Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Червень » 26 » День боротьби з наркоманією та незаконним обігом наркотиків
16:20
День боротьби з наркоманією та незаконним обігом наркотиків

 

НАРКОМАНІЯ – ЛИХО НАШИХ ДНІВ

 

 

 

 

 

 

26 червня, починаючи з 1987 року, за рішенням Генеральної Асамблеї ООН у всьому світі відзначається Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом (International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking).

 

 

Саме 26 червня 1987 року Міжнародна конференція по боротьбі зі зловживанням наркотичними засобами й їхнім незаконним обігом прийняла Всеосяжний план діяльності. Пізніше, 7 грудня 1987 року Генеральна Асамблея ООН установила Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотиками й їхнім незаконним обігом у знак вираження своєї рішучості підсилювати діяльність по створенню міжнародного співтовариства, вільного від зловживання наркотиками.

 

Хоча історія боротьби зі зловживанням наркотиками, їх поширенням і контролем оборотів продажу триває вже більше ста років, наркоманія залишається однією з найстрашніших бід сучасності.

 

Наркоманія – це стан періодичної або хронічної інтоксикації натуральною або синтетичною наркотичною речовиною, що характеризується непереборним потягом до даної речовини, що в малих дозах викликає ейфорію, та призводить до виникнення психічної та фізичної залежності від ефекту дії цієї речовини. Систематичне вживання наркотику, як правило, викликає потребу у збільшенні дози. При наркоманії уражаються внутрішні органи, виникають неврологічні та психічні розлади, розвивається соціальна деградація.

 

 

Наркоманія, мабуть, одне з найстрашніших явищ сучасності. З кожним днем все більше людей у всьому світі піддається спокусі і потрапляє у пастку цієї залежності, намагаючись з її допомогою сховатися від щоденних проблем.

 

Небезпека наркоманії полягає в тому, що вона як патологічний стан певною мірою незворотна, і частина негативних змін, що відбулися в організмі, залишається назавжди. Для багатьох пацієнтів наркоманія залишається довічним діагнозом. Нерідко навіть пройшовши спеціальний курс лікування, людина не може звільнитися від цієї залежності. Через багато років може виникнути нестерпний потяг знову повернутися до наркотиків.

 

За оцінками ООН, загальносвітове число осіб, що вживають наркотики, нині складає не менше 185 мільйонів людей (тобто 3% всього населення нашої планети, або близько 12% населення у віці від 15 до 30 років).

 

Збільшується частка неповнолітніх і підлітків, а також жінок, що споживають наркотики. Особливе занепокоєння викликає факт, що середній вік юних наркоманів становить на сьогоднішній день 13-14 років. За останні 15 років приблизно в 7 разів збільшилося число жінок, що вживають наркотичні та психотропні препарати.

 

Громадяни в усьому світі, яким не байдужі проблеми здоров’я свого народу, об’єднуються, щоб нагадати всім про страшну хворобу. 26 червня багато країн світу відзначають Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотиків та їх незаконним обігом.

 

На сьогодні, Організація Об’єднаних Націй спільно з представниками різних країн сприяє зменшенню впливу наркотичних засобів на генофонд.

У вирішенні цієї проблеми повинна бути зацікавлена кожна людина, а Міжнародний день боротьби з наркоманією допомагає інформувати громадськість про це.

 

В Одеському державному університеті внутріх справ функціонує Науково-дослідна лабораторія з проблемних питань протидії наркозлочинності. Метою діяльності лабораторії є розробка інноваційного методологічного та науково-методичного забезпечення практичної діяльності Національної поліції України з питань протидії наркозлочинності, а також наукового та навчально-методичного забезпечення навчального процесу університету в означеному напрямі.

 

Основними завданнями діяльності лабораторії є: здійснення фундаментальних та прикладних наукових і науково-дослідних розробок з проблем протидії наркозлочинності, спрямованих на забезпечення потреб МВС, НПУ, опублікування їх результатів та впровадження у практичну діяльність і навчальний процес, забезпечення патентно-ліцензійної роботи; виконання науково-дослідних робіт з проблем протидії наркозлочинності, що направлені на забезпечення навчального процесу в Університеті;оприлюднення результатів наукових досліджень на конференціях, семінарах, у наукових виданнях та на офіційних сайтах; пошук, вивчення та апробація передового досвіду роботи МВС, НПУ, правоохоронних органів іноземних держав з протидії наркозлочинності, інновацій в організації та проведенні навчального процесу інших закладів вищої освіти.

 

Теми щодо протидії наркозлочинам передбачені в рамках навчальних дисциплін багатьох провідних кафедр університету: оперативно-розшукової діяльності, кримінального права та кримінології, кримінального процесу, кібербезпеки та інформаційного забезпечення, криміналістики та психології тощо.

 

Науково-педагогічний склад Одеського державного університету внутрішніх справ приділяє значну увагу аналізу проблемних питань протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, розглядаючи їх під час викладання навчальних дисциплін, під час наукових досліджень, розроблення пропозицій до законодавчих та відомчих нормативних актів, а також проводячи роз’яснювальні антинаркотичні заходи серед молоді.

 

Автор - Сергій Албул,

к.ю.н., доцент Одеського державного університету МВС  України

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

http://oduvs.edu.ua/news/mizhnarodnij-den-borotbi-iz-zlovzhivannyam-narkotikami-j-yih-nezakonnim-obigom/



 

Переглядів: 429 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 21:05
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 4
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024