Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Травень » 3 » 3 травня - Міжнародний день Сонця
15:44
3 травня - Міжнародний день Сонця

 

СВЯТО  КОСМІЧНОЇ  ДОБИ 

 

 

 

 

 

 

 

Щорічно в світі 3 травня відзначають Міжнародний день Сонця

 

 

Щоб привернути увагу до можливостей використання відновлюваних джерел енергії, європейське відділення Міжнародного товариства сонячної енергії (МОСЕ) (ISES-Europe), починаючи з 1994 р., на добровільній основі організовує відзначення Дня Сонця.

 

 

Нагадаємо, що вперше День сонця започаткував президент США Джиммі Картер 3 травня 1978 року для популяризації сонячної енергетики. Мета Дня - привернення уваги до можливостей використання енергії сонця як відновлюваного джерела енергії та підвищення енергонезалежності і чистоти нашої планети.

 

Загальновідомо, що температура на нашій планеті коливається приблизно від -50° до + 50°. Земля віддалена від Сонця рівно настільки, на скільки необхідно, щоб Сонце належним чином обігрівало нас. Ні більше, ні менше! Якби відстань від землі до Сонця скоротилося на 5%, то Земля стала б непридатна для життя. А якби ця відстань збільшилася всього на 1%, то наша планета захолонула би від крижаних морозів.

 

Сонце - найближча до Землі зірка, всі інші перебувають від нас незмірно далі. Наприклад, найближча до нас зірка Проксіма із системи a Центавра в 2500 разів далі Сонця.

Для Землі Сонце - могутнє джерело космічної енергії. Воно дає світло й тепло, необхідні для рослинного і тваринного світу, і формує найважливіші властивості атмосфери Землі.

 

В цілому Сонце визначає екологію планети. Без нього не було б і повітря, необхідного для життя: воно перетворилось би на рідкий азотний океан навколо завмерлих вод і обледенілої суші.

 

Для нас, землян, найважливіша властивість Сонця в тому, що біля нього виникла наша планета і на ній з’явилося життя. Завдяки сонячному світлу, що падає на сітківку наших очей, в організмі утворюється натуральний антидепресант - мелатонін, який забезпечує нам повноцінний сон. Не секрет, що сонячне світло виробляє ще й гормон щастя, тому не полінуйтеся погуляти в сонячний день.

 

Сонце, вітер, морські хвилі і біомаса є енергетичною сировиною, яка постійно оточує нас і яку легко використовувати. Її не треба видобувати із землі. Вона не призводить до утворення радіоактивних відходів, а токсичних не дає зовсім. Це відновлювальна енергія.

 

Ентузіасти і професіонали, громадські організації та фірми по всій Європі організовують різного роду заходи, пов’язані з демонстрацією можливостей сонячної енергетики.

 

Цікаво те, що Бог створив Сонце і Місяць з однаковими кутовими розмірами і зробив їх найбільшими небесними об’єктами (з точки зору їх видимості з Землі).

 

Сонце знаходиться від Землі на відстані, яка в 400 разів перевищує відстань від Землі до Місяця. Вражає те, що сонячна куля за розмірами в 400 разів більше Місяця. Але візуально Сонце і Місяць мають однакові розміри і займають однаковий простір в небі, діаметр же Сонця в сотні разів перевищує діаметр Землі і якби воно було порожнім всередині, то могло б вмістити в себе більше 1 мільйона Земель.

 

Сонячна енергетика активно розвивається на теренах Львівщини. На території області експлуатується 57 промислових сонячних електростанцій (СЕС) загальною потужністю 328,3 МВт, у що було інвестовано більше 290 млн євро.

 

Активно долучаються до розвитку сонячної енергетики і мешканці Львівської області. Зараз в приватних домогосподарствах Львівщини працює 939 СЕС загальною потужністю більше 20 МВт.

 

Для підтримки розвитку відновлювальної енергетики в області, в рамках «Програми енергозбереження для населення Львівщини», за рахунок коштів обласного бюджету здійснюється відшкодування 10% тіла кредиту а також частини власних коштів мешканцім, які  встановлюють обладнання, що виробляє енергію з відновлюваних джерел (сонячні електростанції, геліоколектори для приготування гарячої води, малі вітрові станції, теплові помпи).

 

Все частіше енергія сонця використовується для забезпечення вуличного освітлення в населених пунктах області. Сонячна енергія також використовується для забезпечення електричною  та тепловою енергією мешканців Львівщини, бюджетних організацій, установ та бізнесових структур.

 

Управління енергозбереження департаменту паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Львівської облдержадміністрації у цей непростий час вітає всіх причетних до розвитку сонячної енергетики з Міжнародним днем Сонця та бажає  швидкої стабілізації роботи ринку, успішного завершення розпочатих проєктів та реалізацію нових проєктів з сучасними системами акумуляції енергії.

 

Бажаємо вам, шановні користувачі, більше світлих сонячних днів!

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=93

https://loda.gov.ua/news?id=51218

 

 

Переглядів: 330 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 09:11
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024