Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Жовтень » 24 » Вишгородська РО ТЧХУ організувала екскурсію у дендропарк «Олександрія» (ВІДЕО)
20:47
Вишгородська РО ТЧХУ організувала екскурсію у дендропарк «Олександрія» (ВІДЕО)

ДЕНДРОПАРК – ЧУДОВЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПСИХОТЕРАПІЇ

 

 

 

 

 

 

В рамках програми з психосоціальної підтримки Вишгородська РО ТЧХУ

організувала екскурсію у дендропарк «Олександрія», що у м. Біла Церква.

 

 

 

 

 

 

 

 

Про цю подію червонохрестівці м. Вишгорода, що на Київщині, розмістили повідомлення на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

 

 

 

 

 

 

 

"Відбувся захід з психосоціальної підтримки людей поважного віку. Екскурсія в Дендропарк "Олександрію". Чарівна осінь з водоспадами, золотими доріжками, свіжим повітрям залишили у всіх безліч позитивних вражень", - йдеться у повідомленні.

 

 

 

 

 

 

Білоцерківський дендропарк «Олександрія вважається одним з найбільших парків Східної Європи і одночасно найбільшим оформленим архітектурно-ландшафтним парком в Україні. Заснувала парк наприкінці 18 століття графиня Олександра Браницька – племінниця російського князя Потьомкіна і за сумісництвом дружина польського гетьмана Браницького, який отримав ці землі в подяку за успішне придушення Коліївщини. Коли територія майбутнього дендропарку стала маєтком Браницьких, графиня швидко взялася облаштовувати тут вишуканий парк-резиденцію за прикладом європейських королівських парків, які вона не раз відвідувала.

 

 

 

 

 

 

До середини 19 століття парк отримав величезну славу, його відвідували відомі люди того часу, в тому числі Тарас Шевченко і Олександр Пушкін, погруддя яких зустрічають гостей на воротах головного входу в «Олександрію». Однак згодом родина Браницьких втратила своє значення на цих землях, і вже до початку 20 століття комплекс, який дбайливо облаштовували три покоління, почав занепадати. В період 1917-1920 років парк зазнав найбільш відчутних втрат – багато споруд були зруйновані, а цінні експонати вивезли. Добила його Друга світова війна. На щастя і на рідкість, після війни радянська влада зайнялися відновленням заповідника, що вберегло його від подальших руйнувань.

 

 

 

 

 

 


Особливої уваги заслуговує Велика галявина в центрі парку – площею цілих 10 гектарів! Тут групами зростає 86 видів дерев, в тому числі 82 екземпляри тут старше століття. В тому числі сімейне дерево Браницьких – чотиристовбурна сосна. Вона була штучно створена за наказом графині так, щоб кількість стовбурів сосни відповідала кількості її дітей.
 

 

 

 

 


З архітектурних форм туристам з Вишгорода дуже подобаються Руїни. Вони були тут створені штучно, проте виглядають як справжні. З однієї сторони – штучний водоспад, а з іншого – великий ставок з лебедями і качками. Тут особливо багато туристів, охочих зробити красиві фото.
 

 

 

 

 


Ще в парку є Колонада Ехо, секрет якої в тому, що сказане в одному кінці можна почути в іншому. Правда, зараз її облюбували музиканти, що намагаються підзаробити, а тому перевірити це, на жаль, виходить не завжди. Та екскурсанти з м. Вишгорода не розгубилися: одна з учасниць заходу згадала молодість і виконала пісню Міансарової "Ніжність", за що отримала заслужені оплески.
 

 

 

 

 


Також на території парку є музей, міні-зоопарк, канатний парк, кафе, ресторан, точки з сувенірами, ларьки зі снеками/напоями/морозивом.

 

 

 

 

 

Фото – Вишгородської РО ТЧХУ та УНІАН

За джерелами:

https://www.facebook.com/VROTNX/photos/pcb.3992578890771552/3992578784104896/

https://www.unian.ua/tourism/wheretogo/10630590-na-den-z-kiyeva-malovnicha-krasa-dendroparku-oleksandriya-z-tinnyu-pernatogo-biznesu.html

 

Переглядів: 329 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 17:31
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024