Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Травень » 14 » 14 травня виповнилося 100 років з дня народження Слави Стецько
21:54
14 травня виповнилося 100 років з дня народження Слави Стецько

ЛЮДИНА З ЛЕГЕНДИ

 

 

 

 

14 травня виповнилося 100 років з дня народження однієї з найвизначніших жінок епохи, лідерок ОУН(б), багаторічної очільниці Антибільшовицького блоку народів, засновниці Конгресу українських націоналістів та народного депутата трьох скликань - Слави Стецько.

 

 

14 травня 1920 року в селищі Романівка, що на Тернопільщині, народилася видатна українська націоналістка Анна Йосипівна Музика (Слава Стецько).

 

Анна – талановита випускниця Теребовлянської гімназії, на загальних зборах молоді, куди прийшли представники радянської влади, гучно проголосила промову про те, чому вона ніколи не вступить у комсомол. Їй було лише 18. Тоді дівчину не арештували, та вже за декілька днів священик попередив, що якщо вона не покине місто, її затримають. Анна поспіхом покинула місто.

 

У 1938 вступила до Організації Українських Націоналістів. Закінчила юридичний факультет Мюнхенського університету.

 

З 1941 року перебувала у підпіллі, у 1943 році потрапила в німецьку катівню. Після звільнення емігрувала за кордон. У 1945 році саме Анна організовує викрадення пораненого Ярослава Стецька з більшовицького полону в Чехії та вивозить його на американську частину Мюнхена. У 1946 Ярослав Стецько та Анна Музика одружуються і вона бере собі ім’я Слава Стецько. За межами України, Ярослав і Ярослава Стецьки продовжували боротися з більшовиками, бо розуміли, що лише так здобудуть незалежність для власної Батьківщини. Тісно співпрацювали зі Степаном Бандерою.

 

П’ятдесят років свого життя вона змушена була провести в еміграції і лише у 1991 році, Слава зійшла з літака в Борисполі на вільну, від радянської окупації, українську землю. У цьому самому році стала головою Проводу ОУН(б), а в наступному очолила Конгрес Українських Націоналістів.
 

З 1997 року була депутатом Верховної Ради України. Славу Стецько знали прем'єр-міністри, президенти, високопосадовці різних країн світу. Вона очолювала Антибільшовицький блок народів. Керувала у Мюнхені розгалуженою структурою ОУН.

 

Померла Слава Стецько 12 березня 2003 року.
Вона мала хворе серце і лікарі наполягали на операції, але "пацієнтка відмовилася від оперативного втручання через невідкладні справи на Батьківщині" – таким був останній запис її медичної книжки…

 

"Життя цієї жінки було бурхливим, цікавим, незвичайним. Вона була однією із тих жінок, які поклали своє життя на вівтар боротьби за рідну землю, пліч-о-пліч зі своїм чоловіком. Я гордий з того, що наша держава є Батьківщиною таких видатних особистостей як Слава Стецько! Вона є прикладом патріотичної боротьби за рідну землю для молодого покоління. Її життя надихає до звершень та подвигів в ім’я України. І допоки житиме пам’ять про таких людей, житиме Україна! Слава Україні! Героям Слава!" - наголосив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

 

Довідково:

 

Слава Стецько була співорганізатором Українського Червоного Хреста в лавах УПА. Цю роботу вона розпочала до Катерини Зарицької. Але через постійне переслідування німецької поліції, яка дуже лютувала у 1943 р. на Львівщині, змусили її після звільнення з-під чергового арешту емігрувати на Захід і передати розпочату справу щодо формування УЧХ, а іншими словами, -санітарного відділу УПА, - своїй наступниці.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://loda.gov.ua/news?id=51388

 

Переглядів: 323 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 16:38
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024