Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Жовтень » 6 » В Бердянську триває XVIІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
15:08
В Бердянську триває XVIІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

ТОРЖЕСТВО  ДОКУМЕНТАЛІСТИКИ

 

 

 

 

 

 

Уперше  в гібридному форматі з 2 по 12 жовтня  у Бердянську стартував

XVIІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

 

 

Попри пандемію COVID-19, мешканці міста Бердянськ зможуть побачити найцікавіші документальні стрічки про права людини. У відповідь на виклики пандемії у межах Мандрівного Docudays UA відбудуться покази в форматі онлайн. 

 

Через тему «Тін Спіріт» цьогорічний фестиваль розмірковує над тим, як може звучати голос молодi в обговоренні суспільних питань; чи можуть діти розглядатись не лише як об’єкти захисту, але й як суб’єкти права; як у ситуації збройного конфлікту держава може протидіяти насильству й експлуатації дітей, реалізовувати їхні права на освіту та розвиток, і чи обмежується процес дорослішання викликами підліткового віку.

 

Кінопоказ у Бердянській міськрайонній організації ТЧХУ

 

 

 

 

 

 

Дорослішання – це процес усвідомлення необхідності та невідворотності прийняття часто непростих рішень.

 

 

 

 

 

 

Про це 2 жовтня дізналися червонохрестівці міста під час відкриття фестивалю, в якому взяли участь волонтери і працівники Товариства на чолі з його головою Інною Тихомировою (на знімку).

 

 

 

 

 

 

Філософські питання життя і смерті на відкритті кінофоруму були підняті словацьким режисером Томашем Крупою у його фільмі «Хороша смерть».

 

 

 

 

 

 

Героїня фільму – Дженет – смертельно хвора і хоче померти з гідністю, однак це суперечить британським законам. Вона зв’язується з докторкою Ерікою зі Швейцарії, яка готова допомогти в евтаназії, та із внутрішнім спокоєм організовує свій від’їзд. 

 

Як і багато поколніь її родини, Дженет потерпає від м’язової дистрофії. Вона мусить спланувати подорож до Швейцарії, перш ніж швидко прогресуюча хвороба зробить це неможливим. Із внутрішнім спокоєм вона організовує свій від’їзд, поки її близькі переживають бурю емоцій. Її син Саймон також успадкував цю хворобу і з більшим розумінням ставиться до рішення матері, аніж його сестра Бріджет.

 

Драма у стосунках наростає із наближенням смерті. Чи належить нам власне життя, а чи ми належимо йому?

 

ВИРОБНИЦТВО:

Hailstone, Masterfilm, Golden Girls Film, Radio and Television Slovakia, Czech Television, Arte G.E.I.E.

ДИСТРИБУЦІЯ:

First Hand Films

Описание: https://travelling.docudays.ua/thumbs/150x150/storage/2020/films/closing/tomas_krupa_mini.jpg

 

РЕЖИСЕР - ТОМАШ КРУПА

 

Томаш Крупа закінчив Академію мистецтв Словаччини у 2009 році. У 2012 став режисером і співпродюсером свого дебютного повнометражного фільму «Випускники: свобода не безкоштовна». У 2013 році заснував виробничу компанію Hailstone, яка зосереджена на незалежних креативних документальних фільмах. Прем’єра її найновішого фільму «Хороша смерть» відбулася на МФДК у Їглаві у 2018 році. Фільм брав участь у фестивалях Південної Кореї, Мексики, США, Німеччини, Чехії, Білорусі і Литви, здобув кілька нагород і йшов у кінотеатрах Чехії та Словаччини.

ФІЛЬМОГРАФІЯ

Випускники: свобода не безкоштовна (2012), Хороша смерть (2019)

 

Інші  фільми фестивалю

 

 

Під час Мандрівного мешканці міста зможуть переглянути стрічку  «Про звірів та людей», яка розповідає історію Варшавського зоопарку, що під час Другої світової війни слугував сховком для євреїв та польських бійців руху опору. 

Також на фестивалі будуть представлені короткометражні фільми з добірки «DOCU/КОРОТКО» – експериментальні спостереження та дослідження української дійсності.

 

У фільмі «Колообіг» Олексія Радинського, який отримав спеціальну відзнаку Docudays UA-2020, вагон потяга електрички трансформується у рейки для операторського візка, аби зафіксувати трансформації київського ландшафту. 

 

«Понеділок п’ятниці» Іванни Прокопчук зображує буденність, тісноту та гендерованість комунікації сучасної української родини.

 

Феномен «болота» та однієї з найбільших болотних систем України – Замглая – досліджує фільм «зонґ» Еліаса Парвулеско, Тети Цибульник та Світлани Потоцької.

 

Під час Мандрівного Docudays UA буде представлена програма «DOCU/KIDS»  в межах якої будуть показані історії, де замість казкових супергероїв ми зустрічаємо звичайних дітей з різних куточків світу. «Хвилі світла» – історія 12-річної Фріди, яка майже не бачить. Однак уві сні картинка стає настільки чіткою, що вона «бачить» речі, непомітні для інших.

 

Фільм «Карла і Нордал» документує життя шестирічної Карли та її старшого брат на ім’я Нордал, який має затримку у розвитку. 

 

Довідково:

 

Крім того фестиваль не обмежується лише кінопоказами. Під час Мандрівого також відбудеться Арт-майстерня  “трафарети VS кібербулінг”. Піч час майстерні ми запрошуємо мешканців міста спробувати знайти відповідь на питання Чи може творчість впливати на суспільну думку? В межах практичної частини події пропонуємо долучитися до створення захисних масок за трафаретами на тему протидії кібербулінгу. Організатори забезпечують необхідні матеріали (маски, акрилові фарби для тканини, кисточки, канцелярські ножі).

Також в межах фестивалю буде проходити конкурс фотожурналістики «Тін Спіріт в Бердянську» на найкращу фотографію, яка відображатиме цілі та атмосферу фестивалю. В Конкурсі візьмуть участь учасники та учасниці гуртка “Юн-прес” та студенти_ки  факультету філології та соціальних комунікацій БДПУ. Роботи фіналістів обере журі Конкурсу в яке входять Олег Охредько. Аналітик ЦГП «Альменда», Анжеліка Бабич – керівниця Студії «Юн-Прес», Юлія Мельник, завідувачка кафедри соціальних комунікацій. 10 найкращих фотографій будуть експонуватись на виставці в холі Центра дитячо-юнацької творчості ім. Є. Рудневої.  Під час самої вставки вже відвідувачі вирішать, про яку фотороботу можна сміливо сказати: «Тін Спіріт в Бердянську виглядає саме так!».

Місія Мандрівного фестивалю

Ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися талановите та актуальне документальне кіно з усього світу про права людини. Формуємо активну громадянську позицію та повагу до людської гідності. Підтримуємо розвиток української кіноіндустрії.

Кінопокази:
2.10.2020, 18:00 – «Хороша смерть» (Бердянська міська районна організація «Товариства Червоного Хреста України», вул. Привокзальна, 79)
3.10.2020, 18:00 – «Про звірів та людей» (Шахові столи, вул. Горького, 22)
4.10.2020, 18:00 – «Колообіг», «Понеділок п’ятниці», «Зонґ» (Шахові столи, вул. Горького, 22)
10.10.2020, 18:00 – «Хвилі Світла», «Карла та Нордал» (Шахові столи, вул. Горького, 22)

Онлайн-покази:
7.10.2020, 14:00 – «Зонґ» (посилання буде опубліковано на сторінці фестивалю в фейсбуці перед показом (https://www.facebook.com/DocudaysUABerdiansk)

Виставка:
10-12.10.2020 з 10:00 до 18:00 – вистаквка фіналістів конкурсу фотожурналістики «Тін Спіріт в Бердянську».

 

Фото – зі сторінки Бердянської МРО ТЧХУ та з відкритих джерел

За джерелом:

http://almenda.org/v-berdyansku-startuye-xvii-mandrivnij-mizhnarodnij-festival-dokumentalnogo-kino-pro-prava-lyudini-docudays-ua/

 

Переглядів: 270 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 21:48
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024