Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Квітень » 6 » Вірусолог розповіла, коли в Україні очікувати пік епідемії
20:51
Вірусолог розповіла, коли в Україні очікувати пік епідемії

ДУМКА  ВІРУСОЛОГА

 

 

 

 

 

 

Експерт з Інституту епідеміології не схвалює жорсткий карантин і кремацію.

 

 

Станом на 6 квітня, коронавірусом в Україні заразилося понад 1,3 тисячі осіб. Тим часом в Іспанії, Італії та Німеччині приріст хворих скорочується.

 

Про те, чим відрізняється вірус грипу від коронавірусу, і коли в Україні може настати пік епідемії останнього, Корреспонденту розповіла завідуюча відділом вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Алла Мироненко.

 

Чим коронавірус відрізняється від грипу.

 

"Це різні віруси. Коронавіруси більше властиві тваринам. Грип теж циркулює серед тварин, але це інша інфекція зовсім і не викликає того, як це відбувається у людини. У птахів і свиней, наприклад, дуже велика різноманітність вірусів грипу - і протікає захворювання, як кишкова інфекція", - говорить Мироненко.

 

Однак обидва віруси "вибирають" для себе легеневу чи тканину респіраторного, бронхо - легеневого епітелію - тканини, які вкривають слизову людини.

 

"Грип, як і коронавірус, теж може викликати пневмонію, але не завжди. Більше він може вразити епітелярні клітини носоглотки і трахеї. А коронавірус більше вражає легеневі тканини", - зазначає вірусолог.

 

 

Чому Україні не потрібен жорсткий карантин.

 

Разом з тим, на думку медика, посилювати карантинні заходи в Україні не варто, оскільки коронавірус у повітрі гине набагато швидше, ніж його побратими, і він більше перебуває на різних поверхнях.

 

"Тобто не треба було забороняти прогулянки в парку чи зупиняти рух транспорту. Так, карантинні заходи потрібні, щоб усі не захворіли. Проте потрібно мати відчуття міри, тому що закриття транспорту, замість того, щоб привчити народ їздити в тому ж транспорті чи перебувати в приміщенні в масках, я вважаю, дуже вже неправильне рішення. Працює відчуття страху", - сказала Мироненко.

 

Вона зазначила, що жорстким карантином влада хоче призупинити поширення епідемії після повернення в Україну більше 100 тисяч тих, хто приїхав з країн, "де епідемія просто істинно вирувала".

 

Як передається коронавірус.

 

"Але повторюся: тут більше страху. І передатися може не по повітрю, а скоріше через якусь поверхню", - відзначає вона.

 

Для того, щоб не заразитися, треба дотримуватися певних правил: носити рукавички, мити руки, у приміщенні знаходитися в масках, тримати дистанцію.

 

"Але головне, не чіпати обличчя руками під маскою, особливо після того, як Ви доторкалися до якихось предметів у тому ж таки магазині", - підкреслила експерт.

 

Не передається вірус і при похованні померлих від коронавірусу, тому кремація також непотрібна. Головне, під час прощання не торкатися до тіл, і тоді інфекція не передасться.

 

"Це не спори сибірської виразки, де вони 200 років лежать на землі, а потім їх відкопали, - вони потрапили в потрібне середовище і почали проростати, тим самим викликавши хворобу. Це взагалі інше. Вірус - це несамостійне, мізерне, нестійке утворення", - підкреслила Мироненко.

 

Коли очікувати пік епідемії.
 

Рано говорити про те, коли в Україні може настати пік епідемії. Швидше за все, як зазначила експерт, вона буде йти хвилями. Влітку населення може отримати перепочинок, а восени захворювання може почати поширюватися знову, при цьому його агресивність буде нижчою.

 

Раніше лікар - гігієніст Центру громадського здоров'я МОЗ розповів Корреспонденту про те, навіщо носити маски, коли носити маски і які з них є кращими.

 

 

Фото – НВ

За джерелом:

https://ua.korrespondent.net/tech/medicine/4214038-virusoloh-rozpovila-koly-v-ukraini-ochikuvaty-pik-epidemii

 

Переглядів: 382 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 08:05
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024