Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Грудень » 13 » 13 грудня - День святого Андрія Первозванного
14:12
13 грудня - День святого Андрія Первозванного

 

ПАРУБОЦЬКА КАЛИТА І ДІВОЧІ ВОРОЖІННЯ

 

 

 

 

 

 

День Андрія Первозванного - один із найцікавіших таємничих днів.

Саме цього дня відбуваються ворожіння і пророкування майбутнього.

 

 

В Україні 13 грудня святкують День святого Андрія Первозванного.

 

Біблія свідчить, що святий Андрій був першим апостолом, який попрямував за Христом. Згодом він привів до Спасителя свого рідного брата - святого апостола Петра.

За переказами, апостол Андрій проповідував у Криму, потім по Дніпру дійшов до місця, де згодом виник Київ. "На горах цих засяє благодать Божа: велике місто буде тут, Господь освятить цю землю святим водохрещенням і спорудить тут багато церков", - сказав апостол учням. Потім він благословив київські гори і поставив хрест.

Апостол проповідував у грецькому місті Пафрос, де багатьох зцілив від недуг. Місцевий правитель Єгеат зненавидів апостола, назвавши його вчення божевіллям, і засудив Андрія до розпинання. Щоб святий Андрій довше страждав, його прив'язали до хреста на зразок букви X, не вбиваючи цвяхів у руки й ноги.

День Андрія Первозванного є одним з найтаємничіших, найцікавіших, цього дня відбуваються ворожіння і пророкування майбутнього.

У народі це свято ще називали Калита і вважали святом хлопців, оскільки в Андріївську ніч їм дозволено бешкетувати, а дівчата вночі можуть дізнатись свою долю. Свято святого Андрія є логічним продовженням молодіжних гулянь на День Катерини, де юнаки й дівчата шукають собі пару для майбутнього подружнього життя.

За традиціями наших предків дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 12 грудня. Жартували, оповідали цікаві історії та грали в різні ігри, а в ніч з 12 на 13 грудня ворожили.

Починаючи з Андрія починають діяти заборони, що тривають до Нового року або Водохреща. Не можна шити й мотати нитки, щоб "звірі не моталися біля загонів". Вважалося, що порушення такої заборони може накликати біду на весь рід. Також за традиціями в будинку, де по-особливому відзначали Андріїв день, очікується гарний урожай.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://ua.112.ua/golovni-novyni/pravoslavnyi-kalendar-den-sviatoho-andriia-pervozvannoho-560979.html

 

Переглядів: 235 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 16:29
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024