Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Червень » 5 » Зелена аптека: «Цвіт бузини, як і кора, коріння та ягоди є забутими нині ліками», - каже Уляна Стельмах
17:53
Зелена аптека: «Цвіт бузини, як і кора, коріння та ягоди є забутими нині ліками», - каже Уляна Стельмах

 

БУЗИНА

 

 

 

 

 

 

 

Україна багата різними рослинами й травами, та одну рослину можна виділити як особливу – рослину, в якій, за давніми повір’ями, ховаються відьми і феї, яку любить чорт та інша нечиста сила і яку дуже не любили наші предки. Це бузина чорна.

 

 

 

 

 

 

 

Її назва походить від грецького слова самбуке – що означає червона фарба. Назва ця означає барвник, який виробляли в давнину із деяких видів бузини. Ще одна назва походить від іранського слова самбук та означає музичний інструмент, який вироблявся із деревини бузини.

 

 

 

 

 

 

Бузина росте всюди – і на городі, і в дворі. Це гарна рослина, особливо в пору цвітіння, але відношення до неї подвійне. Якщо в Європі це дерево любили та вважали за священне, то в наших предків слов’ян з бузиною пов’язували смерть, гріхопадіння ще з часів Адама та Єви. Бузину визнавали небезпечною рослиною, яку посадив чорт на землі від часів створення світу. Її ще називають чортовим деревом.

 

 

 

 

 

 

Насправді ця рослина є дуже цілющою й корисною для людей. Вона має жарознизуючу, в’яжучу, протизапальну, діуретичну, спазмолітичну та жовчогінну дію.

Ефірне масло бузини, що містить терпени, виявляє антимікробну та потогінну дію. Чорна бузина містить флавоноїдний вітамін, аскорбінову кислоту, мінеральні речовини, йод – все це дає добрий вплив на обмінні процеси в організмі.

 

 

 

 

 

 

Настоянки та відвари квітів і коріння бузини застосовують при захворюваннях нирок та печінки, при циститі, пієлонефриті. При бронхітах і ларингітах приймають настої квіток бузини.

Відвари кори і коріння у збільшених дозах допомагають при закрепах.У народній медицині чорну бузину застосовують при захворюваннях шкіри, таких як рожа, при шкірних опіках – в такому разі молоді листя бузини трішки проварюють у молоці та прикладають на запалені місця. Також використовують її при подагрі, невралгіях, артриті, геморої, зубному болю і стоматиті. Також корисна вона для людей з цукровим діабетом.

 

 

 

 

 

 

Настої із квітів п’ють при високій температурі, при болях у животі, додаючи столову ложку меду. Для жінок дуже корисна вона при жіночих захворюваннях. Застосовують жінки також ванночки з бузиновим відваром, вони лікують запальні захворювання жіночих органів, допомагають подолати неприємні симптоми клімаксу. А ще лосьйон з бузинових квітів омолоджує обличчя жінок.

Відомо, що з ягід бузини варять сиропи, варення, киселі та повидло, які нешкідливі навіть при суворій дієті. Її вживають у сирому вигляді та в переробленому. Також з ягід бузини роблять вино, використовують для косметичних засобів.

 

 

 

 

 

 

Росте чорна бузина всюди, у вигляді куща, інколи дерева, висотою від двох до шести метрів. Квіти жовтувато-білі, дуже пахучі, їх збирають на початку червня. Плоди бузини чорно-фіолетові, їх зривають у серпні-вересні. А молоду кору заготовляють ранньої весни, бажано до початку руху соку у дереві. Найбільше збирають квітки та ягоди.

 

Довідково

 

Уляна Стельмах 13 років, як у Червоному Хресті. До своєї економічної освіти у Львівському національному університеті ветеринарної медицини і біотехнологій додала ще й диплом медичної сестри, який здобула у Львівському коледжі - національного медичного університету ім. Данила Галицького. Змалку їй полюбилася «зелена аптека», коли для уроків ботаніки треба було складати гербарії у школі, і з тих пір має велику любов до різних рослин, досвід у їх збиранні і заготівлі. Своїми нагромадженими знаннями, - залюбки ділиться з оточуючими.

 

 

 

 

 

 

Як ми уже повідомляли, Уляна Стельмах (на знімку) пробує свої сили у рубриці "Зелена аптека". У планах нашої авторки, – багато розповідей про різні лікувальні рослини, одна краща другої.

На першу її публікацію про мелісу (див.: http://lviv-redcross.at.ua/blog/2020-05-19-19391), надійшло понад 200 відгуків від читачів.

Друга публікація про бузок (див.: http://lviv-redcross.at.ua/blog/2020-05-22-19416), набрала стільки ж схвальних відгуків, як і перша.

Третя публікація про глід (див: http://lviv-redcross.at.ua/blog/2020-05-24-19429), також набрала чимало відгуків.

Четверта публікація про кульбабу (див: http://lviv-redcross.at.ua/blog/2020-05-31-19492) також набрала широкої полулярності.

 

Тож побажаймо ж їй, як запальній, з почуттям новизни, щирій людині, знаходити цікаві теми, збагачувати образну палітру, шукати такі лікарські рослини, які нас підтримають у боротьбі за зміцнення імунітету і в ці нелегкі часи пандемії на коронавірус!

 

 

Фото – автора та з відкритих джерел в Інтернеті

Уляна Стельмах,

голова Залізничної РО м. Львова ТЧХУ

 

 

Переглядів: 930 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 17.04.2024, 01:11
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024