Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Травень » 12 » Сьогодні – 200-річчя з дня народження Флоренс Найтінгейл (ВІДЕО)
20:32
Сьогодні – 200-річчя з дня народження Флоренс Найтінгейл (ВІДЕО)

 

ЮВІЛЕЙ "ЛЕДІ З ЛАМПАДКОЮ У РУЦІ"

 

 

 

 

 

У 2020 році відзначається 200-річчя Флоренс Найтінгейл, котра

вважається у всьому світі засновницею сестринської справи.

 

Британська піддана Флоренс Найтінгейл прославилася як соціальний реформатор, статистик і засновник сучасної сестринської справи. Освоївши професію, невластиву для представниць аристократичного суспільства, в роки Кримської війни жінка займала чільне становище на фронті, організувавши догляд за пораненими солдатами.

У мирний час Флоренс заснувала Лондонську школу медсестер і домоглася поліпшення лікарського обслуговування для всіх верств британського суспільства. Написавши ряд простих і доступних посібників з першої допомоги, Найтінгейл використовувала методи соціальної статистики і організувала збір даних про пацієнтів, який широко застосовувався для аналізу ситуації в країні.

 

 Дитинство і юність

 

Флоренс Найтінгейл народилася 12 травня 1820 року під Флоренцією і отримала ім'я на честь цього старовинного і мальовничого місця. Прізвище дівчинка успадкувала від батька-англійця, який прийняв герб і маєток від предків з вищих аристократичних кіл. Батьки, необмежені в засобах, часто подорожували по світу, і малятко разом з трьома братами і сестрою провела дитинство в роз'їздах по дорогих готелях, розташованих в різних кінцях світу.

 

 

 

 

 

На знімку: Портрет Флоренс Найтінгейл в молодості

 

Незважаючи на це, молоде покоління Найтінгейл отримало гарну освіту, і дівчатка нарівні з хлопчиками оволоділи латинською, старогрецькою, німецькою та французькою мовами. Крім цього, батько приділяв велику увагу грамоті і точним наукам і навчив дітей математики та письма. З такими знаннями Флоренс сильно виділялася на тлі інших молодих аристократок, які думали про гарну партії, будинок і розкішне життя.

 

В кінці 1830-х років дівчина увійшла у вищий світ Парижа і була представлена ​​молодим людям благородного походження. Батьки намагалися забезпечити майбутнє дочки і не припускали, що бали і світські забави її мало цікавлять. Єдиною причиною, по якій Флоренс з'являлася в світі, була дружба з ексцентричною і просунутою англійкою Марі Кларк.

 

Зріла жінка, зневажає манірність, зазвичай відмовлялася від легковажного суспільства, вважаючи за краще проводити час в компанії чоловіків-інтелектуалів. Однак Флоренс припала їй до душі допитливим розумом і сильним характером, що дозволив прийняти і розділити з нею революційну ідею рівності статей.

 

 

 

 

 

 

На знімку: Флоренс Найтінгейл в молодості

 

Спілкування з подругою вплинуло на вільнодумну аристократку, і вона вирішила присвятити своє життя служінню людям і піти працювати доглядальницею в лікувальний заклад для бідняків.

 

В Англії ця професія вважалася негідною і аморальною, а жінки, які доглядали за неспроможними хворими, були або алкоголічками, або повіями. З цих причин батьки заборонили Флоренс будувати плани в цьому напрямку, і на перших порах слухняна дочка з повагою поставилася до такого рішення.

 

Лише в 1844 році подорослішавши, дівчина повстала проти відведеної їй ролі дружини і матері і оголосила обуреним родичам про твердий намір влаштуватися на роботу.

 

Незважаючи на опір сім'ї та громадські умовності, Флоренс наполегливо працювала, щоб навчитися правильному догляду за хворими. Вона освоювала цю науку в подорожах по Італії, Греції та Єгипту. У щоденнику дівчина писала, що періодично їй ввижався голос Бога, який закликав пожертвувати репутацією заради добрих справ.

 

Будучи релігійною, Найтінгейл, прислухалася до наказу згори і, опинившись в німецькій лютеранській громаді, приєдналася до місцевого пастора, котрий лічив бідних, знедолених хворих. Цей досвід, нарівні з відвідуванням церковного інституту в Кайзерверте, став поворотним моментом в її біографії, котрий закарбовано в анонімної публікації, привезеній на батьківщину в 1851 році.

 

Медицина і благодійність

 

До 1853 року родичі таки змирилися з життєвою позицією Флоренс і дозволили їй зайняти посаду суперінтенданта в лондонському інституті по догляду за хворими жінками благородного походження. Дівчина не брала плати за роботу, оскільки батько виділив їй солідний річний дохід, на який можна було продовжувати кар'єру і вести комфортне життя.

 

Так тривало доти, доки восени 1854 року до Великобританії не дійшли вісті про жахливі умови в прифронтових госпіталях Кримської війни. Найтінгейл відреагувала на інформацію і в складі 38 медсестер-добровольців і 15 черниць вирушила по морю в Османську імперію.

 

 

 

 

 

 

Після довгої подорожі жіночу делегацію розмістили в казармах Скутарі, де байдужий і повільний медичний персонал не міг забезпечити належного догляду за пораненими солдатами. В результаті нестачі медикаментів, перев'язувальних матеріалів та обладнання в лікувальних приміщеннях поширювалася інфекція, яка збільшувала відсоток смертності серед військових.

 

Медичні сестри не відразу змогли самостійно виправити ситуацію, але в підсумку елементарна гігієна допомогла знизити число вмирали з 42% до 2%.

 

Крім того, Флоренс через газету «Таймс» звернулася за допомогою до британського уряду, і через півроку санітарна комісія створила прийнятні умови для постраждалих - очистила стічні ями і поліпшила вентиляцію.

 

Цікавим є той факт, що нащадки, які не оцінили заслуг Найтінгейл, критикували діяльність британської сестри милосердя. У 2001 і 2008 роках канал BBC випустив документальні фільми, в яких значення її діяльності було сильно применшеним.

 

 

 

 

 

 

Втім, автори цих історій не змогли не згадати про те, що, коли всі медики на фронті йшли в ночі в намети спати, Флоренс, що отримала прізвисько «Леді з лампою», шодня ​​продовжувала здійснювати самотній обхід хворих і поранених на фронті.

 

Іншим незаперечним досягненням Флоренс став збір статистичних даних про пацієнтів госпіталю і систематичний облік випадків смерті та одужання. Цей досвід незабаром був застосований в цивільній лікарні Святого Томаса в Лондоні, де на кошти благодійного Фонду Найтінгейл організувала першу школу професійних медсестер.

 

Випускниці цього навчального закладу незабаром отримали роботу в провідних лікарнях Великобританії, Канади, Японії і США і змогли передати отриманий досвід іншим, менш кваліфікованим колегам.

 

У 1883 році Флоренс отримала орден «Королівського Червоного Хреста» і нагороду Госпіталю святого Іоанна Єрусалимського, а потім стала першою жінкою, допущеної в Закрите суспільство видатних громадян, організоване в 1902 році британським монархом Едуардом VII.

 

В молодості Флоренс придбала звичку записувати власні спостереження і висловлювання людей, що зустрічалися під час закордонної поїздки, а також відправляти старшій сестрі довгі послання, що описували набутий досвід. Саме ці сторінки, анонімно опубліковані в Лондоні, і стали першим літературним досвідом Найтінгейл, яка вирішила поєднати кар'єру медичної сестри і публіциста.

 

Після закінчення Кримської війни, працюючи наставницею, Найтінгейл на основі власної програми навчання лікарняного персоналу написала книгу під назвою «Записки про догляд», яка придбала популярність і стала докладним посібником для патронажу на дому.

 

Крім навчального матеріалу, в творі містився перелік заходів, спрямованих на профілактику хвороб і запобігання поширенню інфекцій та епідемій.

Це видання, опубліковане в кінці 1850-х років, розкуповувалося сотнями англійців і в підсумку посіло важливе місце в медицині й історії становлення сестринської справи.

 

Великого значення набули і статистичні дослідження Флоренс, що надавали математично організовані дані з обліку госпіталізованих хворих.

 

Були в її творчості і твори релігійного характеру, які допомагали людям знайти істину і розібратися в собі. У 1860 році на власні кошти Флоренс частково опублікувала 3-томне видання, присвячене церкві, Богу та їх місцю в людському житті.

 

Пам'ятник Флоренс Найтінгейл в Лондоні

 

 

 

 

 

 

У 1913 році в знаменитій флорентійській базиліці Санта-Кроче встановили пам'ятник Найтінгейл, виконаний скульптором Френсісом Уільямом Саргантом з каррарського мармуру, а потім монументальні зображення жінки з'явилися на площах і вулицях Лондона.

 

Крім того, в будівлі британського госпіталю Святого Томи відкрився музей, присвячений біографії і роботі самовідданої медсестри, а про кримський періоді життя Флоренс розповідає експозиція, розташована в казармах Сіліма в Стамбулі.

 

Вшанування пам'яті

 

Через 2 роки після смерті жінки, а було це в 1912 р., Міжнародна ліга Червоного Хреста заснувала медаль імені Флоренс, а день її народження, 12 травня, став інтернаціональним святом медичних сестер.

 

 

 

 

 

 

В Україні всього 23 медичні сестри були увінчані цією відзнакою за виняткове милосердя у повоєнний і мирний час у період до 2011 року. Минулого року ми привітали на церемонії нагородження ще двох українок: Валентину Басову, голову Дніпровської та Хортицької районної організації Товариства Червоного Хреста України в Запорізькій області, та Наталію Яковлеву, голову Станично-Луганської районної організації Товариства в Луганській області.

 

Сьогодні, у час боротьби з коронавірусною пандемією, ми висловлюємо вдячність всім медичним сестрам, послідовницям «Леді з лампадкою у руці». Адже завдяки їх діям, підтримці, старанності, милосердю, - пацієнти швидше одужують.

 

 

 

 

Фото - з відкритих джерел

За джерелом:

http://s-delo.com/chitat-dalee-11

Переглядів: 544 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 16:04
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024