Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Травень » 30 » Ювілеї дня: 193 роки від дня народження Вільгельма Грубе (1827–1898)
14:28
Ювілеї дня: 193 роки від дня народження Вільгельма Грубе (1827–1898)

 

ПОВПРЕД ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні день народження визначного українського медика,

зачинателя Червоного Хреста на Харківщині Вільгельма Грубе.

 

 

 

Про це повідомляє інформаційна агенція Укрінформ.

 

 

Вільгельм Грубе - доктор медицини (1851). Видатний хірург-новатор,  з ім’ям якого пов’язані значні новації в галузі клінічної та військово-польової хірургії. Один із засновників вчення про грижі.

 

Народився 30 травня 1827 р. у бідній родині у с. Нейгуш Курляндської губернії (нині Латвія). Початкову освіту здобув вдома, а згодом навчався у Ризької гімназії. Після закінчення гімназії у 1844 році, він розпочав навчання як казеннокоштний студент на богословському факультеті Дерптського університету.

 

Проте його більше цікавила медицина і через два роки він перейшов на медичний факультет. Закінчив університет у 1850 році з відзнакою і здобув науковий ступінь доктора медицини після захисту дисертації про доброякісні пухлини носа.

 

За захист дисертації про сідничу грижу у 1851 році був удостоєний другого вченого ступеня — доктора медицини та хірургії.

 

Впродовж 40 років (з 1858) – завідувач кафедри оперативної та клінічної хірургії Харківського університету. Реформатор педагогічного процесу.

 

Визнання здобула і його хірургічна школа. Наприкінці XIX століття учні Грубе керували всіма чотирма хірургічними кафедрами, які тоді були у Харківському університеті.

 

Він домігся створення в університеті кафедри шпитальної хірургії, був одним із засновників Харківського медичного товариства, очолював його упродовж 22 років.

 

Був одним із організаторів харківського відділення Червоного Хреста в Російській царській імперії того часу.

 

 

 

 

 

 

 

Завдяки його особистому впливу були побудовані нові клініки для Харківського університету, будівлі яких збереглися донині.

 

Вільгельм Федорович Грубе був не тільки досвідченим хірургом, але і добре розбирався у внутрішніх хворобах, офтальмології, акушерстві. Все це дало змогу здобути визнання в медичному середовищі.

 

Він був постійним і незамінним консультантом усього півдня імперії. У травні 1881 Микола Васильович Скліфосовський запросив його на консиліум до тяжко хворого Миколи Івановича Пирогова. Відомо також, що Пирогов «висловлював бажання, щоб у випадку, коли буде потрібна операція, аби її робив Грубе».

 

В 1893 році Грубе важко захворів на сепсис, заразившись під час виконання однієї з операцій. Його учні врятували життя професору, але повністю одужати він так і не зміг. Проте Грубе продовжував бувати у клініці, оперував, спілкувався зі студентами.

 

 

 

 

 

 

Згідно із заповітом, написаним ним перед смертю у 1898 р., вся його величезна медична бібліотека перейшла у власність факультетської хірургічної клініки у Харкові.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3035567-30-travna-pamatni-dati.html

 

Переглядів: 325 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 06:36
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024