Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Серпень » 12 » Ігнорування ІФА-скринінгу та неізолювання контактних: епідеміолог назвала чинники росту захворюванності на COVID-19
07:07
Ігнорування ІФА-скринінгу та неізолювання контактних: епідеміолог назвала чинники росту захворюванності на COVID-19

 

ПРОГАЛИНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ КАРАНТИНУ

 

 

 

 

 

 

 

Наказ МОЗ чітко регламентує категорію осіб, які повинні проходити ІФА-тестування на "ковід" в обов'язковому порядку та на постійній основі. Це медики, працівники поліції, військові. Проте, рівень охоплення скринінгом цих груп ризику є низьким, що разом з іншими чинниками призводить до росту кількості хворих в Україні.

 

 

 

Про це та про основні аспекти боротьби з коронавірусом у коментарі УНН розповіла лікар-епідеміолог Людмила Мухарська.

 

 

"Що стосується ІФА-тестування, то потрібно виконувати алгоритм застосування цього методу. В наказі МОЗ написано кого треба тестувати і як часто — з якою періодичністю.

 

Якщо в нормативній базі чітко прописано, яких представників і яких сфер потрібно тестувати, а вам наприклад дають інформацію, що медиків тестують там до 10%, то треба з таких спитати, чому не виконується наказ МОЗ", - пояснила Мухарська.

 

Лікар наголосила, що спалах розповсюджується тому, що є збудник серед населення.

 

"І дуже важливо відслідковувати тих людей, які захворіли і їх подальші контакти. І працювати із контактними. Чим раніше ми виявимо контактних і ізолюємо їх, або самоізолюємо - тим краще буде розвиватися ситуація. Основне в цій ситуації - мінімізувати подальші контакти з метою локалізації збудника. Для цього і треба тестувати.ІФА допомагає взнати скільки людей вже перехворіло, а далі треба застосовувати ПЛР. Зрозуміло, що представників найбільш контактних сфер треба тестувати у першу чергу. Тим паче, що це дійсно передбачено наказом МОЗ. Його треба виконувати. Чому його не виконують - питання вже до тих, хто цього не робить. Мені важко сказати за них", - сказала Мухарська.

 

Як писав УНН, ще 21 травня МОЗ оновив стандарти медичної допомоги при COVID-19, передбачивши обов’язкове ІФА-тестування, зокрема, для лікарів з метою їх захисту. Окремою категорію громадян, що підлягають ІФА-скринінгу, наказом МОЗ визначені працівники Національної поліції, Національної гвардії та Держприкордонслужби.

 

На практиці ж, показники охоплення тестами зазначених груп ризику залишаються поки дуже низькими. Наприклад, в Івано-Франківській області ІФА-тестуванням на COVID-19 охопили всього 16% медиків, в Київській області - 10%, в Луганській - 4%.

 

Депутати вже заявили, що хочуть посилити відповідальність за ігнорування наказу МОЗ про обов'язкове ІФА-тестування

 

А нардеп Ірина Верещук, своєю чергою, наголосила на прямий відповідальності головного санлікаря України Віктора Ляшка за низькі показники ІФА-скринінгу серед медиків, зокрема. 

 

 

Фото - з відкритих джерел

За джерелом:

https://www.unn.com.ua/uk/exclusive/1885442-ignoruvannya-ifa-skriningu-ta-neizolyuvannya-kontaktnikh-epidemiolog-nazvala-chinniki-rostu-zakhvoryuvannosti-na-covid-19

Переглядів: 325 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 08:47
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024