Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Липень » 13 » Юрій Марценюк проводить майстер-класи з першої допомоги на площах м. Вінниці
21:56
Юрій Марценюк проводить майстер-класи з першої допомоги на площах м. Вінниці

 

КОЛИ ДОРОГА КОЖНА СЕКУНДА

 

 

 

 

 

 

 

Як правильно викликати "швидку" і що робити до її приїзду. Про це розповідає

Юрій Марценюк, - досвідчений тренер з першої допомоги Вінницької ОО ТЧХУ.

 

Іноді життя людини залежить саме від того, чи зумів той, хто поруч, виконати нескладні маніпуляції або ж просто розпізнати небезпеку і вчасно повідомити про це лікарям.

 

Чи вмієте ви надавати першу допомогу? А "швидку" правильно викликати вмієте? Так-так, викликати медиків до хворого чи потерпілого теж треба уміти, щоб до людини, якій конче потрібна допомога приїхала саме та бригада. яка йому потрібна, а головне, щоб не втратити дорогоцінний час.

 

 

 

 

 

 

 

Тренер з першої допомоги Товариства Червоного Хреста України Юрій Марценюк, котрий працює у Вінницькій обласній організації ТЧХУ, час від часу проводить майстер-класи з першої допомоги просто на площах міста, а ще – короткі курси в колективах. 

 

 

 

 

 

 

Майстер-класи Юрія збирають на площах багатьох перехожих. Вони з цікавістю спостерігають за його діями і ставлять йому конкретні запитання. Наприклад, цікавляться, що робити, коли в людини стався епілептичний напад, як допомогти дитині, яка вдавилася кісткою, як розпізнати інсульт.

 

Оскільки зараз такі заходи не проводяться через карантин, то Depo.Вінниця пропонує невеличку лекцію-розповідь Юрія Марценюка на цю тему.

 

"Звісно, краще взяти участь у майстер-класі чи пройти курси, – каже Юрій. – І я раджу кожному зробити це, як тільки випаде нагода, це можна зробити в багатьох містах. Але деякі теоретичні знання можна засвоїти й з розповіді". 

 

 

 

 

 

 

Іноді життя людини залежить саме від того, чи зумів той, хто поруч, виконати нескладні маніпуляції або ж просто розпізнати небезпеку і вчасно повідомити про це лікарям. 

 

"Нерідко в критичних ситуаціях люди не можуть сконцентруватися і, крім слів "людині погано", нічого не можуть сказати диспетчеру. А чому погано? Туфлі тиснуть, долар по 30 гривень – від цього теж погано, але швидку в цих випадках викликати не обов’язково. А от коли людина задихається або стікає кров’ю, то слово "погано" – це не опис стану, потрібна деталізація. Іноді до приїзду "швидкої" хворого чи потерпілого не варто зачіпати, а іноді життєво важливо виконати деякі дії. Звичайно, ці дії корисні лише в тому разі, якщо ви виконуєте їх зі знанням справи. А оскільки ніхто не знає, коли може знадобитися таке вміння, то варто вчитися про всяк випадок. Адже допомога може знадобитися і вашим близьким, і незнайомим людям".

 

Основні принципи надання першої допомоги

 

Перевірте, чи безпечно навколо, захистіть себе. Під час огляду місця події дайте самі собі відповіді на запитання: Чи безпечне місце пригоди (навколо можуть бути оголені електродроти, інтенсивний рух, якщо це ДТП, уламки, які падають, вогонь і дим тощо)? Що відбулося? Скільки потерпілих? Чи можуть інші люди, якщо вони є поруч, допомогти вам? Не ризикуйте даремно, щоб не опинитися в ролі другого потерпілого і тільки ускладнити ситуацію.

 

 

 

 

 

 

Перевірте, чи притомний потерпілий, чи дихає він, чи не стікає кров’ю. Відбувається перевірка за схемою "бачу – чую - відчуваю". З’ясуйте, чи не знепритомнів потерпілий. Запитайте (якщо це можливо), чи потрібна ваша допомога.

 

Якщо відповіді немає, злегка стисніть трапецієподібний м’яз потерпілого, не штовхайте і не переміщуйте його. Наступні дії: перевірка прохідності дихальних шляхів і перевірка наявності дихання. Для перевірки дихальних шляхів у непритомної людини закиньте її голову і підніміть підборіддя. Після того перевірте дихання: наблизьте ваше обличчя до рота і носа потерпілого (в задній ділянці шиї), щоб можна було відчути рух повітря при видиху. При цьому спостерігайте за грудною кліткою потерпілого (опусканням і підняттям). На це потрібно 10 секунд. І викликайте швидку. Якщо є хтось, хто може зателефонувати лікарям, нехай він зробить це, доки ви надаєте допомогу. Або навпаки.

 

Як правильно викликати "швидку"

 

Тепер про виклик "швидкої". Що потрібно повідомити? Точну адресу  і орієнтири, особливості під’їзду (наприклад, якщо є кілька в’їздів у двір, то з якого краще і швидше це можна зробити); вік хворого чи потерпілого (якщо не знаєте, то хоч приблизно); вкажіть, чи це нещасний випадок, чи гостре захворювання; в разі нещасного випадку назвіть кількість потерпілих; якомога чіткіше опишіть стан потерпілого (біль у грудях, кровотеча, як дихає, чи притомний); повідомте номер телефону для зворотного зв’язку (це особливо важливо в тих випадках, коли ви викликаєте швидку не в квартиру, а на вулицю); повідомте, яку допомогу ви вже надавали, якщо ви вмієте це робити. Не кладіть трубку, якщо не впевнені, що вас правильно зрозуміли.

 

Що робити, доки їде швидка?

 

Якщо людина непритомна, але дихає і кровотечі немає, обережно перекладіть її у відновне положення. Як це зробити?

 

Приберіть сторонні речі з кишень потерпілого. Покладіть його руку (ближчу до вас) долонею доверху, другу руку – до його обличчя і утримуйте її. Зігніть дальню (від вас) ногу потерпілого в коліні і, притримуючи однією рукою голову і шию, візьміться за його підняте коліно, підтягуючи до себе, і поверніть на бік.

 

Обережно заберіть вашу руку з-під його голови і покладіть вашого підопічного на бік з виставленим уперед коліном (це не дасть йому перекотитися). Розтуліть потерпілому рот, щоб рідина з нього могла вільно витекти. Перевірте, чи він дихає. Увага: якщо потерпіла  - вагітна жінка, краще класти її на лівий бік. Якщо ви підозрюєте у потерпілого травму хребта, не переміщуйте його у відновне положення. Якщо є кровотеча, спочатку постарайтеся її зупинити і тільки тоді переміщуйте у відновне положення.

 

Якщо людина непритомна і не дихає, до приїзду швидкої спробуйте провести серцево-легеневу реанімацію. Перед початком ваших дій переконайтеся, що потерпілий – на жорсткій поверхні.

 

Покладіть основу однієї руки посередині грудини потерпілого. Другу долоню – поверх неї. Зробіть 30 поштовхів двома руками. Проводьте їх плавно і вертикально, не згинайте руки в ліктях і не відривайте рук від грудини.

 

Потім відкрийте дихальні шляхи – закиньте  голову потерпілому і трохи підніміть підборіддя. Затисніть йому ніздрі великим вказівним пальцями і двічі проведіть вдихання "з рота в рот", тривалістю 1 секунду кожне. Стежте чи рухається грудна клітка. При відсутності дихання продовжуйте ваші дії, перевіряючи дихання через кілька хвилин. При проведенні таких маніпуляцій з немовлям на початку зробіть 5 вдувань, далі – по два вдування, охопивши губами одночасно рот і ніс немовляти.

 

"Звісно, усе це бажано спробувати спочатку на манекені, або на друзях чи родичах – у рольових іграх. Для цього ми й проводимо майстер класи і роздаємо просвітницькі буклети, щоб якомога більше людей мали уявлення про надання першої допомоги, – каже голова Вінницької обласної організації Товариства Червоного Хреста України Сергій Глухенький. – Але хоча б запам’ятайте порядок дій. Це краще, ніж нічого, коли дорога кожна секунда. А взагалі, коли в країні відбувається збройний конфлікт і зростає загроза терактів, уміння надавати першу допомогу необхідне кожній людині, хоч воно й у звичайному повсякденному житті нікому не буде зайвим".

 

 

Фото: Сергій Бахмутов.

За джерелом:

https://vn.depo.ua/ukr/vn/koli-doroga-kozhna-sekunda-yak-pravilno-viklikati-shvidku-i-shcho-robiti-do-ii-priizdu-202007041183752?fbclid=IwAR0omRHoahelP5sPwqPrPdSA_JJIROXIWDeC0irVOh_DZ6NrLVI-yh8ZPz4

 

Переглядів: 427 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 05:52
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024