Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Липень » 29 » Як запобігти отруєнню грибами і як надати у такому випадку першу допомогу
13:57
Як запобігти отруєнню грибами і як надати у такому випадку першу допомогу

 

ЩОБ «ТИХЕ ПОЛЮВАННЯ» НЕ ПРИЗВЕЛО ДО БІДИ

 

 

 

 

 

 

 

Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500.

 

 

 

Отруєння грибами є найважчим харчовим отруєнням і стається воно через вживання в їжу отруйних (близько 4% всіх отруєнь) або їстівних грибів – при порушенні техніки їх обробки, приготування чи зберігання.

 

Від початку цього року в Україні зареєстрували 13 випадків отруєння дикорослими грибами. Серед тих, хто захворів, – четверо дітей.

Однією з основних причин смертельних випадків є пізнє звертання по медичну допомогу.

 

Щоб уникнути отруєння:

 

  • Не кладіть до кошика гриб, якщо ви не впевнені у тому, що він їстівний.
  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
  • Не збирайте грибів поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.
  • Не вживайте сирих грибів.
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше ніж добу.
  • Не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.

 

«Симптоми грибного отруєння можуть з’явися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб – залежно від виду грибів, які споживали. Серед симптомів – запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ та нігтів, похолодання рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності», - зазначила експерт департаменту охорони здоров’я з епідеміології Наталія Тімко.

 

Перша допомога у разі отруєння грибами:

  • якщо після споживання грибів у вас чи ваших близьких спостерігаються симптоми отруєння – негайно викликайте "швидку допомогу";
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтесь ліжкового режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай) — щоб відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

 

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

 

Не викидайте залишки грибів – їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

 

Не займайтеся самолікуванням – зверніться до лікаря!

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом: 

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/9990.html

 

Переглядів: 369 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 20:08
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024