Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Червень » 22 » У Львівському ландшафтному парку «Знесіння» відкрили систему стежок здоров’я
21:54
У Львівському ландшафтному парку «Знесіння» відкрили систему стежок здоров’я

 

РЕАБІЛІТАЦІЯ  ПІД  ВІДКРИТИМ  НЕБОМ

 

 

 

 

 

 

 

 22 червня, до Дня медичного працівника, у Регіональному ландшафтному

парку «Знесіння» відбулось відкриття системи стежок здоров’я (теренкурів).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За підтримки Департамент охорони здоров'я Львівської обласної державної адміністрації, управління охорони здоров’я Львівська міська радаЛНМУ ім. Данила ГалицькогоУкраїнське Лікарське Товариство у Львові захід організували Регіональний ландшафтний парк "Знесіння" та Світова Федерація Українських Лікарських Товариств - СФУЛТ.

 

 

 

 

 

 

 

"Метою створення теренкурів є надання можливості проводити відновлення здоров’я (реабілітацію) пацієнтами на різні захворювання. Також це заохочує громадян до здорового способу життя та відповідального ставлення до нього", - зазначив Андрій Базилевич, президент СФУЛТ, д.мед.наук, професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №1 Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

 

 

 

 

 

 

Отець Михайло Городиський із церкви УГКЦ, що на Старому Знесінні, нагадав присутнім, що ще в 30-х роках ХХ ст. Митрополит Андрей Шептицький ініціював у цих околицях створення Свято-Іванівської лаври – своєрідного музею архітектури під відкритим небом. Для цього він разом з братом  - архімандритом монахів Студійського уставу Климентієм Шептицьким купили землі на території Знесіння, щоб втілити в життя свої наміри.

 

 

 

 

 

 

По різному складалася доля цих околиць. Але завжди брав верх здоровий глузд: тут і нині, і за радянських часів, був і донині є, - ландшафтний парк. На цю обставину звернули увагу медики. Вони запропонували утворити в парку Знесіння  систему стежок здоров'я (теренкурів). Допомагали їм у цьому колеги зі Словаччини і Польщі, у країнах яких вони вже давно створені.

 

 

 

 

 

 

Ходьбою, як методом лікування, лікарі зацікавилися в середині дев'ятнадцятого століття. Наприклад, в 1845 році лікар Хартвиг своїм пацієнтам радив прогулянки вздовж моря. Професор Вербер з 1862 року активно рекомендував пацієнтам ходьбу по стежках гірських курортів Німеччини і Швейцарії. У 1885 році німецький лікар Ертель підвів всі ці починання до нововведення теренкура (від слів терен – місце, курація – оздоровлення) - нового методу лікування деяких захворювань за допомогою дозованих (заданих лікарем) піших прогулянок. Дуже швидко теренкур став популярний в Європі.
 

 

 

 

 

 

 

Перевага теренкурів полягає в тому, що відсутнє сильне навантаження на серцево-судинну систему та опорно-руховий апарат. Крім того, при серцевих захворюваннях, біг може погіршити стан, а завдяки теренкурам можна розвинути у пацієнтів фізичну активність.

 

 

 

 

 

 

За словами співорганізатора заходу Володимира Лазора, впродовж 2019 року у Регіональному ландшафтному парку «Знесіння» розроблена динамічна система стежок здоров’я (теренкурів):

 

 

 

 

 

  • три кардіологічні стежки (0,560 км; 1,175 км та 1,875 км), котрі обладнані чотирма інформаційними стендами з картами та інформацією про оздоровчу ходьбу, історію теренкурів, цікаві місця парку;
  • дві загально - оздоровчі стежки (2,515 км та 3,065 км), які об’єднують п’ять загальнодоступних спортивних майданчиків з встановленням трьох інформаційних табличок і двох щитів.

 

 

 

 

 

 

 

Уляна Стельмах, голова Залізничної РО м. Львова ТЧХУ, членкиня правління Львівської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, підкреслила: «Важливим фактором системи стежок здоров'я є можливість забезпечення доступу до комплексної кардіологічної реабілітації та оздоровлення тим людям, котрі через фінансові обмеження не мають можливості скористатися сьогодні реабілітаційними програмами в санаторіях та інших спеціалізованих медичних закладах, де послуги, переважно, є платними».

 

 

 

 

 

 

 

Після урочистого відкриття усі зацікавлені мали можливість пройтися однією із стежок довжиною 560 м та отримати приємні враження й покращити своє самопочуття. До цього додамо, у парку Знесіння зможуть поліпшувати своє здоров’я жителі Львова, котрі ведуть або ж тільки розпочинають вести активний та здоровий спосіб життя. Але зауважимо, що заняття на стежках здоров'я слід спочатку погодити з медиками. Доцільною є персоніфікація навантаження, яку визначає сімейний лікар.

 

 

Фото – автора

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ

 

 

 

Переглядів: 529 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 01.05.2024, 23:46
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024