Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Грудень » 2 » "Мусимо вкладати кошти в учнів та вчителів, а не у стіни", - Олег Паска під час презентації Стратегії розвитку освіти Львівщини
21:17
"Мусимо вкладати кошти в учнів та вчителів, а не у стіни", - Олег Паска під час презентації Стратегії розвитку освіти Львівщини

 

ВАЖЛИВА  ПРЕЗЕНТАЦІЯ

 

 

 

 

 

 

Департамент освіти та науки спільно з Інститутом регіональних досліджень імені М.І. Долішнього з липня працювали над Стратегією розвитку освіти Львівщини.  Вона пройшла обговорення в експертній раді, в яку входять фахівці галузі освіти та науковці, котрі мають досвід роботи в сфері освіти.

 

«Освіта Львівщини займає 7% у всьому валовому регіональному продукті Львівщини. За останні роки частка освіти лише падала. Кількість працівників у сфері освіти із 2012 року постійно зменшувалась. Негативна динаміки вдвічі швидша, ніж в інших галузях економіки області. Демографічна ситуація також непроста. Є окремі території, де кількість дітей дошкільного віку зростає, а є райони - де зменшується. В програмі розвитку освіти ми маємо врахувати, де збільшувати кількість дошкільних навчальних закладів, а де треба оптимізувати мережу. Так чи інакше, не варто поспішати із якимись скороченнями, бо Львівщина посідає одне із перших місць по наповненості закладів дошкілля», - розповів під час презентації Стратегії директор департаменту освіти та науки Львівської ОДА Олег Паска.

 

 

 

 

 

 

Згідно із дослідженнями, в закладах професійно-технічної освіти із 1995 року по 2020 кількість учнів зменшилась удвічі.

«Це серйозний виклик, при тому, що кількість закладів майже не змінилась. Відтак, постає питання чи доцільно зменшувати кількість закладів. Ми дійшли висновку, що недоцільно. В найближчі п’ять років нас очікує зростання кількості учнів у закладах профтехосвіти. Адже зросла кількість народжень впродовж тих років, коли було стимулювання народжуваності від держави. Відтак, ці діти у майбутньому будуть потенційними учнями профтехосвіти. Зараз ми маємо думати над тим, як профтехосвіту розвивати», - акцентував Олег Паска.

 

За його словами, видатки на освіту з місцевих бюджетів зростають.

«Із 2015 року частка фінансування із місцевих бюджетів зростає, субвенція з державного бюджету із 2015 року падає. Це означає, що основний тягар фінансування освіти лягає на місцеві бюджети. Ми повинні це врахувати і намагатись повернути ситуацію в зворотному напрямку, адже кожен має конституційне право на безкоштовну середню освіту, тому держава має відрегулювати це питання відповідно до конституційних прав», - наголосив керівник департаменту.

 

 

 

 

 

Спостерігається також чітка тенденція зменшення рівня показників ЗНО зі збільшенням фінансування закладів.

«Може скластись помилкове враження, чим більше фінансування, тим гірше вчаться діти. Але якщо ми уважно проаналізуємо в яких районах є такі показники, видно що це гірські райони, де є велика мережа. Ці кошти йдуть не на вчителя та учня,  а в будинки, опалення та утримання. Це один із висновків чому місцевим громадах треба подумати над мережею, аби кошти не йшли в стіни, а в освіту. І це один із тих висновків, які ляжуть в основу Програми розвитку освіти Львівщини», - зазначив Олег Паска.

 

 

 

 

В Стратегії передбачено підготовку конкурентоспроможних працівників з перспективою кар’єрного зростання впродовж життя, формування регіонального замовлення на робітничі кадри, посилення взаємодії освіти, бізнесу, науки, переосмислення ролі професійної (професійно-технічної) та вищої освіти.

Розроблену стратегію винесуть на розгляд обласної ради. Зі стратегією можна ознайомитись тут.

 

 

Фото –  прес-служби ЛОДА

За джерелом:

https://loda.gov.ua/news?id=55425

 

 

Переглядів: 330 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 14:46
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024