Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Травень » 6 » Юрій Липа – засновник нового напряму української медичної науки – фітотерапії
20:09
Юрій Липа – засновник нового напряму української медичної науки – фітотерапії

 

ЛІКИ ПІД НОГАМИ

 

 

 

 

 

 

 

Вчора, 5 травня, минуло 120 років з дня народження Юрія Липи, одного

із засновників нового напряму української медичної науки — фітотерапії

 

 

З ініціативи Українського інституту національної пам’яті (УІНП) 120 - річчя Юрія Липи відзначається на державному рівні, згідно з Постановою Верховної Ради України про пам’ятні дати та ювілеї у 2020 році.

 

Тож нині настав, мабуть, час відкривати для себе багатогранність обдарування Юрія Липи.

 

 

 

 

 

 

 

 

Нового прочитання та осмислення потребує його наукова робота «Ліки під ногами», в якій простежено українські традиції лікування травами, вміщено ботанічні описи рослин, пропонованих для домашньої аптечки, вказано їхню фармакологічну дію.

 

 

 

 

 

 

 

«Це було у 1919 році. Невеличка українська армія, оточена в Кам’янці на Поділлі з усіх боків більшовиками і поляками, не мала нізвідки помочі, — читаємо у передмові. – День і ніч відбивалися від ворога частини Директорії, обороняючи свою тимчасову столицю. Надія була, що окремі повстання по цілій Україні сполучаться в одне загальне, і тоді вдасться наново здобути обидві столиці України. Треба було б тільки видержати. Не вистачало харчів, обмаль було амуніції, але з тим ще так-сяк давали раду українські бійці. Найгірше було з ліками. Не було чим лікувати хворих і ранених. Батько мій, тоді лікар Військового міністерства, приходив сумний і мовчазний. Україна була тоді блокована з усіх боків — і з заходу, і зі сходу, — треба було б самим шукати виходу. Та не вдалося, і багато жертв упало через невдачу ліків».

 

Далі Юрій Липа пише, як, навчаючись у польському університеті, пильно придивлявся до того, як лікують хворих у медичних закладах. Прагнення оволодіти фахом зіллярства (зелолікування) було в Юрія Липи таким величезним, що він наполегливо прагнув стати студентом польського професора Яна Мушинського.

 

Останній поставився до цього іронічно: «Ви знову до мене – майбутнє медичне світило на ім’я Ліпа?». На що дістав гідну відповідь Юрія: «Прошу шановного професора, але моє прізвище пишеться і читається саме так – Липа…».

 

На третьому році професор Мушинський прийняв все-таки Юрія Липу на навчання за впертість, а згодом дуже цінував за здібність і працездатність. Тож підручник для лікарів «Фітотерапія», що вийшов друком польською мовою у Варшаві в 1935 році, містив докладну статтю професора Яна Мушинського.

 

 

 

 

 

 

А ще Юрій Липа пригадав свого господаря - залізничника, в якого певний час квартирував. Той, коли слабував, купував якесь зілля, парив, як чай, і так лікувався. Юрій Липа зацікавився траволікуванням, і зібрані факти допомагали у написанні наукової праці.

 

 

 

 

 

 

Корисним стало знайомство з фармацевтом, який добре розумівся на лікарських рослинах. «Одного разу розповів він про те, що йому трапилося, — писав Юрій Липа. – Це було в 1920 році, коли він іще з двома товаришами втікав через білоруські ліси. Там один з них зранився в ногу, була халепа з кровотечею. Не було нічого під рукою. Тоді фармацевт -  зелознавець нарвав калиточника в лісі, витиснув сік через полотно, дав напитися раненому, і кровотеча спинилася.

«Ви мали ліки – під ногами!» — зауважив Липа.

«Ми всі топчемо ліки ногами, — відповів зелознавець, — шкода, що часто навіть про це не знаємо. Не знають цього, на жаль, і хворі, і лікарі».

 

 

 

 

 

 

Здобуті знання прислужилися Юрієві Липі, коли йому довелося організовувати підпільні курси з підготовки медичних кадрів для УПА. А до того він провадить активну творчу діяльність в еміграції.

 

 

 

 

 

 

Хочу ще додати, що природа дала нам всі ліки. Людина може з легкістю цим скористатись. Рослини, насамперед,  наші найкращі друзі. Відвари, витяжки, настойки, - мають величезну силу природи та допомагають від багатьох захворювань. Як казав Юрій Липа:"Інколи вирішення хвороби , просто перед очима, під ногами". Любіть природу та використовуйте всі можливості, які вона нам дає!

 

Довідково:

 

Цю замітку надіслано в редакцію сьогодні, 6 травня, Наталією Пришляк, медичним представником компанії «Herbion» у Львові.

 

 

 

 

 

Дякуємо, Наталіє, тобі за таку оперативну реакцію на нашу публікацію до 120-річчя видатної людини, справжнього Лицаря Милосердя, - Юрія Липу!

Сподіваємося, що рубрика «Зелена аптека» знайшла у твоїй особі свого нового автора. Успіхів! До нових публікацій!

 

 

Фото – автора та з відкритих джерел в Інтернеті

Наталія Пришляк,

медичний представник компанії «Herbion» у Львові

 

Переглядів: 418 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 07:45
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024