Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Жовтень » 10 » Помер видатний львівський письменник Микола Петренко
11:40
Помер видатний львівський письменник Микола Петренко

ВЕЛИКА  ВТРАТА

 

 

 

 

 

 

На 95-му році життя у Львові помер відомий український

письменник і поет, автор понад 100 книг Микола Петренко.

 

 

Поет помер зранку суботи, 10 жовтня, в одній із міських лікарень, де перебував останні кілька тижнів.

 

Про це пише zaxid.net.

 

Микола Петренко народився у 1925 році в Полтавській області. Під час Другої світової був вивезений на примусові роботи до Німеччини. За спробу втечі відбував покарання в в нацистських концтаборах. Після закінчення війни пройшов фільтраційні та трудові табори в СРСР, зокрема на Камчатці. У неволі почав писати свої перші вірші.

 

У 1951 році Микола Петренко закінчив факультет журналістики Львівського університету. Працював у місцевих газетах, редактором Львівського телебачення, кореспондентом «Літературної України». У 1957 р. вийшла перша поетична збірка «Дні юності». Загалом Микола Петренко є автором понад 100 книг: поетичних збірок, прози,п’єс, публіцистики тощо.

 

Микола Петренко створив низку відомих пісень з Володимиром Івасюком, Ігорем Білозіром, Миколою Колессою, Анатолієм Кос-Анатольським, Богданом Весоловським. Свого часу на весь СРСР гримів його романс «Намалюй мені ніч», який залишається популярним і досі.

 

Микола Петренко був членом Національної спілки письменників України, лауреатом багатьох літературних премій, а у 2011 році йому призначили державну стипендію як видатному діячу культури і мистецтва.

 

Довідково:

 

Микола Петренко був багатолітнім  членом клубу в'язнів фашистських концтаборів та гетто, створеному у МСЦ Львівської ОО ТЧХУ, який отримав назву «Активні у віці». Цей клуб був започаткований понад 20 років тому при сприянні Баденського Червоного Хреста з Німеччини. Поет приходив на засідання і знайомив слухачів зі своїми новими творами. Великою приємністю були хвилини, коли Микола Петренко ставив автографи на своїх книгах, які презентував членам клубу.

 

 

 

 

 

 

На знімку: Микола Петренко та Ірина Апостолюк, голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ дискутують у вересні 2020 р. на літературні теми у майстерні львівського скульптора, професора ЛНАМ Василя Гурмака.

 

Фото – Василя Гурмака та із сайту "Твоє місто"

За джерелом:

https://dilo.net.ua/novyny/pomer-vidomyj-lvivskyj-pysmennyk-mykola-petrenko/

Переглядів: 294 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 21:52
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024