Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Січень » 26 » Дослідники простежили зв'язок між рівнем Омега-3 у крові і ризиком померти від COVID-19
21:45
Дослідники простежили зв'язок між рівнем Омега-3 у крові і ризиком померти від COVID-19

 

ПІЛОТНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ – ВСЕЛЯЄ НАДІЮ

 

 

 

 

 

 

Науковці США встановили взаємозв'язок між рівнем Омега-3 в крові

 і летальними випадками через зараження вірусною інфекцією COVID-19.

 

 

 

Вчені з Дослідницького інституту жирних кислот (FARI) і співробітники медичного центру Cedars-Sinai в Лос-Анджелесі  та округи Оріндж (Каліфорнія, США) опублікували перші результати пілотного дослідження того, що більш високий рівень Омега-3 в крові може знизити ризик смерті від COVID-19.

 

Звіт був опублікований в журналі Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids 20 січня 2021 року, передає УНН з посиланням на EurekAlert.

 

Деталі

 

У медичній літературі є кілька статей, у яких передбачається, що жирні кислоти Омега-3 мали би позитивно впливати на пацієнтів з COVID-19, але досі не було опублікованих рецензованих досліджень, що підтверджують цю гіпотезу.

 

У це дослідження увійшли 100 пацієнтів, госпіталізованих з COVID-19, проби крові при госпіталізації яких були збережені. Кров цих пацієнтів була проаналізована на індекс Омега-3 (O3I, рівні EPA + DHA в мембранах червоних кров’яних тілець) в OmegaQuant Analytics (Су-Фолс, Північна Дакота). Чотирнадцять пацієнтів померли.

 

100 пацієнтів були згруповані в чотири квартилі відповідно до їх O3I, по 25% пацієнтів в кожному квартилі. У верхньому квартилі була одна смерть (тобто 1 смерть з 25 пацієнтів з O3I> 5,7%), 13 випадків смерті у інших пацієнтів (тобто 13 випадків смерті з 75 пацієнтів з O3I <5,7%) .

 

У регресійних аналізах, скоригованих за віком і статтю, ймовірність смерті у тих, хто знаходиться у найвищому квартилі (O3I> 5,7%), на 75% менше, ніж у тих, хто знаходиться в трьох нижніх квартилях. Іншими словами, відносний ризик смерті був приблизно в чотири рази вищий у людей з більш низьким рівнем O3I (<5,7%) в порівнянні з тими, у кого рівень вище.

 

“Хоча це пілотне дослідження і не відповідає стандартним порогам статистичної значущості, воно разом з безліччю доказів протизапальної дії EPA і DHA переконливо свідчить про те, що ці доступні для включення в харчування ”морські“ жирні кислоти можуть допомогти знизити ризик несприятливих наслідків при COVID-19. Очевидно, що для підтвердження цих попередніх результатів необхідні більш масштабні дослідження”, - зазначив провідний автор цього дослідження, доктор медицини Араш Ашер.

 

Доктор медицини Клеменс фон Шакі (який не брав участі в дослідженні) зазначив, що “Ашер і співавтори продемонстрували, що низький індекс Омега-3 може бути потужним предиктором смерті від COVID-19.  Та хоча їх результати вселяють надію, але ці досліди необхідно повторити”.

 

Експерт з Омега-3 (який не брав участі в дослідженні) доктор медичних наук Джеймс Х. О’Кіф-молодший зауважив: “Гостра запальна реакція, названа ”цитокіновий шторм“, є основним медіатором важкого захворювання COVID-19. Жирні кислоти Омега-3 (DHA і EPA) мають потужну протизапальну дію, і це пілотне дослідження надає переконливі докази того, що ці жирні кислоти можуть послаблювати цитокіновий шторм при COVID-19”.

 

Довідково

 

Омега-3 — це клас поліненасичених жирних кислот (PUFA). Відомо, що PUFA в цілому сприяють здоров’ю серця і кровоносних судин. Є три основних види Oмега-3: альфа-ліноленова кислота (ALA), ейкозапентоенова кислота (EPA) і докозагексаєнова кислота (DHA). DHA і EPA входять до складу риб’ячого жиру і масла криля, проте спочатку їх синтезують мікроводорослі.

 

Додамо, усього у світі на COVID-19 захворіло 99 674 951 людей, з них одужало 54 984 129. Кількість померлих зросла до 2 139 183.

 

Ситуація з COVID-19 в Україні

 

В Україні на ранок 26 січня зафіксовано вже 1 197 107 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, при цьому одужало – 965 835 осіб, летальних випадків – 22 057. Хворіють наразі 209 215 осіб, кількість активних хворих за добу знизилася на 9 892 осіб.

 

Добовий приріст нових випадків захворювання, за 25 січня - майже 2,8 тисячі, зростання проти дня раніше. При цьому вже третій тиждень поспіль за добу людей одужує більше, ніж захворіло.

 

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у місті Києві (375), Запорізькій (276), Івано-Франківській (255), Одеській (211) та Харківській (207) областях.

 

 

Фото ілюстративне

За джерелом:

https://www.unn.com.ua/uk/news/1913992-doslidniki-prostezhili-zvyazok-mizh-rivnem-omega-3-v-krovi-i-rizikom-pomerti-vid-covid-19

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Імунітет після СOVID-19 тримається п'ять місяців - дослідження

 

 

Переглядів: 57 | Додав: Олекса
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 17.04.2021, 02:47
Webmoney
E957042746057 U511828258153 Z226274508252 R134004408733
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 338
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2021