Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Серпень » 27 » Зелена аптека: Алича – окраса садів і помічниця при підтримці здоров'я сердечників та діабетиків
21:34
Зелена аптека: Алича – окраса садів і помічниця при підтримці здоров'я сердечників та діабетиків

 

ЛІКУВАЛЬНА СИЛА АЛИЧІ

 

 

 

 

 

 

 

«Алича дуже добре допомагає і сердечникам, і діабетикам», -

Уляна Стельмах, голова Залізничної РО м. Львова ТЧХУ (на знімку).

 

 

 

 

 

 

 

 

У народній медицині здавна знають, що алича корисна для сердечників і діабетиків. Її плоди схожі на невелику сливу.  З них готують компоти, варення, киселі й джеми.

 

Алича має не лише приємний смак, але й безліч корисних властивостей для здоров`я людини. На відміну від інших фруктів, у ній міститься мало цукрів, але є органічні кислоти (яблучна і лимонна), а також вітаміни групи В, провітамін А, вітаміни Е і РР, багато аскорбінової кислоти, пектину, чимало мінералів: калій, кальцій, фосфор, магній, натрій, залізо.

 

Калорійність аличі становить всього лише 34 ккал на 100 г. У свіжому вигляді аличу можна застосовувати як профілактичний і лікувальний засіб проти хвороб, спричинених авітамнозом, наприклад, цинги, курячої сліпоти і запорів.

 

 

 

 

 

 

Плоди айви допомагають стимулювати роботу кишечника. Крім того, завдяки багатому вмісту пектинів і клітковини вони допомагають виводити з організму радіонукліди.

 

Користь аличі полягає і в тому, що вона допомагає при простудних захворюваннях – використовується як потогінний і протикашльовий засіб. Для цих цілей більше підходить сік аличі. Він чудово втамовує спрагу, освіжає, тонізує, а також бореться із хворобами шлунка.

 

 

 

 

 

 

Користь аличі полягає і у високому вмісті калію. Цей мінерал особливо важливий для людей з недугами серця і судин. Вживання аличі запобігає аритмії, зміцнює серцевий м`яз.

 

 

 

 

 

 

Крім того, плоди зміцнюють нервову систему, чинять заспокійливу дію. Якщо від підвищеного тиску розболілася голова, у народі радять з`їсти 200 г аличі – і ваш стан поліпшиться через 40–50 хвилин.

 

 

 

 

 

 

До складу аличі входять вітаміни А і С – найсильніші антиоксиданти, що уповільнюють процеси старіння, поліпшують стан шкіри. Із кісточок аличі виготовляють олію, наближену за своїми складом і властивостями до мигдальної.

 

Олія кісточок аличі широко застосовується в парфумерії та косметології, з неї готують медичне мило. Дуже корисні для здоров`я людини компоти й відвари з аличі. Ці напої покращують процес травлення, поліпшують апетит, допомагають при гастритах зі зниженою кислотністю.

 

 

 

 

 

 

Медики рекомендують вживати аличу вагітним і жінкам, які годують грудьми малюків, дітям, людям похилого віку, оскільки плоди забезпечують організм мінералами, вітамінами та іншими корисними речовинами.

 

Використовується алича і при хронічних захворюваннях жовчовивідних шляхів і печінки. Низький вміст цукрів дозволяє застосовувати аличу при порушенні обміну речовин, ожирінні, для харчування людей із цукровим діабетом.

 

Що стосується протипоказань до вживання аличі, то до їхнього числа відносяться індивідуальна непереносимість її плодів, хвороби шлунка, пов`язані з підвищеною секрецією шлункового соку, виразкові ураження органів травлення.
 

Фото – У.Стельмах/Facebook та з відкритих джерел

За джерелом:
https://novadoba.com.ua/221451-alycha-korysna-dlya-serdechnykiv-i-diabetykiv.html

 

Переглядів: 461 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 15:57
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024