Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Червень » 12 » 12 червня – Всесвітній день боротьби з дитячою працею
09:01
12 червня – Всесвітній день боротьби з дитячою працею

 

ДІТЯМ – ЩАСЛИВЕ ДИТИНСТВО!

 

 

 

 

 

 

Сьогодні з ініціативи ООН відзначається Всесвітній день боротьби з дитячою працею.

 

 

День встановлений за рішенням сесії Генеральної конференції Міжнародної організації праці, яка відбулася 3-20 червня 2002 року.

 

Всесвітній день боротьби з дитячою працею був установлений задля привернення уваги громадськості до проблеми дитячої праці, а особливо, її найгірших форм: рабства і примусових робіт, праці в небезпечних умовах, залучення дітей у торгівлю наркотиками і заняттям проституцією.

 

Дитяча праця – це праця, виконання якої є небезпечним і шкідливим для дитини, заборонена міжнародним та національним законодавством. Саме проти такої праці, яка набула особливого поширення в епоху індустріалізації, спрямувала свою діяльність Міжнародна організація праці, однією з перших Конвенцій котрої була заборона використання праці дітей віком до 14 років на промислових підприємствах (1919).

 

Згодом було ухвалено й інші конвенції, серед яких особливе місце посідає Конвенція №182 «Про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці», яку було ухвалено в 1999 році (Україна ратифікувала документ у жовтні 2000 року).

 

За українським законодавством на роботу можна приймати з 16-річного віку (як виняток – у 14-15-річному віці, але лише за згоди одного з батьків, чи осіб, які їх заміняють).

 

За Конвенцією МОП, будь-яка форма праці, яка може з високою часткою вірогідності зашкодити фізичному, психічному чи моральному здоров’ю дітей, їхній безпеці чи моральності не повинна виконуватися особами, які не досягли 18-річного віку.

 

За даними ООН, на сьогодні кожна десята дитина в світі піддається дитячій праці. Хоча з 2000 року число дітей, залучених до дитячої праці, скоротилося на 94 мільйони, в останні роки темпи скорочення сповільнилися на дві третини.

 

Тема Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею 2020 року присвячена впливу пандемії COVID-19 на дитячу працю. Пандемія і економічна криза, що настали за нею, спричинили потрясіння на ринку праці. А це має величезний вплив на життя людей та їх можливості забезпечення засобів до існування.

 

На жаль, за таких умов часто в першу чергу страждають діти. Криза може підштовхнути мільйони дітей до дитячої праці. Уже зараз, за ​​оцінками спеціалістів, 152 мільйони дітей залучені до дитячої праці, 72 мільйони з яких зайняті на небезпечних роботах. В даний час ці діти наражаються на більший ризик зіткнутися з ще більш важкими обставинами, внаслідок яких тривалість їх робочого дня зросте.

 

Цього року Всесвітній день буде проводитися у вигляді віртуальної кампанії спільно з Глобальним маршем проти дитячої праці та Міжнародним партнерством зі співробітництва в сфері дитячої праці в сільському господарстві.

 

Фото – з вільних джерел

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3043307-12-cervna-pamatni-dati.html

 

 

Переглядів: 287 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 13:50
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024