Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Жовтень » 16 » Сьогодні - Всесвітній день анестезіолога
20:11
Сьогодні - Всесвітній день анестезіолога

ПЕРЕМОЖЦІ БОЛЮ, ЗІ СВЯТОМ ВАС!

 

 

 

 

 

 

Нині, 16 жовтня, світова громадськість відзначає День анестезіолога.

 

Для переважної більшості людей чутливість до болю є істотним чинником, коли мова заходить про необхідну, іноді термінову медичну допомогу, особливо при оперативному втручанні. Перевищення больового порогу при хірургічних операціях для людини може стати фатальним результатом і це спостерігалося протягом багатьох сторіч.

 

За даними проекту DilovaMova.com, одне з перших рішень цієї проблеми запропонував в першому столітті до нашої ери давньогрецький лікар і філософ по імені Діоскорид. Мандруючи разом з римською армією і займаючись медичною практикою, за імператора Нерона, він звернув увагу, що застосування снодійних та заспокійливих ліків, які виготовлялися з мандрагори, дозволяє проводити більш успішне хірургічне втручання, відповідно і шансів на одужання у поранених воїнів ставало більше. Саме він першим і застосував, відому в наші дні, термінологію - «анестезія», процедура зменшення чутливості нашого тіла або ж його частин аж до повної зупинки сприйняття інформації про зовнішне навколишне середовище або власний хворобливий стан.

 

Прогрес не стояв на місці і пізнання людини в цій галузі призвели до того, що анестезіологія була виділена в окрему гілку медицини, яка зараз невід’ємно супроводжує не тільки хірургію та її відгалуження, але і психіатрію, наркологію.

 

Людство суттєво просунулося в пізнаннях медицини, і кожна її гілка заслужила окремої уваги та шанування, адже в цілому все це покликане сприяти найдорожчому, що у нас є - збереженню нашого життя. Так, щороку 16-го жовтня, відзначається Всесвітній день анестезіолога. Саме в цей день, в далекому 1846-му році, американський хірург і стоматолог Вільям Томас Грін Мортон вперше публічно продемонстрував успішне застосування анестезії для створення загального наркозу. В якості анестетика він застосував інгаляцію діетилового ефіру.

 

Зараз в сучасній медицині розрізняють не тільки загальну, але і місцеву, а також спинномозкову анестезію. Препарати і методологія для проведення анестезії постійно удосконалюються.

 

 

 

 

 

 

Незмінним лише залишається гумор, який скрашує нашу повсякденність.Так, наприклад, директор Дубенського міськрайонного відділу профдезінфекції Володимир Цісар, вітаючи анестезіологів на своїй сторінці у соцмережі  Facebook, пригадав з цього приводу веселу гумореску.

 

Анестезіолог летить у літаку у відпустку... Раптом стюардеса оголошує у салоні:

- Чи є серед пасажирів анестезіолог? Терміново пройдіть до 12 місця.

Підходить сердега до вказаного місця, а там якийсь незнайомець горілку по чарках розливає.

- Ви хто? - запитує анестезіолог.

- Та хірург я... . Розумієш, друже, ну не можу навіть чарку перехилити без тебе! Зі святом, тебе! Прийми мої вітання!

 

…У Всесвітній день анестезіолога ми приєднуємося до привітань на адресу всіх наших анестезіологів, і бажаємо їм успішної медичної практики, відсутності летальних результатів, дружного і злагодженого трудового колективу, а також сімейного щастя і радості! Зі святом анестезіологів Вас, дорогі наші рятувальники від Болю!

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=254

https://www.facebook.com/photo?fbid=3429847113801523&set=a.685206998265562

 

 

 

Переглядів: 236 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 04:59
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024