Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Серпень » 2 » Дослідження науковців: як молоді і здорові люди поширюють COVID-19
11:53
Дослідження науковців: як молоді і здорові люди поширюють COVID-19

 

РОЛЬ БЕЗСИМПТОМНИХ НОСІЇВ НЕДУГИ

 

 

 

 

 

 

 

На  тлі повторних спалахів коронавірусу SARS-CoV-2 багато країн знову вводять

карантин. Яку роль у появі нових вогнищ інфекції відіграють її безсимптомні носії?

 

 

Мельбурн, Пекін, Лестер, Барселона ... У всьому світі продовжують фіксувати нові локальні спалахи коронавірусної інфекції - причому найчастіше в місцях, де колись спостерігалося істотне зниження кількості хворих. Як наслідок місцева влада змушена знову посилювати карантинні заходи.

 

18 липня у світі було зафіксовано майже 260 тисяч нових випадків зараження COVID-19: це стало рекордним добовим приростом з початку пандемії. Хоча за останні кілька днів цифри дещо знизилися, особливого приводу для оптимізму поки що немає. Результати останніх досліджень говорять про те, що молоді безсимптомні носії можуть грати у поширенні вірусу набагато більшу, ніж вважалося досі, роль.

 

Одна поїздка в ліфті - десятки заражених

 

В американському Центрі з контролю і профілактики захворювань (CDC) повідомили про незвичайний випадок, коли жінка, яка була безсимптомним носієм COVID-19, заразила 71 людину, провівши лише кілька хвилин у ліфті свого дому в Китаї. Жінка ще в березні повернулася в КНР зі США і зробила тест на коронавірус, однак той виявився негативним. Незважаючи на це, вона вирішила дотримуватися карантину і стверджує, що за два тижні тільки один раз проїхала у ліфті.

 

Японські вчені з Кіотського університету також недавно провели дослідження, у ході якого простежили ланцюжок понад 3000 випадків зараження. Фахівцям вдалося ідентифікувати 22 особи які, найімовірніше, стали початковими джерелами поширення інфекції. Кожен другий - у віці від 20 до 39 років. Це викликало у вчених здивування, оскільки більшість випадків зараження, зафіксованих у Японії в конкретний період, припадало на пацієнтів у віці 50-70 років.

 

Дві третини американців з COVID-19 - молодші 60 років

 

Поширенню SARS-CoV-2 молодими людьми може сприяти низка факторів. Співавтор дослідження, доцент кафедри вірусології Кіотського університету Юкі Фурусе зазначає, що у молодих людей хвороба часто протікає у легкій формі і вони не усвідомлюють, що можуть заразити інших.

 

Професор вірусології Університету Тохоку в Японії Хітосі Ошітані також допускає, що представники молодого покоління вважають себе менш схильними до ризику: отже, вони мобільніші і мають більше шансів контакту з джерелом інфекції.

 

При цьому у молодих людей коронавірус виявляють дедалі частіше. Наприклад, аналіз даних, зібраних в американському місті Сіетлі, показав, що половина нових випадків зараження коронавірусом припадає на людей у ​​віці від 20 до 30 років. А за останніми даними американського Центру з контролю і профілактики захворювань, майже 70 відсотків жителів США з підтвердженим діагнозом COVID-19 були молодші за 60 років.

 

Наскільки небезпечні безсимптомні носії?

 

У травні керівник CDC Роберт Редфилд заявив, що симптоми захворювання можуть не проявлятися у 25 відсотків заражених. У свою чергу дослідження, проведені у Гонконзі і Великобританії, показали що частка прихованих носіїв серед переносників вірусу може сягати до 50 відсотків.

 

Втім, поки вчені ще не дійшли консенсусу щодо того, наскільки безсимптомні носії заразні і якою мірою сприяють поширенню SARS-CoV-2. Більшість фахівців дотримується думки, що ризик зараження від хворого з явними ознаками коронавірусу все ж вищий, ніж від носія інфекції, у якого їх немає.

 

Захисні маски як основний засіб обережності

 

При цьому фахівці вважають, що пріоритетними у боротьбі з поширенням COVID-19 як і раніше повинні залишатися профілактичні заходи - зокрема, соціальне дистанціювання і носіння захисних масок. У деяких регіонах, де недавно були зафіксовані нові спалахи коронавірусу - наприклад, в Австралії, - влада лише зовсім недавно зобов'язала жителів носити маски у громадських місцях.

 

У Німеччині, до речі, такі правила запровадили ще в кінці квітня. Відповідно до одного з досліджень, носіння масок знижує шанс заразитися SARS-CoV-2 на 40 відсотків.


Примітно, що у червні Всесвітня організація охорони здоров'я також оновила рекомендації щодо носіння захисних масок і тепер радить носити їх у громадських місцях і закритих приміщеннях, де важко забезпечити соціальну дистанцію.

 

На знімку: Перехожі у захисних масках на вулицях Токіо

 

Фото: dpa / Kyodo

За джерелом:

https://ua.korrespondent.net/tech/4257479-doslidzhennia-yak-molodi-i-zdorovi-luidy-poshyruiuit-COVID-19

 

Переглядів: 317 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 13:57
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024