Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Травень » 30 » Головна таємниця COVID. Чому на Заході вмирають частіше
15:21
Головна таємниця COVID. Чому на Заході вмирають частіше

 

ЗАГАДКА ПАНДЕМІЇ - ВИМАГАЄ РОЗГАДКИ

 

 

 

 

 

 

 

Генетика, відмінності в реакції імунної системи, особливості мутації вірусу

або спосіб життя різних народів. Вчені в пошуках відповіді на це питання.

 

 

Чому смертність від коронавірусної інфекції в Азії виявилася нижче, ніж в Західній Європі і Північній Америці? Це стало однією з головних загадок пандемії коронавірусу, пише американська газета Washington Post. Корреспондент.net публікує переклад статті.

 

Очевидні відмінності в рівнях смертності в різних країнах світу привернули пильну увагу вчених, які намагаються розшифрувати код коронавірусу.

У деяких частинах Азії влади швидко відреагували на загрозу і відразу ж ввели режим соціального дистанціювання. Але дослідники вивчають й інші фактори, включаючи відмінності в генетиці і реакції імунних систем, особливості окремих штамів вірусу, різницю в рівнях ожиріння і стану здоров'я населення в цілому.

 

Загальноприйнята думка

 

В даний час вихідна передумова зводиться до того, що коронавірус - офіційно званий SARS-CoV-2 - мутує так само, як це роблять всі віруси, і що в одній частині світу він так само заразний і смертельний, як і в іншій.

"Ми всі стикаємося з одним і тим же вірусом, і у всіх нас є приблизно однаковий арсенал імунних реакцій, - сказав Джеффрі Шаман, епідеміолог з Колумбійського університету. - Між країнами є відмінності в тактиці тестування, публікації даних і ступеня контролю. Між країнами також є відмінності в ступені поширеності гіпертонії, хронічних захворювань легенів і так далі".

Однією з причин високого рівня смертності в США і Західній Європі, можливо, стало небажання влади реагувати на епідемію, яка на початкових етапах здавалася далекою і відносно нешкідливою. Тим часом в Азії досвід протистояння епідеміям SARS і MERS підштовхнув владу до того, щоб швидко відреагувати на нову загрозу.

Тайвань, наприклад, хвалять за швидку реакцію на епідемію, в тому числі за ранній скринінг пасажирів літаків, що прилітають з Ухань. Влада Південної Кореї розробили масштабну програму з тестування, відстеження контактів та ізоляції пацієнтів з коронавірусом.

Але відносно низький рівень смертності від коронавірусу в Японії та Індії поставив вчених у глухий кут. Точно такими ж загадками стали Пакистан і Філіппіни.

 

Чи може це пояснюватися особливостями клімату і культури?

 

Вологий і жаркий клімат міг стати одним з факторів у Камбоджі, В'єтнамі та Сінгапурі. Результати деяких досліджень показують, що висока температура повітря і вологість можуть уповільнювати - хоча і не зупиняти - поширення вірусу, як це трапляється з вірусами грипу і іншими коронавірусами, які викликають звичайну застуду.

Однак в деяких екваторіальних країнах, включаючи Еквадор і Бразилію, було зафіксовано безліч випадків зараження і смертей через COVID-19.

Демографічна ситуація теж частково пояснює розходження між регіонами. Наприклад, більш молоде населення Африки, можливо, виявилося більш стійким, ніж більш літнє населення півночі Італії. Тим часом в разі Японії, для якої характерно найстаріше населення в світі, вчені вивчають інші чинники.

В Японії широко поширена думка, що хороша особиста гігієна і різні звички, такі як носіння масок і уникнення рукостискань, допомогли сповільнити поширення вірусу, а система загального доступу до послуг системи охорони здоров'я і акцент на захисті здоров'я літніх людей допомогли знизити смертність від коронавірусу.

 

Як щодо різних штамів вірусу?

 

Дослідження, проведене командою вчених з Кембріджського університету, показало, як вірус мутував після того, як він залишив Азію і прибув до Європи.

Вони зазначили, що початковий штам, можливо, був "в імунологічному та екологічному сенсі адаптованим до великого сегменту населення Східної Азії", і йому необхідно було мутувати, щоб подолати імунний опір за межами цього регіону.

Пітер Форстер, генетик, який очолив це дослідження, сказав, що зараз "вкрай мало клінічних даних", що стосуються того, як різні штами вірусу взаємодіють з населенням різних країн.

Однак він зазначив, що слід детально вивчити питання про те, чи можуть різні штами вірусу пояснювати такі різні рівні смертності.

Група вчених в Національній лабораторії Лос-Аламоса теж вважає, що в Європі і Сполучених Штатах закріпився більш заразний штам коронавірусу, хоча інші експерти кажуть, що вплив різних штамів поки не вивчено.

"Це могло виявитися чистою випадковістю - наприклад, якісь носії цього мутованого вірусу могли відправитися на рок-фестивалі або в нічні клуби і передати його величезній кількості людей, - пояснив Джеремі Лубан, вірусолог з Медичної школи Массачусетського університету. - Однак існує також ймовірність того, що цей штам легше передається від людини до людини".

 

Гени та імунні систем

 

Японський імунолог і нобелівський лауреат Тасуку Хондзе пояснює, що між азіатами і європейцями є величезна різниця в гаплотипі людських лейкоцитарних антигенів - тобто в генах, які контролюють реакцію імунної системи на вірус.

За його словами, це може пояснювати нижчий рівень смертності в Азії, однак це навряд чи є єдиною причиною.

Вчені з Університету Тіба зазначили, що ціла низка можливих генетичних факторів може визначати реакцію організму на вірус, і що це питання необхідно детально вивчити. Однак вони наголосили, що поки доказів цієї гіпотези немає. Відмінності в реакціях імунних систем теж можуть грати певну роль.

За словами Тацухіко Кодама з Токійського університету, результати попередніх досліджень показують, що імунні системи японців часто реагували на цей новий коронавірус так, ніби вони вже з ним стикалися

Він також зазначив, що за останні кілька століть в Східній Азії виникло безліч різних коронавірусів. "Загадку нижчого рівня смертності в Східній Азії можна пояснити наявністю імунітету", - сказав він.

Інші дослідження показують, що масова вакцинація проти туберкульозу теж могла зіграти певну роль, тому що ця вакцина здатна потенційно зміцнювати імунітет на клітинному рівні.

"Наша гіпотеза полягає в тому, що вакцина від туберкульозу плюс контакти з туберкульозом могли надати захисну дію", - сказав Цуеші Міякава з Медичного університету Фуджита.

Тим часом для Японії характерний такий же рівень вакцинації від туберкульозу, як і для Франції - хоча в цих країнах застосовуються різні вакцини, - проте смертність від Covid-19 в них сильно відрізняється. Думки експертів розділилися, але клінічні випробування тривають.

Меган Мюррей, епідеміолог з Медичної школи Гарварда, вважає, що вченим слід також вивчити відмінності в мікробіоти - трильйони бактерій, які знаходяться в кишечнику і грають важливу роль в забезпеченні імунної реакції. "У різних країнах мікробіоти дуже різні. Люди їдять різну їжу", - пояснила вона.

 

Ожиріння як один з факторів, але випадковість теж не варто списувати з рахунків

 

Безліч азіатських країн об'єднує ще одна властивість, а саме набагато нижчий рівень ожиріння серед населення, ніж на Заході. Ожиріння - це головний фактор ризику, що визначає важкий перебіг COVID-19.

В Японії ожирінням страждають лише чотири відсотки населення, в Південній Кореї - менше п'яти відсотків. Тим часом, за даними всесвітньої організації охорони здоров'я, в Західній Європі ожирінням страждають 20 відсотків і більше, в США - 36 відсотків.

Такий фактор, як випадок, теж не варто скидати з рахунків. Наприклад, протягом декількох місяців здавалося, що вірус майже не зачепив Росію, а тепер він перетворився на потужний осередок пандемії. В даний час криза захворюваності в Індії теж повзе вгору, хоча раніше здавалося, що Індія вийшла на плато.

Епідеміологам, які досліджують коронавірус, катастрофічно не вистачає точних даних, в результаті чого початкові цифри можуть втратити свою актуальність з появою нової інформації. За словами експертів, пандемія тільки почалася, а рішення складних наукових питань вимагає часу.

У будь-якому випадку це не скасовує необхідність залишатися в режимі підвищеної готовності. "По всій видимості, будь-який вірус, що живе на нашій планеті, здатний вбивати людей", - сказав професор Лубан з Массачусетського університету.

На знімку: Вчені вважають, що однією з причин, чому жителі західних країн частіше вмирають від коронавірусу, може бути ожиріння

 

Фото – Getty

За джерелом:

https://ua.korrespondent.net/tech/medicine/4235018-holovna-taiemnytsia-COVID-chomu-na-zakhodi-vmyrauit-chastishe

 

 

Переглядів: 337 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 04:18
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024