Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Травень » 24 » Зелена аптека: «Глід – лікувальна рослина, яку заготовляють з весни до осені», - стверджує Уляна Стельмах
21:24
Зелена аптека: «Глід – лікувальна рослина, яку заготовляють з весни до осені», - стверджує Уляна Стельмах

 

ГЛІД - ПОПУЛЯРНА ЛІКАРСЬКА  РОСЛИНА

 

 

 

 

 

 

 

У травні можна збирати більшість лікувальних рослин.  Іноді ми навіть не встигаємо зібрати все за сезон, що запланували. Якщо так, то  ми можемо заготовляти плоди або коріння деяких рослин восени. Природа щедра до нас.

 

 

Глід, - це чагарник, який часто можна побачити разом з бузиною. Він прикрашає довколишній ландшафт: лісові дороги, поля, подвір'я господарських будівель. Ми можемо садити ці кущі в саду і милуватися їх красою з весни до осені, а також надихатися  цілющою енергією глоду навіть без прямого використання його квітів або червоних подовгуватих дрібних плодів восени.

 

 

 

 

 

 

Збираємо квіти в травні (до червня), плоди - восени. Але навесні також можна зібрати нерозвинені квіткові бутони та листя. Квіткові бутони мають солодкий приємний смак. Іноді я пробую їх на смак прямо біля куща і збираю маленьку жменю. Або ви можете сплести з цих квітів гарні віночки, як це роблять дівчатка на лузі з кульбаб.

 

Весняне молоде листя глоду - також відмінні ласощі, - наприклад, в салатах або шпинаті. Ми можемо додавати його в ці страви аналогічно з квітами глоду. Іноді я додаю жменю квітів до салату з трав, які збираю в своєму саду.

 

 

Настоянка з глоду

 

Глід використовується свіжий, сушений, а також для приготування настоянки. Сушені квіти можна змішувати з іншими травами для підтримки серцево-судинної діяльності, зниження артеріального тиску.

 

 

 

 

 

 

Настоянка буде служити вам так само - вона гармонізує серцево-судинну діяльність, підходить при серцевих аритміях, поліпшенні кровообігу, а також при серцевому неврозі та проявах тривоги.

 

  • Найкраще її роблять із живих квітів та листя, восени з червоних плодів
  • Залийте спиртом 2 жмені квіток і листя
  • нехай настоюється близько місяця у світлому місці біля вікна
  • лікувальні властивості будуть через місяць, зберігати треба в темряві
  • настойку приймають кілька разів на день

 

Настоянку глоду можна використовувати тривалий час. Сушені плоди глоду також можна додавати в чайні суміші, або приготувати з них джеми, чи лікери.

 

Лікер з глоду

 

 

 

 

 

Лікер готують також мацерацією в спирті. Його зазвичай приймають з невеликою склянкою ввечері після їжі. Лікер також зміцнює серцеву та судинну діяльність, допомагає заспокоїтись, а також підходить під час менопаузи.

 

  • спочатку подрібніть зрілий глід
  • налийте до нього спирт і додайте меду
  • нехай місяць мацерує в світлому місці
  • після проціджування, зберігаємо в темряві

 

Травень – місяць серця

 

Серце асоціюється з травнем місяцем. Це головний орган людини, який символізує любов, радість, щастя. Коли ми відчуваємо звичайну радість, то кажемо – серце радіє. А що вже казати про любов! Ми випромінюємо її від себе і заражаємо нею друзів, інших людей, отримуємо чудові життєві можливості та досвід. Навпаки, коли ми відчуваємо розчарування, виникають труднощі, турботи та ускладнення, все це відбивається на нашому серці ...

 

 

 

 

 

 

Емоція, яка домінує у травні, - це радість. Для підтримки роботи серця використовуйте глід, кінський каштан, а також квіти диких рослин і дерев. Додайте їх, наприклад, як гарнір до салатів - вони підтримають енергію радості.

 

Зауважте, як почуття щастя і радості приходить до вас. Зазвичай це маленькі дрібниці, які підбадьорюють нас, і можуть забезпечити нам прекрасний день. І від нас самих залежить, чи сприймаємо ми ці дрібниці, чи зосереджуємось на тому, що нас турбує.

 

Рішення залежить від нас. Дрібні деталі складають ціле життя. Обставини не є визначальними. Наше власне ставлення до ситуації є вирішальним.

 

Бажаю вам всім - ароматних днів, наповнених любов'ю та радістю!

 

Наш коментар:

 

 

 

 

 

 

Уляна Стельмах (на знімку) 13 років, як у Червоному Хресті. До своєї економічної освіти у Львівському національному університеті ветеринарної медицини і біотехнологій додала ще й диплом медичної сестри, який здобула у Львівському коледжі - національного медичного університету ім. Данила Галицького. Змалку їй полюбилася «зелена аптека», коли для уроків ботаніки треба було складати гербарії у школі, і з тих пір має велику любов до різних рослин, досвід у їх збиранні і заготівлі. Своїми нагромадженими знаннями, - залюбки ділиться з оточуючими.

Як ми уже повідомляли, Уляна Стельмах пробує свої сили на сайті у рубриці "Зелена аптека". На першу її публікацію про лікувальні властивості меліси (див.:  http://lviv-redcross.at.ua/blog/2020-05-19-19391 ), надійшло понад 200 відгуків від читачів.

Друга публікація про бузок (див.: http://lviv-redcross.at.ua/blog/2020-05-22-19416), набрала стільки ж схвальних відгуків, як і перша.

Побажаймо ж їй, як початкуючій авторці, вдосконалювати своє перо, знаходити цікаві теми, образну палітру, щоб невпинно збільшувати читацьку аудиторію!

 

Фото – автора та з відкритих джерел в Інтернеті

Уляна Стельмах,

голова Залізничної РО м. Львова ТЧХУ

 

 

 

 

Переглядів: 568 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 23:57
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024