Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Травень » 10 » Образ Матері у творчості скульптора Василя Гурмака
21:00
Образ Матері у творчості скульптора Василя Гурмака

 

КАРАНТИН – НЕ ЗАВАДА ТВОРЧОСТІ

 

 

 

 

 

 

За час карантину  скульптор, професор ЛНАМ, член президії Личаківської РО м. Львова ТЧХУ, Василь Гурмак виготовив і встановив монументи, - Діви Марії у с. Солонка  та отця Омеляна Ковча для його родинного села Малий Любінь, що на Львівщині.

 

 

 

 

 

 

 

 

Образ героїні – матері так, чи інакше присутній у творчості більшості митців України. Любить його і львівський скульптор Василь Гурмак.

 

 

 

 

 

 

«У Червоному Хресті України, - каже митець, - таким символічним образом матері-героїні міг би бути монумент Катерині Зарицькій, голові УЧХ в лавах УПА. Зараз загальноприйнятим еталоном милосердя і материнського героїзму в Україні, на мій погляд, є Діва Марія. Над ним ось і працюю вже десятки років. І завжди він відкривається мені іншою гранню». Тож кожного разу з-під різця скульптора виходить щось нове, яке раніше не вдавалося втілити у бронзу чи мармур.

 

 

 

 

 

 

Чудова фігура Матері Божої стала на постаменті під час Великодня у с. Солонка, що неподалік від Львова, у Пустомитівському районі. Над ансамблем працювали також молоді митці - скульптор Микола Гурмак та архітектор Андрій Лисенко.

 

 

 

 

 

 

Освятив статую тутешній парох. Церемонію її посвяти він сумістив з посвятою великодніх кошиків, які були розставлені парафіянами на півтора-два метри один від одного, як і вимагалося лікарями - інфекціоністами на час запровадження карантину проти коронавірусу.

 

 

 

 

 

 

У цей же день Василь Гурмак встановив іншу скульптуру в другому селі.

 

 

 

 

 

 

Мова іде про монумент о. Омеляну Ковчу, замученому німецькими фашистами під час Другої світової війни у концтаборі Майданек.

 

 

 

 

 

 

Монумент встановлено в капличці посеред родинного села Малий Любінь, звідки беруть родовід Ковчі.

 

 

 

 

 

Знаходиться це село в Городоцькому районі Львівської області. Через карантин  посвяту статуї не робили, вирішили перенести цю урочисту церемонію на пізніший час, коли закінчиться карантин, а в селі відзначатимуть храмовий празник, що припадає на Вознесіння Господнього.

 

 

 

 

 

 

Нині у митця багато іншої роботи, зокрема з медальєрики, в якій він займає провідні позиції як в Україні, так і у світі. І в цих роботах він також продовжує тему матері-героїні. Побажаймо ж Василю Миколайовичу, і його творчій групі, успіхів у розкритті цієї теми.

 

 

 

 

 

 

Фото – з архіву В.Гурмака

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ   

Переглядів: 348 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 15:05
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024