав Президент.

 

Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пропонує співвітчизникам вже сьогодні зробити крок у майбутнє, де людей не дискримінують за ознакою статі. Про це він написав у Facebook з нагоди 8 березня.

 

"8 березня - це не “День жінок”, а День прав жінок... Ще зовсім недавно не дозволяли голосувати жінкам. Лише тому, що вони жінки. Це було, за історичними мірками, ледь не вчора. У Франції право голосу жінкам дали у 1945 році, Бельгії - 1948 році, Греції - 1952 році, Швейцарії - 1971 році. Нині це здається абсурдом... Я переконаний, що точно такими абсурдними згодом будуть здаватися й інші прояви дискримінації, які, на жаль, досі розповсюджені у нашій країні та інших країнах світу", - зазначив дипломат.

 

Він спрогнозував, що привітання “прекрасної половини людства” вимруть так само, як вимерла у свідомості людей сама можливість обмеження жінок у виборчих правах.

 

На переконання Кулеби, для наших дітей та онуків взагалі буде не зрозуміло, як жінок могли не допускати на керівні посади, чому вони мали боротися за представлення у парламенті чи чому жінкам платили на 21,9% меншу зарплату, ніж чоловікам, пославшись у цьому контексті на дані Держстату за березень 2020 року.

 

"Давайте уже сьогодні будемо у майбутньому, де людей не дискримінують за ознакою статі. Якщо хочете зробити власний крок у це майбутнє, ми з Zhenya Kuleba радимо вам подивитися хороший фільм. Наприклад: Суфражистка” (Сара Геврон, 2015), “За ознакою статі” (Мімі Ледер, 2018), “Орландо” (Саллі Поттер, 1992). Ну, а для того, щоб подарувати близькій людині тюльпан чи торт у вашому розпорядженні будуть всі інші 299 днів до кінця цього року", - резюмував міністр закордонних справ.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2892167-sogodni-miznarodnij-zinocij-den.html

 

Читайте також: Зеленська, Світоліна та alyona alyona: “НВ” назвав ТОП-100 успішних жінок

Читайте також: У Раді презентували посібник для забезпечення ґендерної рівності

Переглядів: 766 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 13:11
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024