Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Вересень » 22 » ООН - 75 років. Чому всі вимагають її змінити
21:55
ООН - 75 років. Чому всі вимагають її змінити

ЧАС РЕФОРМ - НАСТАВ

 

 

 

 

 

 

Генасамблея ООН нагадала про свої  недооцінені досягнення. Але багато лідерів її критикують.

 

 

 

У Нью-Йорку відкрилася 75-та Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй. Через пандемію коронавірусу глави держав не присутні особисто - вони записали виступи на відео.

 

Часто критикована за марність організація прийняла до своєї річниці Дкларацію, в якій нагадала про свої досягнення.  Видання Корреспондент.net  розповідає подробиці.

 

ІДЕАЛИ  ООН - НЕ ВТІЛЮЮТЬСЯ

 

Нова сесія Генасамблеї ООН почалася не тільки з поздоровлень, але й із закликів до реформування. Так, канцлер Німеччини Ангела Меркель у своєму відеозверненні поскаржилася на брак командного духу в організації.

 

"ООН часто не встигає за своїми ідеалами, оскільки інтереси окремих членів заважають впорядкованій системі працювати належним чином", - заявила Меркель.

 

Німецький канцлер, яка була визнана цьогоріч найавторитетнішим політиком, засудила занадто часте застосування вето в Радбезі ООН і заявила про необхідність реформи цього органу.

 

Вона також запевнила постпредів при ООН, що Берлін може взяти на себе роль ініціатора процесу розширення Радбезу.

 

"Глобальні проблеми вимагають згоди і співпраці, незважаючи на національні кордони. Занадто часто Радбез виявляється заблокованим, коли потрібно приймати важливі рішення", - пояснила політик.

 

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган також зазначив, що річниця - це завжди і привід для святкування, і цінна можливість для переосмислення.

 

170 мільйонів осіб по всьому світу потребують термінової допомоги та захисту, кількість голодуючих перевищила 820 мільйонів, більш як 70 мільйонів людей були змушені покинути свої будинки через конфлікти і переслідування, перерахував Ердоган.

 

Пандемія коронавірусу ще більш загострила цю несправедливість і нерівність у світі, підкреслив турецький лідер.

 

"Всупереч проголошеним ідеалам система ООН виявляється неефективною ні в запобіганні конфліктів, ні в припиненні вже початих конфліктів", - сказав Ердоган.

 

Для вирішення цієї проблеми президент Туреччини також закликає реформувати Раду Безпеки організації, яка, за його словами, запізнилася і з реакцією на коронавірус.

 

"Структура Ради, яка залишає долю більше семи мільярдів людей на милість п'яти країн, не є ні справедливою, ні стійкою", - підкреслив він, запропонувавши зробити Стамбул одним з центрів ООН.

 

Президент Росії Володимир Путін також вважає, що ООН повинна змінюватися і адаптуватися до ситуації у світі.

 

"Як і будь-яка міжнародна організація або регіональна структура, ООН не повинна костеніти, а повинна відображати у своєму розвитку динаміку 21 століття, послідовно адаптуватися до реалій сучасного світу, а він, дійсно, стає все більш складним, багатополярним, багатовимірним", - сказав Путін.

 

 Російський лідер вважає, що Радбез ООН необхідно залишити ключовою ланкою системи глобального управління, але з урахуванням інтересів інших країн.

 

Він запропонував ввести "зелені коридори", вільні від торгових воєн і санкцій, перш за все, для товарів першої необхідності, продовольства, ліків, засобів індивідуального захисту.

 

Путін також підняв питання про продовження Договору про подальші заходи щодо скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО), який закінчується в лютому 2021 року.

 

"Першочергове питання, яке можна і потрібно вирішити оперативно... Ми ведемо такі переговори з американськими партнерами. Крім того, розраховуємо на взаємну стриманість у розгортанні нових ракетних систем", - заявив він.

 

Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні з нагоди 75-річчя Генасамблеї заявив, що Росія намагається повернутися до розподілу сфер впливу у світі.

 

Якщо ООН, за його словами, стала символом вивченого уроку Другої світової війни, то анексія Криму та війна на Донбасі - символом того, що урок цей засвоєний не був.

 

"Нагадаю, що це не тільки війна в Україні. Це війна в Європі. І це не просто зазіхання на суверенітет незалежної держави, це схоже на спробу повернутися до розподілу сфер впливу в світі", - заявив президент.

 

КОРОНАВІРУС - ГОЛОВНИЙ ВИКЛИК ПІСЛЯ ІІ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

 

Американський президент Дональд Трамп, який з перших днів на посаді в Білому домі закликає реформувати ООН, у своєму виступі на Генасамблеї зробив упор на критику Китаю, яку просуває в рамках своєї передвиборчої кампанії.

 

Трамп вважає, що КНР піддала весь світ небезпеці зараження, не обмеживши авіапольоти з країни.

 

"Ми повинні залучити до відповіді країну, яка випустила цю чуму у світ, - Китай! Уряд Китаю і ВООЗ, підконтрольна Китаю, помилково заявили, що відсутні докази передачі вірусу від людини до людини... У перші дні вірусу Китай зупинив поїздки всередині країни, дозволяючи при цьому літакам залишати Китай і заражати світ", - заявив він.

 

Пандемія коронавірусу цього року стала головною темою "з'їзду". Про неї, в тій чи іншій мірі, говорить кожен з виступаючих. За словами генсека ООН Антоніу Гутерріш, через вірус перед світом стоять завдання, які можна порівняти з 1945 роком.

 

"Ця пандемія призвела до кризи, яка не схожа ні на одну із криз, які ми коли-небудь бачили раніше", - сказав чиновник, закликавши відмовитися від "вакцинного націоналізму".

 

За його словами, деякі країни укладають тіньові оборудки щодо постачання вакцин тільки для свого населення. Генсек ООН вважає, що така політика приречена на провал.

 

Він нагадав, що ті, хто створив ООН, пережили пандемію, глобальну депресію, геноцид і світову війну. "Вони знали ціну розбратів і усвідомлювали важливість єдності. І вони виробили далекоглядну відповідь, відображену в нашому основоположному Статуті", - сказав Гутерріш.

 

Він знову закликав до припинення вогню в усьому світі за сто днів.

 

Путін, у свою чергу заявив, що Росія готова безкоштовно передати російську вакцину від коронавірусу співробітникам ООН. Пандемію він назвав викликом усього світу.

 

"Росія готова надати ООНівцям всю необхідну кваліфіковану допомогу, зокрема пропонуємо безкоштовно надати нашу вакцину для добровільної вакцинації співробітників організації та її підрозділів", - сказав він.

 

ЯКІ В ООН ДОСЯГНЕННЯ

 

Генасамблея ООН прийняла декларацію до своєї 75-ї річниці, в якій вона нагадує про свої невизнані або недооцінені досягнення: організація супроводжувала деколонізацію і "завдяки гуманітарній допомозі пом'якшила десятки конфліктів, врятувала сотні тисяч людей".

 

У документі говориться, що в 2019 році ООН:

 

  • забезпечила їжею і медичною допомогою 86,7 мільйона осіб у 83 країнах
  • прямо або побічно сприяла вакцинації половини дітей у світі, що дозволило врятувати близько трьох мільйонів життів на рік
  • задіяла 195 тисяч миротворців у 13 великих операціях, в тому числі в десяти операціях в Африці

 

При цьому в заголовки газет потрапляють "невдачі" організації, як сталося з випадками сексуального насильства в ЦАР, зазначає французька газета Le Figaro.

 

У прийнятій декларації визнається, що у ООН "були моменти розчарування".

 

"Наш світ ще не той, яким його уявляли наші засновники 75 років тому... Його роздирають зростаюча нерівність, бідність, голод, збройні конфлікти, тероризм, відсутність безпеки, зміна клімату та пандемії", - йдеться в документі.

 

Як зазначає французьке видання, ООН зовсім не вміє перетворювати свої досягнення в медійну історію успіху, і спроба відновити імідж своєю Декларацією була знищена пандемією коронавірусу.

 

Однак опитування дослідницької організації Pew Research Center серед 50 тисяч осіб у 50 країнах показує, що шість з десяти опитаних вважають, що глобальні дії ООН "змінили ситуацію", а 74 відсотки вважають їх "життєво важливими".

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом: 

https://ua.korrespondent.net/world/4276618-oon-75-rokiv-chomu-vsi-vymahauit-yii-zminyty

 

 

Переглядів: 275 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 09:38
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024