Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Травень » 6 » Сьогодні – день св. Юрія (ВІДЕО)
17:58
Сьогодні – день св. Юрія (ВІДЕО)

 

СВЯТИЙ ЮРІЙ – СИМВОЛ БОРОТЬБИ ПРОТИ ЗЛА

 

 

 

 

 

 

 

Св. Юрій - покровитель воїнів, один з найбільш шанованих святих у християнстві.

 

 

Перед іконою св. Юрія - Змієборця моляться про мир, про захист від ворогів, про порятунок від тяжких хвороб.

 

Шанування Юрія почалося з V століття, йому поклонялися, як мученику і воїну. На іконах святого Юрія зображують на білому коні, а своїм списом він проштрикує змія.

 

Це зображення ґрунтується на одному з переказів про чудеса святого великомученика. Розповідають, що неподалік місця, де народився святий Юрій у місті Бейруті, в озері жив змій, який жер людей.


Що то був за звір — удав, крокодил чи велика ящірка, – не відомо. За велінням бісів, що жили в ідолах, імператор мав регулярно за жеребом віддавати йому на поживу дітей своїх громадян і, коли черга дійшла до нього, він мусів віддати свою єдину дочку. Минув час, і Диоклетіан, убравши її в найкращі шати, відправив до озера.


Гірко плакала дівчина, чекаючи смертної години. Зненацька до неї під’їхав на коні Юрій зі списом в руці. Дівчина просила його не залишатися з нею, щоби не загинути. Але святий, побачивши змія, лиш перехрестився і зі словами: «В Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа» – кинувся на тварюку. Великомученик пробив горло змія списом, а кінь потоптав його конем. Потім він звелів дівчині зв’язати змія своїм поясом і, наче пса на повідку, привести до міста.


Жителі в страху розбігалися, але святий зупинив їх: «Не бійтеся, але покладайтесь на Господа Ісуса Христа і віруйте в Нього, бо це Він послав мене до вас, щоби врятувати».

 

Потім святий убив змія мечем, а жителі спалили його за містом. В той день 25 тисяч осіб охрестилися. Згодом тут була побудована церква в ім’я Пресвятої Богородиці та великомученика Георгія (Юрія).

 

Покровитель України

 

 

 

 

 

 


Із писаних джерел складно дізнатися, коли св. Юрія було визнано святим. Десь є записано, що Папа Бенедикт ХІV (1740-1758 рр.) проголосив св. Юрія патроном англійського королівства.

 

В історичних записках Англії є примітка, що 1222 року день смерті св. Юрія було проголошено національним святом. Він став патроном лицарства. Культ його в Середньовіччі дуже поширився, було засновано лицарські ордени його імені, і в ім’я святого Юрія при посвяченні на лицаря складали воїни свою присягу.


Культ святого Юрія перейшов до нашого козацтва, на острів Хортицю, серце Січі, бо козаки називали острів його іменем, а козацьку пісню «Нам поможе святий Юрій і Пречиста Мати» співають донині.


Князь Ярослав Мудрий, який прийняв при хрещенні його ім’я, на честь свого святого заступника 1030 року засновує місто Юр’їв, тобто місто Георгія. Він здвигнув церкву Св. Юрія в Києві, заклав монастир на його честь.

 

Отак Юрій - Змієборець став прообразом лицарства і патроном боротьби за найвищий ідеал народу – свободу, та символом боротьби проти зла. Відтоді на колишній території Київської Русі Юрій стає ледве не першим у сонмі християнських святих.

 

День великомученика Юрія в народі ще називають — «Юріїв день».
 

Святий є покровителем України, а також столичної Київської області (зображений на прапорі та гербі Київщини), українських міст Володимира-Волинського, Збаража, Любомля, Ніжина, Смотрича та Сучави і головної святині Галичини та Львова — собору Святого Юра, збудованого за часів козацтва.

 

Також місто Кам’янець використовувало за герб зображення святого Юрія на коні, що б’є змія. Чому було обрано саме такий сюжет, важко сказати, проте він якнайкраще визначав роль Кам’янця протягом довгих століть. Такий герб Кам’янець-Подільський уживав аж до кінця XVIII століття.

 

Одна з найвідоміших постатей у християнському світі

 

 

 

 

 


Святий Георгій (Юрій) — покровитель Англії, Грузії, України, Литви, Каталонії, Палестини, Португалії, Ефіопії, Іраку, Іспанських королів, Київської області, Львова, візантійських імператорів, князів Київської Русі, Генуї, Феррари, Бейруту, Грецької армії, cкаутів, витязів та найулюбленіший святий християн (коптів) Єгипту. Святий Юрій (Георгій) здавна став покровителем воїнів. Чимало православних країн відзначають Юріїв день як день захисника Вітчизни. Він є офіційним святом у Грузії, Болгарії, Сербії, Хорватії.

 

Народні прикмети та звичаї на 6 травня:

 

 

Юрія також вважали покровителем хліборобства і скотарства. А тому цього дня майже скрізь в Україні виганяли на пасовиська худобу з різними обрядами.

 

Говорили, що ранкова роса 6 травня володіє цілющою силою. Якщо її зібрати, то можна використовувати цілющу вологу для лікування хвороб і зняття пристріту (навроки). Однак таку росу можна зібрати тільки до сходу сонця.

 

Наші предки вважали, що не можна нічого в’язати у день Юрія і навіть просто тримати в руках вироби з вовни – вовки всіх овець в отарі перегризуть. Також не можна кричати і лаятися в цей день – може вбити блискавка.

 

Господині 6 травня вивішували на ніч на вулицю вологий рушник. Якщо вранці він висох – це означало, що буде хороший урожай огірків.

 

Тепла погода на Юрія – скоро літо настане.

Сильний дощ на Юрія – трави багато виросте.

Зростаючий місяць, сильний вітер, який жене хмари на похмурому небі – така погода збережеться ще досить довго.

 

 

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

https://plast.org/official/den-svyatoho-yuriya-pokrovytelya-plastu-2/

https://np.pl.ua/2020/05/narodni-prykmety-na-6-travnia-shcho-ne-mozhna-robyty-u-den-sviatoho-yuriia/

 

 

 

Переглядів: 389 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 01.05.2024, 23:59
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024