Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Квітень » 9 » Життя післязавтра: Після пандемії коронавірусу зникне колишній світ або нічого не зміниться?
17:34
Життя післязавтра: Після пандемії коронавірусу зникне колишній світ або нічого не зміниться?

 

ЗАГЛЯНУТИ ЗА ГОРИЗОНТ

 

 

 

 

 

Автори статті не брали до уваги безпосередньо людські втрати від коронавірусу,

а лише його наслідки, що можуть вплинути на подальше життя населення планети.

 

Як людство використає досвід, отриманий за час боротьби з вірусом

Пандемія коронавірусу сколихнула всіх і кожного. Її наслідки можуть стати класним бекґраундом для кардинального росту медицини, позитивних змін в розподілі праці, економічному укладі світу в цілому. Проте є ще один, не такий цікавий шлях – на Землі нічого не зміниться. Якщо гарно поміркувати, то можливий і перший, і другий сценарій.

 

Тимчасові зміни, необхідні для стабілізації світу

 

Планета після епідемії не стане схожою на постапокаліпсис, на випалену пустелю, на порожню бляшанку. Проте одразу після завершення карантину, коли пам'ять про катастрофу ще чітка, люди змушені будуть звикати до певних змін, аби потім максимально повернутися до колишнього життя. Та декому здаватиметься, що ці зміни прийшли назавжди.

Подорожчання всього і шалена інфляція. Прямо зараз американські та європейські банки цілодобово друкують гроші, аби купувати знецінені акції – і це не принесе світові нічого хорошого. Поки економіка виплутається з павутини небаченої кризи, всім і кожному доведеться затягнути паски.

Кількість робочих місць не одразу повернеться до показника, що був перед COVID-19. Безробіття, відсутність фінансової подушки, дороговизна продуктів та непродовольчих товарів – це неминуче прийде і затримається на два-три роки.

Візовий режим. Те, до чого світ прийшов зараз у контексті послаблення візового режиму та полегшення в’їзду до країн, практично зникне. Принаймні на кілька років. Прикордонний контроль посилиться, а на ньому нормою стане перевірка температури та обґрунтування мети поїздки.

Скорочення потоку подорожувальників. Криза транспортних та туристичних компаній звузить ринок у кілька разів. Дешевих авіаперельотів найближчим часом не буде, і попиту на них також. Людям потрібен час, аби накопичити трохи грошей.

"Відкрите небо" не буде таким відкритим, пасажиропотік зменшиться, а лоукости перестануть бути лоукостами за своєю суттю. Не виключено, що і країни введуть певні ліміти на польоти у туристичних цілях задля безпеки.

 

Необоротні зміни: соціальна дистанція, недовіра, нова медицина

 

Ширший та різноманітніший ринок послуг. Єдиний, хто може зменшити ціни, - це компанії, що торгують послугами, зокрема пошта та служби доставки. Справа у тім, що навіть після закінчення карантину люди, які зараз швидко звикли до комфорту, захочуть і надалі отримувати будь-що біля своїх дверей. Тож за рахунок росту кількості замовлень доставка може зменшити вартість послуг, але все одно виграє від цього і зароблятиме більше, ніж будь-коли.

Креативники гарантовано вигадають кілька нових варіантів полегшення життя людей і збагатять ними ринок.

Невідворотна бідність. Ймовірно, у світі побільшає безхатченків та безробітних. Уряди багатьох країн відмовляться від дотацій таких верств населення через банальний брак коштів.

Зміна ролей у світі. Епідемія – ще один спосіб нарівні з війнами переділити не лише сфери впливу у світі, а й території. Деякі уряди можуть "пограти" на відчутті небезпеки, на розгубленості та кризі і завершити певні військові конфлікти на свою користь.

Посилення державної влади. Зараз уряди дають державні гроші приватному бізнесу у вигляді підтримки, а завтра вимагатимуть назад або посилюватимуть за ним контроль. До того ж можливий тотальний контроль за цінами та торгівлею, за менеджментом у малих та великих компаніях. Може посилитися занурення держави у приватне життя громадян. Нині усі права і свободи особи втрачають значення, і це може стати нормою – держава стежитиме за громадянами за допомогою цифрових технологій, розкриватиме конфіденційну інформацію про їхнє здоров’я тощо.

Китай – країна майбутнього. Винуватець пандемії вже довів свою витривалість, працездатність, стресостійкість, шалену швидкість у прийнятті рішень та силу застосувати владу настільки, наскільки це знадобиться. Китай показав, що до біологічної (та й будь-якої) війни у разі необхідності вони готові краще за будь-кого. Це вплине на стиль ведення китайської зовнішньої політики та підвищить його авторитет на світовій арені. Китай довів, що він забезпечує світ всіма необхідними товарами, тож світ залежить від нього більше, ніж китайці від цілого світу.

Послаблення міжнародних організацій, зокрема ЄС. Такі організації показали свою недієздатність в екстремальних умовах. Здавалося б, всі країни в одній зв’язці, а фактично бачимо інше – кожен тоне у своєму човні. До речі, нещодавно один з чиновників європейської держави сказав, що якщо ЄС не впорається з викликами через коронавірус, можна сказати, що організація себе вичерпала та не пройшла перевірку і стане непотрібною.

Те саме стосується і могутніх США. Штати, незважаючи на впертість Дональда Трампа, вимушені будуть визнати, що з цієї битви вони не змогли вийти без жертв.  

Соціальне відчуження. Криза довіри не матеріальним наслідком, як-от економічна чи політична, однак вона буде впливовою. Людям ще довго буде психологічно важко вітатися за руки, обійматися, цілуватися та перебувати у тисняві у час пік. До того ж міжнародного товаришування та відкритого спілкування з іноземцями також поменшає.

Зміни у медицині. Деякі лікарні можуть бути націоналізовані. Як наслідок – у людей не буде можливості обирати лікаря та йти у той медзаклад, який є кращим. Буде змінено систему страхових полісів, особливо у найсильніших країнах світу (США, Італія, Іспанія, Велика Британія), які виявилися неготовими до реальної загрози. Ймовірно, країни збагатять свої запаси гігієнічних засобів та матимуть достатню їх кількість на випадок подібної небезпеки. До того ж заможні особи, можливо, на курорти літатимуть не так часто, як раніше. Натомість розвиватимуть моду на так званий медичний туризм – регулярний медичний огляд та якісна перевірка здоров’я.   

Розвиток вірусології, генної інженерії. Нам довелося впевнитися у тому, що майбутнє – за висококласними спеціалістами. Наука про людину, вірогідно, зробить кілька кроків уперед.

 

Світ не зміниться і повернеться до колишнього способу існування

 

Є і протилежна точка зору на наслідки світової пандемії коронавірусу, згідно з якою анічогісінько не зміниться, тільки-но людство оговтається.

Нинішня пандемія не надасть якогось надзвичайного поштовху науці та високим технологіям. Бо все, що мало бути відкритим та винайденим, і так буде відкрито і винайдено. Адже інтернет, смартфони, штучний інтелект, "розумні" протези, дрони, нанотехнології були винайдені і без впливу загрозливих вірусів.

Звички людей не зміняться – хіба на перші кілька місяців після завершення пандемії. Можливо, ще яскраво пам’ятаючи заборони та небезпеку, ми дещо остерігатимемось зайвих контактів. Проте потім все стане на свої місця, бо людина а) соціальна, б) консервативна.

Приклади найбільших пандемій чуми, спалахів холери, віспи, іспанки показують, що звички людей практично не змінюються одразу після відступу небезпеки. Приміром, каналізацію, систему водопостачання та щеплення винайшли аж ніяк не після мору чуми, а набагато пізніше.

До того ж існує велетенський пласт культурних традицій, які нікуди не зникнуть навіть при великій загрозі. Так, християни відвідуватимуть Єрусалим, паломники щороку йтимуть довжелезною ходою до Гробу Господнього, щоб побачити сходження Благодатного вогню. Мусульмани молитимуться у мечетях поруч одне з одним, індуси святкуватимуть свої щорічні свята натовпами, а у Бразилії проходитимуть карнавали. Повернуться Олімпійські ігри, футбольні чемпіонати, Євробачення. У церквах всі, як і завжди, стоятимуть одне біля одного, всі знову сповнять метро, чхатимуть у громадському транспорті та їстимуть чіпси прямо з пачки брудними руками. Китайці їстимуть нехай не все підряд, але щось з екзотичного м'яса.

**************

Людство – організм, який не піддається науці ані через історію, ані через власні помилки. Воно нічому не вчиться в принципі. Всі позитивні зміни, що з ним відбувалися, були лише наслідками потрясінь, а не набутою мудрістю.

Варто запам’ятати, що сама по собі пандемія не може нічого навчити. Навчити може лише глибоке роздумування над життям, над власною безпекою та власними вчинками. Та все ж добре було б, якби ця криза відкрила людству ресурси для відновлення і росту. 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом: 

https://zik.ua/article/zhyttia_pisliazavtra_pislia_pandemii_koronavirusu_znykne_kolyshnii_svit_abo_nichoho_ne_zminytsia_964958

 

Переглядів: 314 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 11:02
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024