Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Грудень » 27 » 100 років прем'єри "Щедрика" в Лондоні (ВІДЕО)
13:00
100 років прем'єри "Щедрика" в Лондоні (ВІДЕО)

КУЛЬТУРНА  ДИПЛОМАТІЯ

 

 

 

 

 

 

Як швидко плине час: непомітно прийшло 100-річчя виконання «Щедрика» у Лондоні.

 

Відзначення 100-річчя прем'єри "Щедрика" у Великобританії відбулося в два етапи: 12 січня 2020 під час Колядок при свічках у Катедральному храмі Пресвятої Родини УГКЦ в Лондоні та 26 січня 2020 під час Літературно-мистецької етно-коляди "Від Введення до Стрітення" в Громадському Центрі Української Культури.

 

В лютому виповнюється 100 років прем’єри в Лондоні (і у Великій Британії) нашого всесвітньовідомого «Щедрика» в композиції талановитого українського композитора і хорового диригента Миколи Леонтовича.

 

А зазвучав він 100 років тому у виконанні Української республіканської капели під керівництвом Олександра Кошиця. Капела була створена за ініціативою Головного отамана військ УНР Симона Петлюри, з метою культурної дипломатії.

 

Для культурного дипломатичного турне країнами Західної Європи з бідного бюджету УНР було виділено в той час 1 142 500 франків . Капела, після її евакуації з Києва, рятуючись від більшовиків з 14 лютого 1919 по 24 березня 1919 перебувала в Кам’янець-Подільському. За цей час вона збільшилась з 30-ти до 80-ти учасників, напружено працювали: вивчали пісні, французьку мову, організовувалась, формувалась.

 

І ось оформили документи і поїхали у всесвітнє турне по 17-ти країнах, з метою показати світові, що Україна і , - це не Росія!

 

Саме дякуючи Капелі мелодія "Щедрика", але з англійським текстом стала яскравим символом Різдвяних та Новорічних свят в усьому світі.

 

Гастролі Капели у Великобританії відбулися (1 лютого -1 березня 1920). Саме тому у заступника голови Кам’янця-Подільського об’єднання товариства «ПРОСВІТА» імені Тараса Шевченка п. Анатолія Паладійчука та його дружини виникла чудова ІДЕЯ - відзначити "100-річчя прем'єри "Щедрика" у Великобританії" спільно з українцями Великобританії.

 

А надихнула їх до цього журналістка, авторка і куратор проекту «Світовий тріумф «Щедрика» — 100 років культурної дипломатії України» Тіна Пересунько.

 

З пропозицією створити телеміст Кам’янць-Подільський – Лондон пан Анатолій звернувся до Катедрального церковного хору УГКЦ «Промінь Надії» в Лондоні та до п. Дарії Склярик з Управи лондонського відділу СУБ.

 

Однак зійшлися на думці - провести своєрідний флешмоб. Зробити відеозапис «Щедрика» у різних виконаннях на наших спільних колядах в Лондоні та розмістити його в ютюб і передати естафету до Кам’янця-Подільського, звідки Українська республіканська капела вирушила у своє успішне дипломатичне турне.

 

12 січня під час Колядок при свічках у Катедральному храмі Пресвятої Родини УГКЦ в Лондоні була можливість насолодитися мелодією «Щедрика» у виконання церковного хору «Промінь надії» (диригент Петро Кочанський), Родини Пасічник та всесвітньовідомої української арфістки Аліни Бжежінської.

 

Відеозапис проводили Валентин та Дарія Склярик. А 26 січня, мали ще одну приємну нагоду - продовжити нашу насолоду під час літературно-мистецької, пізнавальної етно-коляди «Від Введення до Стрітення», ще раз почути мелодії «Щедрика» у виконанні чарівного Церковного хору Катедрального Собору Святого Преображення Господнього УАПЦ Лондон (диригент Інна Ружева), защедрувати при їхній підтримці разом із залом і таким чином долучитися до важливого історичного моменту, до спільного ювілейного відзначення 100-річчя прем’єри «Щедрика» в Лондоні та до проекту Тіни Пересунько «Світовий тріумф «Щедрика» — 100 років культурної дипломатії України».

 

Естафету святкування 100-річного ювілею виконання «Щедрика» в Лондоні передаємо до України - до Кам'янець-Подільського, звідки він вирушив з Українською республіканською капелою в культурно-дипломатичну подорож по Європі.

 

 

 

 

 

 

Благочинний відеозапис та загальний відео монтаж святкування «ЩЕДРИКА» в Лондона провів Валентин Склярик.

 

 

Фото – кадр з відео

За джерелом:

https://www.youtube.com/watch?v=2GeY-3defj8&feature=share&fbclid=IwAR1uzINtprRAIG61iQglhAoYOAehXZ1fvwlNWAvpWByRcjgKilZvJ55f4dU

 

Переглядів: 276 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 17:12
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024