Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Травень » 5 » Сьогодні 120 - річчя з дня народження Юрія Липи (ВІДЕО)
19:52
Сьогодні 120 - річчя з дня народження Юрія Липи (ВІДЕО)

 

ЮВІЛЕЙ  ЛИЦАРЯ  МИЛОСЕРДЯ

 

 

 

 

 

 

Сьогодні 120 - річчя з дня народження громадського діяча,

письменника, публіциста, лідера нації Юрія Липи.

 

 

Юрій Липа народився в сім’ї Івана Липи - видатного українського письменника,лікаря і борця за самостійність України. Початкову освіту здобув в Одеській гімназії №4, після чого вступив до Новоросійського університету.

 

З 1917 року Юрій Липа починає свою літературну діяльність. Перші твори друкує в часописі «Вісник Одеси». Тоді ж виходять його перші брошури: «Союз визволення України», «Королівство Київське за проектом Бісмарка», «Носіть свої відзнаки», «Гетьман Іван Мазепа».

 

З початком національно-визвольних змагань Юрій Липа бере активну участь у ранзі звичайного бійця у військових діях на боці проукраїнської сторони. Після поразки, яку дуже боляче пережив, він пише книгу «Табори полонених українців».

 

1922 року Юрій Липи вступає до Познанського університету, де починає здобувати професію лікаря. Працюючи скальпелем і пером, він обрав у житті шлях милосердя, - і для тіла, і для духу. У цей час виходить друком його перша збірка поезій під назвою «Світлість».

 

1929 року, після закінчення університету, разом з Євгеном Маланюком Юрій Липа організовує літературну групу «Танк». Незабаром у 1931 р. виходить друга збірка поезій митця «Суворість». Юрій Липа чітко окреслив особливості української літератури та напрями її розвитку у своїх літературознавчих працях: «Розмова з порожнечею «Організація почуття», «Боротьба з янголом», «Сіре, жовте і червоне» та ін.

 

Згодом, у 1934 р. виходить перший роман письменника «Козаки в Московії», а дещо пізніше – збірка есе «Бій за українську літературу».

 

В 1936 р. публікує тритомну збірку новел про події в Україні 1917-1920 років під назвою «Нотатник».

 

З початком Другої світової війни Юрій Липа стає активним учасником підпільного руху опору окупаційній владі. 1943 року переїздить у м. Яворів, що на Львівщині, де працює лікарем. Та працювати довелось тут недовго, бо 20 серпня 1944 року був арештований органами НКВС і закатований неподалік села Шутова Яворівського району.

 

Нагадуємо, що 24 грудня 2019 року Львівська обласна рада своїми рішеннями проголосила 2020 рік на Львівщині Роком родини Лип - Івана, Галини та Юрія.

 

Довідково:

 

Юрій Липа був при перших кроках Українського Червоного Хреста ще у 1919 р. у м. Кам"янці - Подільському, куди з Києва переїхав уряд Директорії під натиском військ противника.

 

Вдруге зустрівся він з Червоним Хрестом у м. Познані в Польщі, де опановував фах лікаря, а в Україні - вже у лавах УПА. Тут він тісно співпрацював з Катериною Зарицькою, головою Українського Червоного Хреста у лавах повстанців.

 

Ця співпраця мала великий сенс тому, що Юрій Липа був чудовий знавець лікування поранених бійців лікарськими рослинами, що було вкрай необхідно при нестачі медикаментів і гігієнічних засобів у місцях дислокації воїнів УПА.

 

 

 

 

 

 

Нагадаємо, задовго до цих подій Юрій Липа опублікував цілу низку наукових праць, зокрема, “Фітотерапія” (1933) і “Ліки під ногами” (1943).

 

З-під його пера вийшли ще і таки праці, як: «Зутріууит Азіег у відживлюванні ді гей», «Фітотерапія в деяких хворобах переміни матерії», «Лікування зелами хронічних хвороб», «Вереди старечого віку до гоєння», «Рослини й лікування», «Історія зелолічнитцва», «Значіння рослинних середників при лікуванні діабету», «Фітотерапія хвороб травленевих органів», «Рослини проти статевого безсилля», «Лікувальні рослини в давній і сучасній українській медицині» та інші.

 

 

 

 

 

 

 

Іменем Юрія Липи в Україні названо вулиці, школи, клуби, а також госпіталь ветеранів війни і репресованих у м. Винники, що неподалік Львова. Зараз тут лікують хворих на коронавірус. Медики щодня подають зведення про хід лікування в Інтернеті.

 

 

 

 

 

 

Тут створена і діє первинна організація Червоного Хреста Личаківської РО м. Львова ТЧХУ. Первинний осередок Червоного Хреста госпіталю вже багато років поспіль очолює медичний статистик  Ірина Дмитрівна Назарко (на знімку). Вона ретельно веде документообіг і має звіти за останніх десять років діяльності.

 

 

 

 

 

 

Заходи з вшанування 120 - річчя Юрія Липи у медичному закладі заплановані давно і будуть проходити впродовж року, але вже після завершення карантину.  

 

Сьогодні голова Мостиської РО ТЧХУ Оксана Рабій на свій сторінці у соцмережі Facebook у рубриці «Бібліотечні новини» повідомила: «Виставку - ім'я "Заповіти Юрія Липи" в приміщенні опорної публічної бібліотеки с. Хоросниця, що в Мостиському районі на Львівщині, та бесіду в онлайн студії "Ясноликий Юрій" пропоную усім охочим з нагоди 120 - річчя від дня народження Юрія Липи».

 

 

 

 

 

 

"В онлайн студії "П'ять хвилин літературного фуршету" працює сьогодні, 5 травня, юна волонтерка Червоного Хреста Настя Хитра.

 

 

 

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://loda.gov.ua/news?id=51251

 

 

 

 

Переглядів: 432 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 22:39
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024