Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Квітень » 24 » 24 квітня - Всеукраїнський День боротьби з меланомою
14:52
24 квітня - Всеукраїнський День боротьби з меланомою

 

РАК ШКІРИ – НЕБЕЗПЕЧНА  ХВОРОБА

 

 

 

 

 

 

 

Метою цього дня є привернення уваги людей до небезпеки тривалого перебування на сонці, а також проведення обстеження щодо раннього виявлення раку шкіри. Це має вирішальне значення,  збільшує шанси перемогти хворобу.

 

 

 

Меланома - одне з найбільш небезпечних онкологічних захворювань. Пухлина розвивається з меланоцитів - клітин, що продукують пігмент меланін. 

 

Меланома завжди є злоякісним новоутвором і схильна до бурхливого метастазування. Основний чинник розвитку  пухлини - надмірна сонячна  інсоляція.

 

Кожного року у всьому світі лікарі діагностують близько 200 тис. нових випадків меланоми. Ця підступна хвороба стрімко поширюється і щорічно забирає до 37 тис. життів. Жертвами стають люди різного віку. 

 

Причиною виникнення меланоми вчені вважають надмірну засмагу, наявність множинних пігментованих невусів та спадковий чинник. Тому, найбільшу захворюваність реєструють у південних областях України з частим ураженням відкритих ділянок шкіри – обличчя, шия, гомілки, передпліччя. Небезпечна меланома раннім гематогенним метастазуванням з ураженням печінки, легень, кісток.

 

У переважній більшості випадків меланома виглядає як пухлина шкіри темного кольору, інколи кровоточить при дотику, з нерівними краями. Але вона може бути досить різноманітного кольору і форми. Попередній діагноз можна встановити при дерматоскопії.

 

Сучасні цифрові дерматоскопи дозволяють оглянути підозрілі утвори шкіри та з великою достовірністю запідозрити меланому. Остаточно діагноз встановлюється лише після видалення утвору та гістологічного дослідження.

 

Ранні ознаки захворювання (правило АККОРД):

А - Асиметрія – умовно проведена вісь через родимку поділяє її на дві нерівні половини

К - Край - нерівний, рваний або розмитий край родимки

К - Кровоточивість

О - Окрас – вкраплення, гранули або прожилки сірого, чорного, рожевого кольорів

Р - Розмір – чим більший розмір родимки, тим вищий ризик її переродження, хоча маленький розмір також не виключає можливості розвитку пухлини

Д - Динаміка – збільшення розміру, товщини, зміни кольору, кровоточивість, кірочки на поверхні

 

Слід обов’язково звернутися до лікаря при виникненні таких ознак.

 

За повідомленням експерта департаменту охорони здоров'я ЛОДА з дерматовенерології Орисі Сизон, загалом впродовж минулорічної акції було обстежено – 10225 осіб. Серед них діагностовано меланому в 11 осіб,  рак шкіри – у 42 випадках, інші злоякісні патології шкіри – 166 осіб. До онкологічного закладу скеровано на подальше обстеження та лікування  340 пацієнтів. 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://loda.gov.ua/news?id=51092

 

Переглядів: 292 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 08:17
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024