Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Вересень » 10 » Львівські науковці працюватимуть над розробкою вакцини від коронавірусу
14:23
Львівські науковці працюватимуть над розробкою вакцини від коронавірусу

 

КОНКУРС – ЗАВЕРШЕНО, ПЕРЕМОЖЦІ - НАЗВАНІ

 

 

 

 

 

 

Голова Львівської ОДА Максим Козицький зустрівся 9 вересня із львівськими науковцями Інституту біології клітини НАН України, які виграли гранти від Національного фонду досліджень України.

 

У конкурсі брали участь майже тисяча учасників. Львівські науковці здобули перемогу для реалізації трьох проєктів. Зокрема, на створення антибіотика нового покоління, розробку нових біоаналітичних продуктів на основі штучних ферментів та наноматеріалів, а також на розробку вакцини від коронавірусу.

 

 

 

 

 

 

«Надзвичайно приємно, що львівські науковці перемогли серед такої кількісті достойних претендентів. Інститут біології клітини НАН України - передова наукова установа, де ведуться сучасні дослідження на молекулярному та клітинному рівнях. За всі роки незалежної України вперше Львів здобув таку значущу перемогу», - наголосив під час розмови Максим Козицький.

 

 

 

 

 

 

«В контексті боротьби із коронавірусом важливим питанням також є застосування антибіотиків, адже відомо, що при підозрі на Covid-19 призначають кілька типів антибіотиків, аби запобігти розвитку супутніх бактерійних інфекцій. Незважаючи на успіхи у використанні антибіотиків, при їх тривалому використанні бактерії знаходять механізми захисту, набуваючи резистентності. Відбувається постійна «гонка озброєнь» між бактеріями та протимікробними препаратами, у якій люди мають бути на крок попереду. Саме тому, пошук нових антибіотиків та створення відповідних продуцентів, є одними з головних завдань сучасної молекулярної генетики, біотехнології та медицини. У розвинених країнах створення нового антибіотику коштує понад мільярд доларів, а окупність таких препаратів - кілька десятків років. Фармацевтичним компаніям не вигідно за таке братися, тут важлива підтримка держави», - зазначив заступник директора з наукової роботи Інституту біології клітини НАН України Костянтин Дмитрук.

 

 

 

 

 

 

 

Врамках другого проєкту очікується створення лабораторних прототипів нових біоаналітичних продуктів – наноензиматичного набору для аналізу глюкози та портативних «наносенсорів» для кількісної детекції глюкози, молочної кислоти та спиртів. Ці наукові розробки можуть використовуватись в клінічних лабораторіях, що дозволить покращити діагностику деяких захворювань (цукрового діабету, передінфарктного стану, онкологічних захворювань та ін.), центрах спортивної медицини – для контролю та оптимізації тренувальних режимів спортсменів та при контролі якості харчових продуктів.

 

«У світі вже кілька країн працюють над створенням вакцини від Covid-19. Існує так званий феномен антитілозалежного посилення інфекції, що полягає в посиленні інфекційного процесу у присутності антитіл, специфічних до білка «корони» SARS-CoV-2. Ми врахували цей досвід у своїй роботі і, для отримання антитіл, маємо намір використовувати різні частини білка «корони» для уникнення зазначеного феномену. Напрацьовувати фрагменти вірусних білків будемо на дріжджах, адже це швидше і дешевше, ніж на тваринних клітинах», - розповів директор Інституту біології клітини НАН України, доктор біологічних наук Андрій Сибірний.

 

Під час розмови обговорили специфіку тестування майбутньої вакцини та варіанти досліджень на трансгенних тваринах.

 

Фото – прес-служба ЛОДА

За джерелом:

https://loda.gov.ua/news?id=53604

 

Переглядів: 310 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 00:15
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024