Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Серпень » 17 » Великий друг Червоного Хреста, скульптор Василь Гурмак – громаді ОТГ Солонка, що на Львівщині
12:14
Великий друг Червоного Хреста, скульптор Василь Гурмак – громаді ОТГ Солонка, що на Львівщині

    

МОНУМЕНТ - НА ВІКИ

 

 

 

 

 

 

Кажуть, що людська пам'ять зберігає на віки спогад про героїв свого часу. Допомагає їм у цьому скульптура, яка  адсорбує в себе кращі риси сучасників у мармур, граніт, бронзу. Один з талантів, що заставляє говорити мовчазний камінь – Василь Гурмак, професор ЛНАМ, Заслужений діяч культури України, член президії Личаківської РО м. Львова ТЧХУ.

 

 

 

 

 

 

 

У буклеті, випущеному на честь відкриття пам'ятника, зазначається, що монумент «Борцям за волю України» у с. Солонка на Львівщині поєднує у собі класичні і барочні форми, що надають йому особливого звучання. Перші представлені постаментом у вигляді східчастої піраміди і обеліска, увінчаного тризубом.

 

 

 

 

 

 

"Ці форми традиційно позначають Центр Світу – місце, де знесилений Фенікс-Сонце згорає у власному полум'ї, аби відродитись у повноті сил. Таким чином, пам'ятник є не місцем Прощання із загиблими героями, але місцем їх постійного відродження у наших серцях", - наголосив молодий львівський скульптор Микола Гурмак, один із співавторів монументу.

 

 

 

 

 

 

 

Обеліск стилізовано під Збруцького Світовида, що водночас позначає Центр Світу і охоплює увесь Всесвіт, дивлячись на всі чотири його сторони своїми чотирма обличчями. Цю ідею збагачує завершення у вигляді куба, що є скерованим на всі чотири сторони світу хрестом і чотири барочних Ангели, що асоціюються з чотирма вітрами, таким чином охоплюючи увесь Світ, опромінюючи його новонародженим Світлом. Вони переводять мову монументальних абстракцій на мову індивідуальних почуттів, наповнюючи стародавні символи інтимністю життя тут і зараз. Відрізняючись один від одного, вони збагачують урочисту тему камерним звучанням світлого суму, тихої подяки і сподівання на зустріч.

 

 

 

 

 

 

 

 

"Боротьба за волю України відбувається не лише на фронтах, це, насамперед, боротьба за духовну свободу, розкриття потенціалу національної культури. Важливо не лише подолати зовнішнього агресора, але не уподібнитись йому, здобути власний шлях в симфонії світової цивілізації", - сказав керівник творчого колективу, що працював над створенням монументу, професор ЛНАМ, Залужений діяч мистецтв України Василь Гурмак (на знімку - крайній справа).

 

Автор – Андрій Лисенко

 

Фото – автора

Прес-служба Личаківської РО м. Львова ТЧХУ

 

Переглядів: 347 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 01:40
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024