Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Вересень » 20 » Сьогодні - День працівника лісу
19:49
Сьогодні - День працівника лісу

СВЯТО ПРИЯТЕЛІВ «ЗЕЛЕНОГО ДРУГА»

 

 

 

 

 

 

Сьогодні в Україні відзначається День працівника лісу.

 

День працівника лісу встановлений згідно з Указом Президента від 28 серпня 1993 року і відзначається щороку в третю неділю вересня. Це професійне свято працівників лісового господарства, лісової, деревообробної та целюлозно-паперової промисловості України.

 

Наша країна належить до малолісистої зони. Ліси займають лише близько 15,9% території України й сконцентровані переважно в Українських Карпатах та Поліссі. Вони сформовані понад 30 видами деревних порід, серед яких домінують сосна (33%), дуб (24%), бук (7%), ялина (8%), береза, вільха, ясен, граб і ялиця.

 

Україна за площею лісів посідає лише 8 місце в Європі й кожен другий гектар лісу – штучно насаджений. Опікується лісами Державне агентство лісових ресурсів України.

 

Впродовж десятиліть лісова галузь була однією з найзакритіших і найнепрозоріших для контролю з боку громадськості. Величезних масштабів (і розголосу) набули безконтрольні вирубки лісу й резонансні багатомільйонні оборудки із землею…

 

Утім, переважна більшість працівників лісового господарства – віддані справі трударі, праця яких спрямована на збереження лісів, нарощування їх ресурсного потенціалу та недопущення розвитку процесів  споживацького ставлення до довкілля.

 

Саме ці люди опікуються буковими пралісами Карпат (останній, до речі, єдиний в Україні ліс, віднесений до списку об’єктів природної спадщини ЮНЕСКО), Цуманською пущею, Поясківським, Дзвінківським, Чорним лісами (одні з найдавніших і найкрасивіших лісів України), чи просто, є працівниками звичайних українських лісництв.

 

 

 

 

 

 

Тож ліс має виняткове екологічне, економічне і соціальне значення у житті людини.

 

"Під вашою опікою перебуває наш безцінний скарб - лісові багатства. Висловлюю подяку всім, хто вкладає свої знання, вміння та натхненну працю задля їх збереження, примноження та дбайливе використання", - зазначив у вітанні голова Львівської ОДА Максим Козицький.

 

Понад дві третини площ природно-заповідного фонду Львівської області розміщені на лісових землях і знаходяться під опікою лісівників.

 

Кліматичні зміни є серйозним викликом для лісових екосистем та лісівників. Відтак, впровадження засад наближеного до природи лісівництва, які практикують лісівники Львівщини за науковим супроводом вчених Національного лісотехнічного університету України, є запорукою адаптації лісів до змін клімату.

 

Для забезпечення якісного відновлення лісів, зокрема на місці всихаючих через кліматичні зміни деревостанів у Карпатах, на Львівщині реалізується проект будівництва першого в Україні лісорозсадницького комплексу із вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою. Мільйони саджанців із гарантованою приживлюваністю завдяки праці лісівників сформують майбутні ліси.

 

Лісове господарство є базою лісового сектора економіки Львівщини, який приносить близько двадцяти відсотків валютної виручки області.

 

Деревообробка – бізнес, який динамічно розвивається, поповнює державний і місцевий бюджети.

 

У Львівській області налагоджений діалог влади, бізнесу, лісівників, екологів задля вироблення правильних управлінських рішень щодо розвитку лісового сектора.

 

У лісовому секторі Львівщини зайнято близько 20 тисяч працівників.

 

 

Фото – Укрінформ та прес-служби ЛОДА

За джерелами:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3102304-20-veresna-pamatni-dati.html

https://loda.gov.ua/news?id=53832

 

 

Переглядів: 268 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 09:49
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024